ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Простреляната на границата полицай Николета Костадинова: Лекарят ми бе в шок от 4-те рани
Автор: Екип Sofia24.bg 17:25 / 08.11.2023Коментари (0)319
©
Рекс е плътно до старши полицай Николета Костадинова. Двамата сякаш дишат в един ритъм. Тя знае как служебното куче реагира на човешка миризма в гората, с колко увеличава скоростта си на тичане, как се държи, ако усети друго животно наоколо, и каква трябва да е дължината на повода, за да не захапе мигрант, преминаващ границата нелегално.

Николета Костадинова патрулира край оградата с Турция почти всеки ден. Казва, че за нея може би е една идея по-лесно, отколкото на останалите колеги, защото Рекс изключително добре респектирал нарушителите. От една страна, защото ги надушвал по безупречен начин, а от друга - защото в Корана е споменато, че ако бъдат ухапани от куче, няма да отидат в рая.

Рекс е до Николета и преди няколко дни, когато поредната група прави опит да влезе у нас незаконно. Тя се отзовава на сигнала първа. Денят по нищо не предвещава, че работната смяна може да приключи в болница. Полицайката знае добре рисковете на професията, задържайки мигранти, част от които агресивни. При последния случай Костадинова е приета по спешност с огнестрелна рана в крака .

"Такова чудо, такива рани и прострелване не съм виждал никога досега", казва лекарят с 40-годишен опит, когато я преглежда.

За предисторията на сблъсъка и как респектира по-агресивните мигранти, за първи път Николета разказва пред "24 часа - 168 истории".

- Старши полицай Николета Костадинова, преди дни претърпяхте инцидент по време на задържане на мигранти край границата. Какво точно се случи?



- Беше един нормален работен ден. Смяната вървеше спокойно. Получихме сигнал за мигранти, опитващи да минат границата ни нелегално. Той беше пуснат към 112, а те се свързаха с нас. Аз бях старши на наряда заедно с моето служебно куче. С колегите отидохме на място. Отне ни известно време, докато разберем къде са видени преминаващите нарушители. Първоначално не забелязахме признаци, но кучето ми Рекс хвана следата и успяхме да ги установим. Видяхме ги в далечината. Влизаха в едни гъсти драки (храсти). Аз фокусирах последния. Следователно тръгнахме по петите им, но в този момент те започнаха да бягат. Неколкократно повторих "Стой, полиция" и "Стой, ще стрелям". Прави ми впечатление, че при последните групи, които хващаме, практиката е да не спират на команди. Тоест бягат до последно. Явно вече така ги инструктират - да не се подчиняват на каквото и да било нареждане от нас. Извадих служебното си оръжие и стрелях предупредително във въздуха. Групата се скупчи на земята. Седяха един до друг. Настигнахме ги. Първоначално кучето ми ги обикаляше, за да не бягат. Помислих, че нещата са се успокоили, и реших да прибера оръжието си. В едната си ръка държах навит повода на кучето, защото, когато ги настигне, ще поиска да ги захапе. Просто инстинктът му е такъв. В другата ми ръка беше пистолетът. В момента, в който го прибирах в кобура си, един от мигрантите скочи към мен и ме блъсна. В бързината аз пуснах повода на кучето, за да си освободя ръцете. Идеята ми беше да се изправя по-бързо, за да реагирам, в случай че той продължи да бъде агресивен. В този момент пистолетът произведе изстрел. Не усетих болка, защото адреналинът беше много голям. Бях стъписана, защото не очаквах такава реакция.

- Мигрантът, който ви блъсна, как реагира?

- Той се стресна, направи крачка назад и седна отново при другите. През цялото време след това ме гледаше. Осъзна, че това, което се е случило, не е добро нито за мен, нито за него. Все пак от мигранти до мигранти има голяма разлика. Има агресивни и затова немалко колеги пострадаха през годините. В моя случай това беше целенасочено, защото той видя, че съм жена, и може би помисли, че като ме блъсне и падна на земята, ще тръгнат да бягат, макар че колегата е до мен и ги е обградил от другата страна.

- Възстановихте ли се? Ходите ли нормално, тъй като огнестрелната ви рана е в крака ви?

- Имам не една, а четири. Куршумът влезе в бедрото ми, излезе по-надолу, влезе отново през прасеца и спря в глезена ми. Извадиха го от самия глезен. Имам четири дупки в крака си, но се чувствам добре. Силна натура съм. Болеше ме, но имам висок праг на болка. Благодарение на всички доктори в болницата сега се чувствам наистина добре. Все още не са ми махнали шевовете. Стъпвам бавно, имам сърбежи, защото зарастват раните ми. Ще се възстановя напълно до 4 месеца. Докторът, който ме оперира, ми каза: "Аз съм 40 г. доктор, но такова чудо, такива рани и прострелване не съм виждал".

- Вие сте от граничен полицейски участък Средец. Колко опасна е тази работа? Има ли промяна в поведението на мигрантите напоследък?

- Полицейската работа, независимо от това за коя структура става въпрос - Гранична полиция, Жандармерия или Национална полиция, е опасна. Всички колеги жертват живота си, както двамата полицаи в Бургас, които загинаха, блъснати от автобуса с мигранти. Специфичното при нас обаче е, че ние задържаме хора, чиито идеи остават мистерия. Какво имам предвид - не знаем дали в момента те са въоръжени, тоест няма как да го предвидим, защото не сме наясно с това дали имат, или нямат криминално минало. Не знаем и дали тези хора са склонни да нападат, или се страхуват. Не можем да им направим бърз психопрофил - те идват от друга страна, говорят друг език, мислят различно, изповядват друга религия. Допълнителен щрих в тази ситуация е, че през последните две години мигрантите са много по-агресивни. Правят повече номера, бягат, измислят на секундата някакво неочаквано действие. Когато ние сме само двама колеги, а те са повече, става трудно, защото се разпръсват в различни посоки.

- Как се респектират по-агресивните мигранти?

- До момента не съм попадала в подобни ситуации с прекалено агресивни групи. Има един любопитен момент - при тези, които изповядват сунитски и шиитски ислям, респектът към кучетата ни е огромен. Причината - религията им проповядва, че ако ги ухапят, те трябва да се пречистят. Имат такива поверия. Когато аз ги настигна с кучето ми, те се стъписват. Спират да бягат в момента, в който видят, че животното е с мен. Имала съм случай, в който някой от групата тръгва да тича, кучето инстинктивно започва да го гони, хваща го за крачола и го сваля на земята. Когато това се случи, останалите мигранти го отлъчват, защото считат, че той вече е белязан. Сякаш е прокажен. Такава е традицията им. Колегите, които нямат куче, са попадали в по-страшни ситуации, но при нас сякаш се респектират повече.

- В какво се изразява работата със служебно куче? Каква е връзката ви с него?

- В повечето моменти то стига първо до мигрантите, които опитват да минат границата. Аз задължително съм зад него на повод, защото имаме случаи, в които кучето настига групата, без да е на повод, което не е желателно. На мой колега бе убито служебното куче точно по този начин. Беше стигнало до мигрантите първо и самичко. Аз гледам да защитавам моя Рекс. Имам много силна връзка с него, защото той ми е първият в професията. Когато ми го дадоха, беше само на 40 дни. Буквално две шепи кученце. Възпитанието и обучението му не се изразяват в тормоз или глад, а в любов. То е част от моя живот. Отгледала съм го от малък. Рекс вече знае какво искам от него, защото съм му показала какво трябва да прави или да не прави. В началото не знаех как би реагирал на друго животно в гората и на човешка миризма. Това го научих с времето. Сигурността, която изпитвам, докато сме на наряд, е огромна. През деня сме заедно, а в останалото време го оставям в питомник в Средец, приспособен в отглеждането на служебните кучета. Там има условия - двор и къщичка. Трябва да обичаш животните, за да водиш служебно куче.

- Как решихте да се занимавате с това? Някой от близките ви ли ви насочи, или го избрахте сама?

- Завърших нещо коренно различно от полицейската работа - хореографско-музикално училище в Бургас. Нямах представа какво да правя след това. Нормално е, защото на тези години се колебаеш. Насочих се благодарение на моя баща, който вече не е сред нас. Той беше военен. Като малка татко винаги беше в съзнанието ми с униформа. Изпращах го и го посрещах, имахме специална връзка. Образът му беше най-важният. Затова реших, че като мой герой, трябва да бъда като него или поне да работя нещо в сферата му - тоест да съм с униформа и да бъда респектираща. Баща ми беше човек с дисциплина. Така кандидатствах и установих, че това е моето призвание.

- Какво правите в свободното си време? Какви са хобитата ви?

- Аз съм танцьорка. Танцувам народни танци. Завърших училището с профил "Хореография и народно пеене". Обожавам българските традиции и фолклора. В селото, в което живея в момента, когато дойдох, всичко беше замряло - дори читалището беше затворено. Сега то работи, а аз помагам на жените, които се грижат за него. Събирам местните деца, уча ги да пеят и танцуват. Правя го напълно безвъзмездно, защото това е нещото, което трябва да се съхрани в страната ни. Това е и в кръвта ми. Друго, което правя в свободното си време, е да спортувам.

Старши полицай Николета Костадинова е завършила училище с профил “Хореография и народно пеене"

- Бяхте наградена от директора на Главна дирекция "Гранична полиция" Антон Златанов. За какво точно беше наградата и каква емоция ви донесе тя след инцидента?

- В такъв момент аз не очаквах всички около мен да реагират по този начин. Изненадах се от тази безрезервна подкрепа от страна на г-н Златанов, на моя началник и на колегите, с които работя. Ситуацията, в която изпаднах, когато бях в болницата и в спешното отделение, не беше никак лека. Чувстваш се потиснат, притеснен, уморен. Мислиш и се съмняваш дори в себе си. Тогава ти се обаждат хората, с които работиш или които отговарят за теб, и ти казват: "Спокойно, зад теб сме, ти си мъжко момиче, дръж се. Сякаш си поемаш въздух и се успокояваш. Дадоха ми кураж, за какъвто не съм предполагала. Нормално е в такъв момент да има колебания и за тях - свършила ли съм си работата, справила ли съм се. Но те реагираха толкова бързо, че ме изненадаха изключително много. Четох коментари на различни хора, част от тях бяха негативни - тоест, че сама съм се простреляла и че не мога да боравя с оръжие. Това не повлия на мнението на шефовете ми. Те останаха зад мен. Много повече бяха хората, които ме поздравиха. Те осъзнават какъв риск крие нашата професия и това, че никой не е застрахован.



Още по темата: общо новини по темата: 628
07.09.2024 »
02.09.2024 »
30.08.2024 »
28.08.2024 »
28.08.2024 »
28.08.2024 »
предишна страница [ 1/105 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията