ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Харалан Александров: За много млади хора София е "малката чужбина"
Автор: Ива Дойчинова 20:25 / 29.09.2023Коментари (0)250
©
Oт гледна точка на човек, който се занимава с регионално развитие България е разделена грубо на три парчета, всяко от които е в различна фаза на развитие. Това заяви социалният антрополог Харалан Александров в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус". 

Най-развита е София, тя е почти със статут на европейски град, нещо като паралелна икономика по ред причини. След това Южна България, която доста се разви, особено инфраструктурно, с двете магистрали - “Тракия" и магистралата към Бургас. И на трето място, разбира се Северна България, която се дели на по-развита Източна и по-малко развита Западна част.

Според антропологът тези диспропорции тежат на българското общество. 

"В този смисъл, съвсем естествено е погледите да са насочени към София към която от провинцията се гледа със смесени чувства. От една страна тя е обект на желание, в един град нарекоха София “малката чужбина", това беше едно изследване за младите хора, които напускат България. И те казаха, “ако не можеш да избягаш директно, гледаш в София да отидеш, тя е почти чужбина за нас". Тоест, по-близо в техните представи е обективната реалност до европейските градове, отколкото до града, в който те са родени. От друга страна, със завист, дори с враждебност, защото има, разбира се, основателни подозрения, че тя е привилегирована в много отношения", допълни Харалан Александров 

"Основните фаворите за кметския стол в столицата са Антон Хекимян и Васил Терзиев. Единият в по-голяма степен е самонаправил се, другият, в по-голяма степен , да кажем, това е критиката към него, че има привилегировани позиции по силата на семейството към което принадлежи, но не мисля, че това е решаващ аргумент. Много интересна е кандидатурата на Ваня Григорова, тя започва да привлича, между другото, доста либерално мислещи хора. Тя се оказва, че е доста привлекателна по ред причини, има автентична страст в нея, синдикална, лява. Има много голяма олевяваща  група хора в София, имаме процес на олевяване на средните класи, поради огромната несигурност, която как да кажа, дефектиралата глобализация носи със себе си. Това е фантазия, която ни беше обещана, че светът от тук нататък е едно прекрасно място на съревнование, в което най-добрите ще успяват и ще стават все по-богати, и ще се справят все по-добре. Очевидно трябва да бъде преразгледана доста сериозно, с оглед на последните развития от последните години. И в този смисъл, много от хората, които живеят в София и които имат за себе си версия на успели, всъщност изпитват доста сериозни затруднения икономически, културни, те се чувстват културно малцинство и имат основание за това", категоричен бе антропологът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Аварии на Топлофикация София
Отношенията София-Скопие
Избори в САЩ
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията