ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (7)
Банско е домакин на Световно студентско първенство по ориентиране
Автор: Ливия Кукова 17:02 / 24.07.2024Коментари (0)966
© Община Банско
Международната университетска спортна федерация /FISU/, съвместно с Българската федерация по ориентиране, Асоциацията за университетски спорт и Община Банско организират Световно студентско първенство по ориентиране от 1-ви до 5-ти август.

Кандидатурата на Банско за домакин на световната надпревара беше единодушно одобрена на сесия на Международната университетска спортна федерация  още през 2020 г. Аргументите – предизвикателни и атрактивни терени и маршрути, както в старинната част на града, парка и крайградските зони, така и в известната сред ориентировачите зона "Мотиката“ в подножието на Пирин, изключително красиви гледки, добра база за настаняване, уникална възможност за запознаване на участниците с историята, традициите и културата на България. И не на последно място – богатият опит на Банско в организирането на различни събития и спортни състезания на световно ниво.  

FISU организира световни студентски състезания по ориентиране от 1978 г., а Банско е вторият български град-домакин след Варна, която домакинства през 2002 г., съобщиха от Община Банско. 

Състезанието в Банско има особено важно значение за Българската федерация по ориентиране, защото тази година е юбилейна за българското ориентиране и тук ще бъде чествана неговата 70-годишнина.

В навечерието на състезанията в Банско пристигат 250 състезатели и 54 официални лица от 30 държави от Европа, Северна Америка, Азия и Океания. Те ще участват в две индивидуални надпревари – мъже и жени, и в две щафетни.

Състезанието започва на 1 август с най-атрактивната дисциплина по ориентиране - спринт по улиците на Банско със старт близо до центъра и финал на пл.“Възраждане“. Организаторите пазят в тайна до последния момент стартовата точка, за да може участниците максимално да бъдат затруднени по тесните и криви улички на старинния квартал и в по-новите части на града и парка.Началото е в 14:30 ч., а финалът – в 17:00 ч. Освен спортното предизвикателство, състезателите ще имат задача да устоят на изкушенията, тичайки покрай многобройните кафенета и механи по красивия градски и парков маршрут.

Всички жители и гости на Банско ще имат шанс срещу минимална такса да се включат в състезанието и да усетят тръпката от намирането на скритите точки. В отворената категория за любители са предвидени "лесен“ и "дълъг“ маршрут.

Регламентът на състезанието изисква да има втори подобен маршрут недалеч от града домакин. Съседният на Банско гр.Разлог ще посрещне състезателите в петък.

Средната дистанция и щафетата ще се проведат на 4-ти и 5-ти август на терен "Мотиката“ над Банско - между 1000 и 1300 м надморска височина, с много контури,камъни, разнообразна растителност и мрежа от пътеки, пътища и туристически пътеки.

Заповядайте на официалното откриване на Световно студентско първенство по ориентиране, което ще се състои на 1 август на пл.“Възраждане“, където ще бъде и награждаването на победителите от първия състезателен ден.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Илиан Илиев преди мача със Северна Ирландия: Настроението в тима ни не е от най-добрите
ЦСКА разби дублъла си в последната контрола от лагера в Банско
Легенда на Ливърпул почина на 86-годишна възраст
От Локомотив София обявиха страхотна новина за феновете
Германия е огромен фаворит на букмейкърите срещу Унгария, но статистиката показва друго
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията