ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Нерядко той бива подминаван от мнозина, но е безкрайно полезен
Автор: Йоланда Пелова 11:41 / 14.11.2023Коментари (0)249
©
Пащърнакът е изявен представител на есенно-зимния зеленчуков пазар, но той нерядко бива подминаван от мнозина, които не знаят какво изпускат. Често бива определян като голям морков, странно изглеждаща ряпа и какво ли още не. Макар и не особено атрактивен на външен вид, пащърнакът със своя бял цвят и издължени форми се оказва безкрайно полезен за нервната система заради съдържанието си на В3, предпазва от рак и диабет, полезен е и за бременните жени.

Обикновеният пащърнак (Pastinaca sativa) е кореноплоден зеленчук, сроден с моркова. Корените му приличат на тези на моркови, но са с по-светъл цвят и имат по-силен вкус.

Пащърнакът изглежда като светъл морков и е всъщност роднина на моркова, целината и корена на магданоза. Пащърнакът произхожда от Европа и Азия. Често срещан в Европа, този вид зеленчук е пренесен в САЩ от колонизаторите през 17-ти век. Пащърнакът става популярен през 19-ти и началото на 20-ти век със своя вкус, подобен на този на целината и приятен аромат и е често използван в нискокалорични рецепти.

Този жилав кореноплоден зеленчук расте най-добре в региони с хладен климат. Въпреки, че е двугодишно растение, земеделските производители култивират пащърнака като едногодишно растение.

Пащърнакът може да се намери целогодишно, като пиковият му сезон е от есента до пролетта.

Половин чаша пащърнак съдържа 50 калории, 0 грама мазнини, 0 милиграма холестерол, натрий, 12 грама въглехидрати, 3 грама диетични фибри, 3 грама захар, 1 грам протеини, витамин С, калций и желязо.

Идеален е за приготвянето на супи, яхнии, салати и гювечи. Може да се консумира суров, под формата на пюре или след сваряване с други зеленчуци. Подправят се с него питки, зеленчуци и кисело зеле.

Ползи за здравето



Консумацията на пащърнака е от полза за нервната система, поради високото съдържание на ниацин.

Притежава противоревматично и противоотровно действие. Действа и като естествен диуретик.

Възбужда апетита. Действа регулиращо върху работата на стомашно-чревния тракт и помага при запек (поради съдържанието на фибри). Способства да се намали риска от развитието на диабет тип 2 чрез понижаване на холестерола и кръвната захар.

Помага при болки в кръста. Съдържа активното пастинацин, поради което което действа спазмолитични и съдоразширяващо.

Добро средство при профилактика на сърдечно-съдови заболявания, понижава кръвното налягане, стимулира имунитета.

В народната медицина пащърнакът се причислява към храните, които действат като естествени афродизиаци.

Съдържа малко калории и е подходящ при спазването на диети.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Протестиращи нападнаха директора на Народния театър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в София
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Арестуваха певицата Диона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията