ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кога точно се слага зелето, за да стане навреме кисело за Коледа?
Автор: Екип Sofia24.bg 15:55 / 25.10.2024Коментари (0)1011
©
Ако обичате мариновани зеленчуци, киселото зеле е отличен избор. Те е основен източник на витамин С през зимата. Важно е обаче да знаете как да го мариновате правилно, как да го съхраните максимално дълго през зимата и кога е най-добре да го сложите в съд за ферментиране.

КОГА СЕ СЛАГА ЗЕЛЕТО?

Най-доброто време е средата на октомври. Това обаче може да се промени, ако метеорологичните условия са нетипични. През 2023 г. времето беше необичайно топло. Същото се очертава и за тази година. По тази причина може да отложите процедурата за края на месеца. Така ще удължите и срока му на годност.

Процесът на биоферментация в киселото зеле изисква температурите да са стабилни - от 18 до 21 градуса по Целзий.

Ако температурата е над 22 градуса, зелето бързо променя цвета си. Появява се т. нар. цвят, бял нагар по горната част на бъчвата и това е знак, че трябва да се спре ферментацията, защото зелето може бързо да се развали. 

ЗА КОЛКО ВРЕМЕ?

 

Ферментацията на киселото зеле обикновено отнема до четири седмици.

Ако искате да го запазите за по-дълго време и забележите, че се образува цвят и зелето е на път да се развали, добавете лозови листа в бъчвата и ще прекъснете процеса на ферментация, пише Ladyzone.bg. Така можете да го запазите почти през цялата зима и да се наслаждавате на вкуса му до ранна пролет.

РЕЦЕПТА ЗА ВКУСНО И ХРУПКАВО КИСЕЛО ЗЕЛЕ

Набраните зелки се оставят да престоят няколко дни.

След това ги измийте, почистете повредените глави и издълбайте кочаните.

- Подредете главите една по една в бъчвата, след което напълнете всяка издълбана дупка със сол. В дупките може да се сложи и по малко нарязано зеле.

- Когато сте наредили цялото зеле, оставете да престои една нощ. На следващия ден залейте с вода.

- Важно е цялото зеле да е във водата. За притискане използвате тежък камък или бутилка вода. 

- След като минат 24 часа, отворете съда и налейте вода.

- Пробвайте дали е достатъчно солено, ако не, добавяете още сол.

- Всеки ден през следващите 7 дни продухвайте бурето с маркуч, така че солта да се разтвори максимално добре и водата да остане чиста, т.нар. претакане.

- След 7 до 10 дни зелето трябва да промени цвета си и да започне да ферментира.


Още по темата: общо новини по темата: 202
25.11.2024 »
25.11.2024 »
25.11.2024 »
24.11.2024 »
24.11.2024 »
24.11.2024 »
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Левски в Първа лига за сезон 2024/25
Световна черна хроника
Мигрантски натиск към България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията