ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
На прага на зимния сезон: Глад за квалифицирани кадри в туризма | ||||||
| ||||||
Глад на кадри се наблюдава в Банско преди началото на зимния сезон. Според хотелиери изключително трудно се намират готвачи, сервитьори и камериери. Много малко са и младите хора, които желаят да започнат работа в сектора. Освен, че искат високи възнаграждения кандидатите често нямат нужния опит или квалификация, споделят от бранша. След несигурността, породена от пандемията, голяма част от дългогодишните служители с опит са напуснали хотелите, в които са работили и са ги заменили с други професии, като много от тях са се насочили към преподаването. В зимния курорт Банско вече започнаха ранните записвания за ваканции през зимата. На прага на зимния сезон обаче хотелиери отново трудно намират обслужващ персонал. Докато за младите водещо е заплащането, за по-възрастните на първо място са условията на труд. Боби е готвач с 20-годишен опит и вече месец търси работа. "Финансовата страна е на последно място. Първо поставям въпроса дали ще се срещнат интересите, дали това, което очакват от вас работодателите, вие може да го дадете на работодателите и тогава вече", казва Боби. Често очакванията на работодатели и търсещи работа се разминават. "Миналата зима дойде момче, което не говори английски, не познава хотелски софтуери, предложихме му 1200 лв. чиста заплата, с осигуровка на пълната, което е на 1600 лв. и то ни каза, че това е смешна заплата за Банско", обясни Мая Бистрина - пълномощник на управителите в хотел. В Банско има и много украински граждани, които също търсят работа. Проблем обаче е езиковата бариера. Денис Елкин е един от тях. "Мога да правя много неща, разбирам от електричество, техника, като инженер, мога да работя и като шофьор, завършил съм в Украйна. Не знам обаче дали ще признаят обучението ми в България, малко ми е трудно с езика", казва Денис Елкин. В сектора най-остър е дефицитът на млади кадри, основно готвачи и сервитьори. "Предимно търсим персонал, който да е готов да започне работа, за да няма дълго време обучаване, после ако това не е неговото да прекъсва и после пак да започваме наново", каза Мехмед Реджепов - хотелиер. "Проблем е, че отиват и работят два, три месеца в чужбина, идват, получават големите борси и не желаят да работят в България или идват и искат да работят без договори", каза още Мая Бистрина. Тази година почивката в ски-курорта ще ни струва с 20 процента повече заради инфлацията и повишените цени на отоплението. |
Още по темата: | общо новини по темата: 511 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/86 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета