ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Маслините ви са твърде солени? Надупчете ги с вилица на 2-3 места, залейте ги с вряла вода и вижте какво ще се случи
Автор: Екип Sofia24.bg 22:33 / 03.12.2024Коментари (0)817
©
Солта е неизменен продукт на нашата трапеза. На всяка трапеза непременно присъства солницата. Много от нас имат навика да посегнат към нея още преди да са опитали ястието. Както знаем обаче прекомерната употреба на сол води до редица проблеми и заболявания. Поради това трябва да ограничим приемът и от всеки един източник.

Препоръките за бедно на сол хранене имат слаби изгледи за успех, докато се отказваме само и единствено от "видимата" готварска сол. По този начин се пропуска най-важният източник - промишлено произведените и готовите хранителни продукти.

Всъщност само минимална част от консумираното количество готварска сол идва от солница, докато 80 % от дневно приеманата сол се намира "скрита" в готовите хранителни продукти.

Маслините са носители на големи количества сол. Те са част от групата на храните, съдържащи изключително голямо количество от подправката. А обезсоляването е лесен и практичен начин не само да не се отказваме от тях, а и заедно с това да не увеличим значително консумацията на сол. За обезсоляването на маслините има един универсален варианта.

За да не станат сухи обезсолените маслини, те се надупчват с вилица на 2-3 места. Слагат се в съд и се заливат с вряла вода. Оставят се да престоят една нощ и са готови.

Някои хора предпочитат след този процес да съхраняват маслините в буркан или съд с капаче, пълен с вода, в хладилника.

Ако маслините са с високо съдържание на натрий и са прекалено солени, след обезсоляването се заливат със зехтин или олио и така се съхраняват в хладилника.

Олиото и зехтина от маслините може да се използва многократно след това, за следващите дози. Освен това, мазнината се овкусява прекрасно от маслините и може да се използва за салати.

За доброто съхранение на маслините може да се приготви и марината, позволяваща тяхното консумиране в продължение на месеци.

Марината за маслини

Продукти: 1 буркан маслини (250 гр), 1 с.л сух босилек, 2 с.л ябълков оцет, 4 с.л зехтин.

След процеса на обезсоляване маслините се изцеждат от течността. В съда, в който ще се съхраняват, се изсипват последователно босилекът, оцетът и зехтинът. Капачката се поставя и се завинтва здраво.

Разклаща се енергично около 20 секунди, докато босилекът покрие всичко, а оцетът и зехтинът се смесят добре. Маслините се съхраняват в марината до пълно изяждане, пише gotvach.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Евролига 2024/25
Природни стихии
Градският транспорт в София
Български тенис
В "Пирогов" спасиха живота на жена след инжектиране с ботокс
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията