ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли кога се слага сол в кафето? | ||||||
| ||||||
Културни традиции В някои култури добавянето на сол в кафето е обичайна практика. Например в Турция и някои скандинавски страни добавянето на сол в кафето е традиция, която се предава от поколение на поколение. В турската култура е обичайно по време на сватбени церемонии булката да приготвя чаша кафе за младоженеца, като понякога добавя сол вместо захар. Тази практика е шеговит тест за поведението, търпението и способността на младоженеца да се справя с изненади. Подобряване на вкуса Солта може да подобри вкуса на кафето, като намали горчивината и киселинността му. Този ефект се получава, тъй като натриевите йони пречат на възприемането на горчивите вкусове, като правят вкуса на кафето по-гладък и балансиран. Правилното количество сол може да подчертае естествената сладост на кафеените зърна, особено когато те са с по-ниско качество или са препечени, което обикновено води до по-горчив вкус. Маскиране на лошото качество Добавянето на сол в кафето също е практично решение за прикриване на вкуса на некачествено кафе. В случаите, когато кафените зърна са стари, застояли или недобре изпечени, щипка сол може да помогне на напитката да стане по-вкусна. Тази практика може да бъде особено полезна на места, където е трудно да се намери висококачествено кафе, или когато човек пътува и се сблъсква с по-малко от идеални възможности за избор на кафе. От научна гледна точка употребата на сол в кафето може да се обясни чрез възприемане на вкуса. Вкусовите ни рецептори разпознават четири основни вкуса: сладък, кисел, солен и горчив. Солта има уникалната способност да потиска горчивината и да засилва сладостта, поради което понякога се добавя към шоколад, карамел и други храни. Когато се добавя към кафето, дори в малки количества, солта може да неутрализира част от горчивината, позволявайки на другите вкусове да станат по-изразителни. Метод на добавяне Когато добавяте сол към кафето, е важно да го правите пестеливо. Целта е да се подсили ароматът, а не кафето да има солен вкус. Обикновено една щипка сол, или около 1/8 чаена лъжичка, е достатъчна за една кана кафе. Най-добре е да добавите солта към утайката на кафето преди приготвянето му, а не директно в приготвеното кафе, за да осигурите равномерно разпределение на аромата. |
Още по темата: | общо новини по темата: 2317 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/387 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета