ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Нерядко той бива подминаван от мнозина, но е безкрайно полезен | ||||||
| ||||||
Обикновеният пащърнак (Pastinaca sativa) е кореноплоден зеленчук, сроден с моркова. Корените му приличат на тези на моркови, но са с по-светъл цвят и имат по-силен вкус. Пащърнакът изглежда като светъл морков и е всъщност роднина на моркова, целината и корена на магданоза. Пащърнакът произхожда от Европа и Азия. Често срещан в Европа, този вид зеленчук е пренесен в САЩ от колонизаторите през 17-ти век. Пащърнакът става популярен през 19-ти и началото на 20-ти век със своя вкус, подобен на този на целината и приятен аромат и е често използван в нискокалорични рецепти. Този жилав кореноплоден зеленчук расте най-добре в региони с хладен климат. Въпреки, че е двугодишно растение, земеделските производители култивират пащърнака като едногодишно растение. Пащърнакът може да се намери целогодишно, като пиковият му сезон е от есента до пролетта. Половин чаша пащърнак съдържа 50 калории, 0 грама мазнини, 0 милиграма холестерол, натрий, 12 грама въглехидрати, 3 грама диетични фибри, 3 грама захар, 1 грам протеини, витамин С, калций и желязо. Идеален е за приготвянето на супи, яхнии, салати и гювечи. Може да се консумира суров, под формата на пюре или след сваряване с други зеленчуци. Подправят се с него питки, зеленчуци и кисело зеле. Ползи за здравето Консумацията на пащърнака е от полза за нервната система, поради високото съдържание на ниацин. Притежава противоревматично и противоотровно действие. Действа и като естествен диуретик. Възбужда апетита. Действа регулиращо върху работата на стомашно-чревния тракт и помага при запек (поради съдържанието на фибри). Способства да се намали риска от развитието на диабет тип 2 чрез понижаване на холестерола и кръвната захар. Помага при болки в кръста. Съдържа активното пастинацин, поради което което действа спазмолитични и съдоразширяващо. Добро средство при профилактика на сърдечно-съдови заболявания, понижава кръвното налягане, стимулира имунитета. В народната медицина пащърнакът се причислява към храните, които действат като естествени афродизиаци. Съдържа малко калории и е подходящ при спазването на диети. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Трите водещи на "Преди обед" с мустаци като хайдути
10:42 / 05.11.2024
Петя Банкова се сдоби с още едно обвинение – за съучастие в контрабанда
12:40 / 05.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета