ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Журналистът Владислав Апостолов: Роман Полански е един от най-умелите кино художници на човешката тревога
Автор: Екип Sofia24.bg 17:35 / 25.08.2024Коментари (0)955
© Фокус
Роман Полански е един от най-важните майстори в света на киното на чистия психологически ужас, един от най-умелите художници на тревожните човешки състояния, на сексуалната тревога – също. Това каза журналистът Владислав Апостолов в предаването "Сториборд" на радио "Фокус".

По много качествен начин Полански успява да постави въпроса за човешката идентичност и нейната неустойчивост и фрагментираност, допълни журналистът. "Той е сериозен филмов психолог, който по интересен начин борави с нещо, което се смята за територия на второкласното кино, с паранормалното, с демоничното, с това, което е отвъд законите на физиката и биологията", коментира Апостолов. Заглавието, което обединява тези елементи и има най-силен културен отпечатък, според него е "Бебето на Розмари" от края на 60-те години. "Той обединява темата за неустойчивата човешка идентичност, за този неизследван дотогава в киното майчински страх от раждането и паранормалната тема за езотеричното, за Дявола, за екзистенциалното", разказа журналистът.

"Наемателят" е друг шедьовър, експлоатиращ темите за идентичността, за страха, за злото и за предметното. Първият филм от тази тематична трилогия за старите апартаменти като пространства на духове и демони е "Отвращение" с Катрин Деньов. "Смятам, че той дори още повече се доближава до сюрреалистичната, екзистенциална, дори на моменти много тревожна естетика на Ингмар Бергман", допълни водещият Благой Д. Иванов. Едно от събитията, които бележат граничната епоха и символично слагат край на хипи движението, са убийствата на Чарлз Менсън. През 1969 г. жертва на неговите последователи стават и съпругата на Полански – Шарън Тейт, и нероденото им дете. Пряко отражение на трагедиите в живота на Полански са филмите "Китайски квартал" и "Макбет". "Децата на цветята" се оказаха "Децата на царевицата". Факт е, че Полански и преди това е мрачен, екзистенциален, песимистичен. В "Китайският квартал" той вече не борави с хорър елементи, но взима естетиката на ноар киното от 40-те и 50-те години", каза Владислав Апостолов.

Полански напуска САЩ малко след като избухва скандалът със сексуално посегателство над 13-годишно момиче. "През 2002 г. "Пианистът" печели голямата награда в Кан, а след това и "Оскар" и Полански получава бурни аплодисменти от много хора, които впоследствие започват да мятат яйца по него, когато наративът вече е различен. През епохата на #MeToo той беше преоценен, неговото творчество - също", коментира Иванов.

Самият Полански е актьор в много от филмите си. Той е млад, травмиран, може би се усеща като жертва на епохите, отбеляза Апостолов. "Той е доста нагъл в първите от изказванията си, които на едно ниво предизвикват вторичен гняв след постъпката му. Съгласни сме, че това, което той е направил, е ужасно. Ако тогава беше арестуван и вкаран в затвора и не беше направил филмите, които след това е направил, аз нямам никакъв проблем с това. В същото време обаче си признавам, че съм човек, който няма проблем да гледа неговите филми. Филмите, които е направил след престъплението си, са филми, които бих гледал, съзнавайки, че той е извършил това престъпление, и приемайки, че ако беше арестуван и вкаран в затвора, аз в никакъв случай не бих съжалявал за това", заяви Апостолов.


Още по темата: общо новини по темата: 1397
16.09.2024 »
16.09.2024 »
16.09.2024 »
16.09.2024 »
16.09.2024 »
16.09.2024 »
предишна страница [ 1/233 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията