ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тези храни подхождат идеално с бяло вино
Автор: Екип Sofia24.bg 18:57 / 08.02.2025Коментари (0)784
©
Особености на бялото вино

Бялото вино съществува от около 2500 години. Днес съществува в различни разновидности - сухо, пенливо, в съчетание с различни храни.

Бялото вино е най-консумирано сред основните видове вина, които са три - бяло, червено и розе. Разнообразието им идва от големия брой разновидности грозде, методите на производство и съотношението на остатъчната захар.

Съчетаването на бяло вино с храна е цяло изкуство и който владее неговите принципи, може да се възползва максимално от удоволствието, което дава пиенето на това вино.

Принципи на съчетаване на бяло вино с храна

Белите вина са фини и меки на вкус, затова се съчетават добре с леки ястия, приготвени с малко подправки.

Леки предястия, включително плодове, се съчетават добре с белите ликьори, които също са леки.

По-тежките бели вина и розето имат по-експресивен и силен вкус и затова са подходящи за пържени, задушени и пушени храни.

Ето кои видове бели вина с кои конкретно храни се съчетават най-добре.

Риба

Любителите на рибните специалитети знаят, че рибата се съчетава с бели вина. Тънкост е, че най-добре рибата да бъде печена или задушена, при положение, че виното е по-плътно и с по-силен аромат.

За пържената риба са подходящи по-свежи бели вина. Шардоне и Совиньон блан са вината, подходящи за риба, особено добър тандем правят със сьомга.

Морски дарове

За мидите и калмарите се препоръчват Совиньон блан и Ризлинг. Те имат специфични нотки във вкуса, които ги правят идеални за тези вина.

За скариди и раци по-добри са Мускат и Траминер.

Сирена

Сирене и вино е класика в комбинирането. За меки сирена и пушена моцарела опцията е Траминер. За по-ароматните вина се препоръчва по-ефирен вкус на сиренето.

Пилешко месо

Шардоне е предпочитано вино за пилешко месо заради заради деликатния си златист цвят и специфичен вкус. Върви както с печено, така и с панирано пиле.

Зеленчуци

Зеленчуци на грил и пресни салати са подходящ тандем за Совиньон блан и Шардоне, пише gotvach.bg. Имат лек билков и плодов вкус, съчетаващ се добре със зеленчуковия.

Плодове

Плодове и вино също е класическа комбинация. Мускатът е сладко вино, което върви както самостоятелно, така и с плато плодове. Нека са предимно цитрусови.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията