ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (5) | Вчера (4)
Добрин Гьонов: Договорът за ТВ правата е в голям ущърб на футболните клубове
Автор: Бойко Серафимов 14:27Коментари (0)72
© ФОКУС
Добрин Гьонов, заместник изпълнителен директор в БФС, в интервю за предаването "Утрото на Фокус" по Национална радиоверига "Фокус".     

Водещ: Здравейте, г-н Гьонов.

Добро утро.

Водещ: Как сте?

Отлично.

Водещ: Десети ден работите в централата на БФС. Как се чувствате на новия пост?

Много добре, положително. Зареден съм с енергия. Намерих доста позитивен и добър екип, с който започваме да работим. Мисля, че процесите вървят добре и наистина го осъзнавам като една положителна крачка в моето развитие.

Водещ: Лесно ли взехте решение за тази промяна?

О, да. Мисля, че след 8 години в клубния футбол и анализирайки проблемите, които има, се радвам, че имам възможност да работя върху тях от позицията на представител на федерацията.

Водещ: Не съжалявате ли малко за това, че изоставяте ЦСКА 1948 или сте доволен от това, което свършихте там?

Принципно съм доволен. Това са осем години. Тръгнахме от най-ниското ниво, стигнахме до това да играем в Европа, константно ни познават вече всичките клубове на континента, както и останалите европейски футболни  организации. Мисля, че изградихме една много добра репутация. Но в крайна сметка винаги след даден период е хубаво да има ново начало, нови амбиции, да си поставим и нови цели, естествено.

Водещ: Заедно с г-жа Ивета Банкова бяхте обявени за заместник изпълнителни директори на БФС, заместници на новия изпълнителен директор Андрей Петров. Вие ще отговаряте за футболните въпроси. Какво включва вашият ресор? Бихте ли разяснили в детайли?

Като цяло и тримата сега започваме, въпреки че Ивета и Андрей са с доста голям опит в БФС, но те просто получават един вид повишение. Тримата сме изключително амбицирани. Мисля, че много добре работим в екип. Нормално, трябва да си разпределим задачите така, че да не се припокриват. Андрей е с много голям опит в работата с различни проекти, с различни институции, както в България, така и в чужбина. Ивета е изключителен професионалист на ниво международни отношения, организация около националния отбор, както и в работата с клубовете, които играят в европейските клубни турнири. Аз ще се концентрирам в работата и комуникацията с клубовете у нас на всякакво ниво, за да се опитаме да направим  професионалния футбол един по-добър продукт, а в аматьорския футбол да посрещнем нуждите на клубовете така, че да се опитаме играта футбол да бъде по-разпознаваема и по-масова в България.

Водещ:  Какви проблеми видяхте досега? Има ли нещо, с което искате да захванете още днес, след като отидете в НФБ "Бояна“?

Нормално е, след като идвам от професионалния футбол, да се насоча към нещата, които могат да подобря в тази сфера. Естествено, това не означава, че ще оставим аматьорския футбол, напротив. Там е направено едно проучване, с което беше интересно да се запознаем фактически, въпреки, че футболът в България е най-популярният и най-развитият спорт. Спрямо други европейски държави със същото население или по-малко, изоставаме изключително много като брой отбори и брой деца, които спортуват. Надявам се да направим една предпоставка повече и повече хора да спортуват, което ще даде една по-голяма масовост, една по-голяма основа за това да имаме по-добри професионалисти в бъдеще.

Водещ: Доколко липсата на финансиране в някои от клубовете е червена лампа за български футбол? Наскоро имаше две турбуленции – Спартак (Варна) и Локомотив (Пловдив). Какво може да направите вие и БФС като организация като логистика, като подкрепа, за да се стопира един такъв процес?

Две различни тематики са. Когато говорим за финансови средства, нормално, ние трябва да се опитаме да вдигнем цената на нашия продукт. Това, което получават клубовете, мисля, че в момента е по-малко от това, което заслужават. Трябва да намерим начин този продукт да бъде развит, да добие допълнителен интерес, да добие по-голяма масовост, повече фирми да припознаят отборите и националния отбор като място, където биха могли да рекламират и да изграждат положителен имидж. Колкото до казусите, които имаме с Локомотив и със Спартак, те са неприятни и може би тук БФС трябва да мисли – и ние вече работим в тази насока, да има по-добра комуникация между клуб и фенове. Това е една тенденция, която УЕФА от няколко години силно налага. Става дума за функция и система, която подпомага за връзка с привържениците, така, че те да бъдат по-наясно, да участват, да знаят какво се случва в клуба, но от друга страна и клубът да има един хубава обратна връзка от подкрепящите дадения отбор.

Водещ: Спомням си, през 1995 г., когато Иван Славков беше избран за президент на БФС, още тогава се заговори за отделянето на БФС от професионалната лига. Сега, почти 30 години по-късно, тази идея идва на дневен ред. Тя беше официализирана миналата седмица. Каква е разликата между това БФС да администрира първенството и да го прави Профилигата?

Много е важно, че БФС най-накрая е взел това решение и протяга ръка към клубовете. Оттук нататък, много ясно и точно, те трябва да разберат , че именно клубовете трябва да станат водещите. В крайна сметка организацията на професионалната лига – това са 16 клуба от Efbet Лига и 20 отбора от Втора лига. Те вече ще си взимат решения, които ще си гонят търговските интереси, ще си правят допълнителни нормативни документи така, че да увеличат стойността на продукта, за да могат да търсят допълнително финансиране.

Водещ: Те обаче не са ли малко с извити ръце, при положение че договорът за телевизионните права е до лятото на 2029 г., т.е. в продължение на 3 сезона те ще бъдат в заварено положение.

Принципно това е така, но пък в крайна сметка те могат да отидат заедно, защото те са голяма организация с огромна фенска маса, цялото обществено мнение е с тях, и да седнат за преговори с телевизията , за да се опитат да анексират този договор, защото наистина той е в голям ущърб на футболните клубове в момента така, както е формулиран. От друга страна, една бъдеща професионална лига ще има и други активи. Това ще е една фирма, която стартира чиста, от нулата, а българският футбол знаем, че е много гледан по телевизията, има високи рейтинги и поражда голям интерес. Клубовете ще  могат да търсят допълнителни начини повече приходи - да продават различни активи, да имат различни спонсорства, партньорства и други начини така, че тази структура да стане наистина една силна и работеща.

Водещ: Реалистичен ли е този двегодишен срок? Ще успеете ли?

Не мога да ви кажа, това зависи от клубовете. Ние сме отворили вратата. Това не е само идея, има изготвен план, програма. Те не са съставени от мен едностранно, напротив –с помощта на европейските лиги и на световните лиги, които имат много примери в Европа и в света как са станали нещата. В крайна сметка не трябва да си мислим, че ние откриваме топлата вода, и не трябва да си мислим, че ние сме единствен пример за това. Да, имаме си нашите специфики, които трябва да седнем и заедно с клубовете да ги изчистим, но оттук нататък е много важно да се разбере, че няма да има БФС, а те – клубовете, ще бъдат водещи. Те трябва да изберат дали ще бъде Наско Караиванов, който е в момента. Те трябва да си изберат кой ще им бъде изпълнителен директор, който ще се занимава оперативно. Те трябва да си изберат кой ще им бъде маркетинг директор, който ще трябва да говори с всички спонсори и потенциални инвеститори. И те ще имат силата, ако той не се справя, да се съберат за 5 минути, да го сменят и да назначат нов човек. Това е тяхната сила. Те ще бъдат много по-гъвкави, много по-бързи в решенията си и много по-ефективни, надявам се.

Водеща: Тези клубове до момента са били много инертни. Как така изведнъж вие им давате съдбата в техни ръце? Това е съвсем друг начин на мислене, който те трябва да усвоят.

Истината е, че това е пътят на европейския футбол вече повече от 15 години. Големите първенства се отделиха, след това започнаха и малките лиги. Навсякъде се вижда, че търговски това отделяне е било само позитивно, никъде няма, където да не е било позитивно, в нито една страна в Европа. Не мога да кажа за останалия свят, защото там може би е различен модел, но в Европа навсякъде това е била една изключително положителна стъпка за всички лиги. Това означава, че ние трябва да помислим и да направим анализ, който вече е направен. Беше изложен на клубовете в понеделник на първата среща от Първа лига, ще бъде изложен след две седмици може би и на клубовете от Втора лига така, че да седнат, да го измислят. Но най-важното е, че трябва да разберат, че те трябва да бъдат генератор, те трябва да бъдат активни, те трябва да си сложат човек, който ако не се справя на дадена позиция, да го махнат веднага и да изискват от този човек да гони резултатите си във времето.

Водещ: Откъде ще идва бюджетът на Професионалната лига. Кой ще им дава заплатите? Казахте търговски директор, маркетинг директор, изпълнителен директор – как ще се формират възнагражденията им?

В крайна сметка, добър или лош договор, в момента има договор за телевизионни права, който е за близо 7 милиона лева. Те могат да си ги разпределят както искат помежду си, за администрация, за наеми. Оттам нататък могат да търсят допълнителни спонсори. Лошото е, че договорът, който е с телевизията в момента, са включени и активите, в смисъл, името на лигата е вече продадено, и то на телевизията, както и т.нар. fast betting data – това също е актив, който в другите лиги много добре се продава. Но в крайна сметка може да се намери спонсор за топката – Ball Sponsor, може да се направят допълнителни активации по всички стадиони с името на някакъв актив, който може да бъде продаден. Може да се търсят партньори, които да дават суми за "Играч на кръга“, "Играч на седмицата“ – това е нещо, което не е договорено и продадено засега.

Водещ: "Гол на кръга“.

Да, "Гол на кръга“. Всичко това са активности, които в момента са в ръцете на БФС, но ние нямаме време и ресурс за това. Федерацията е една много голяма организация, която трябва да развива преди всичко масовия спорт, трябва да популяризира футбола, трябва да се грижи за всички отбори в детско-юношеския футбол, за всички аматьорски отбори, за женския футбол, за Трета лига, за националния отбор, преди всичко. Националният отбор мъже, жени, юноши, младежи, U17, U19. Това е страшно много работа и БФС няма този капацитет, чисто като структура, да се концентрира толкова добре, колкото би могло да се концентрира една професионална лига с 4-5 човека, които само да мислят денонощно за това как да направят продукта по-добър и да изкарат пари, първо за своите заплати, както вие споменахте, и второ, да изкарат пари, които да влязат в клубовете.

Водещ: Г-н Гьонов, във връзка с изтичане на някои договори и реорганизация в структурата на БФС, какво промяна предстои в нейната имотна база? Предизвикателство ли е за БФС  менажирането на хотелската част и на ресторанта? Това е сякаш един нов океан за вас и ще трябва да се научите да плувате и там, освен всичко останало, което ви предстои.

Да, със сигурност ще бъде едно предизвикателство. Доколкото съм запознат, вече ние ще трябва да менажираме базата, която е много добра, но трябва да кажем, че това е една доста трудна задача. Защото от една страна трябва да предоставим една отлична комплексна услуга за отборите, когато идват да се готвят там – става дума за националните отбори, мъже, младежи, подрастващи групи.И в следващия момент трябва да успеем с финансите и с издръжката, за да се покриват всички разходи и да можем да менажираме успешно базата в периодите, когато няма лагери на националните отбори. Ясно ни е, че когато дойде мъжкият национален отбор, базата трябва да бъде празна, не трябва да има други гости. Това е ново предизвикателство и се надявам да се намерят точните хора, които да ръководят този процес, защото това въобще не е лесно и не е много свързано с футбола, и с футболната индустрия като цяло.

Водещ: Споменахте националния отбор. Предстоят мачовете с Люксембург и Северна Ирландия. Всеки ден сте в "Бояна“ – какво виждате, какво усещате като микроклимат в отбора, като настроение, обстановка?

Виждам една много положителна атмосфера, тя се усеща. Момчетата са заредени с положителен заряд, Виждам треньорите с какво удоволствие работят. Истината е, че обществото също се интересува,  публиката се връща по трибуните. Повече от половината стадион "Христо Ботев“ е вече продаден онлайн, въпреки че знаем, че в България хората масово предпочитат да си вземат билет в деня на мача. Това положително и може да ни радва. Това означава, че народът и обществото отново се интересуват какво се случва при нас, в националния отбор, и това само може само да ни радва.

Водещ: Какво искате да кажете на българските футболни фенове така, че да ги върнете обратно на стадионите? Защото и президентът  на БФС Георги Иванов каза: "В България е феномен това, че повечето хора гледат родното първенство по телевизията, а не са на стадиона“.

Надявам се тази тенденция да се промени. Особено ние, като национален отбор, сме направили хиляди активности така, че хората да дойдат и да се чувстват добре. Така, както биха се чувствали, ако отидат на един мач в Западна Европа. Наистина имаме нужда от подкрепата на хората, имаме нужда от положителната емоция на всички. Българският национален отбор има нужда от това. Съвсем различно е да се играе на пълен стадион, така че наистина всеки, който има интерес, нека дойде, нека да подкрепи, нека да извади трибагреника, защото имаме нужда и обществото има нужда такъв дух, защото трябва да се обединим в държавата, която наистина е раздирана от всякакви проблеми на всякакво ниво.

Водеща: Изключително много ви благодаря, г-н  Гьонов.

Ася АЛЕКСАНДРОВА

Бойко СЕРАФИМОВ
Още по темата: общо новини по темата: 5
01.10.2024
01.10.2024
30.09.2024
30.09.2024
20.05.2024







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Българка е шампионка на двойки на силен международен тенис турнир в София
Махнаха футболна съдийка заради еротичен клип с международен рефер на УЕФА
Рафаел Надал обяви голямата новина
Италия тежък фаворит на букмейкърите срещу Белгия в Лига на нациите
Локомотив София и Септември ще премерят сили в проверка
Анкета
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията