ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Зафир Зарков: Ако послушаме Кирил Петков, превозните документи в София трябва да се вдигнат на 100%
Автор: Йоланда Пелова 15:06 / 28.06.2022Коментари (0)980
©
"Получихме редица препоръчи за градския транспорт, много от които от Кирил Петков. Направих усилия да проверя, ако изпълним препоръките на премиера в оставка, какво ще се случи. Една от препоръките беше да се намалят линиите, а в специално писмо, което получихме от министър-председателя, той искаше да увеличим цените в градския транспорт. Това е нещо, което категорично не може да приемем. Това на практика означава софиянци и всички останали гости на града да понесат товара на една неадекватна политика и нерабирането на това как функционира градският транспорт. Това коментира на брифинг в Столична община зам.-председателят на комисията по транспорт и пътна безопасност Зафир Зарков, който е и общински съветник от ПГ на ГЕРБ-СДС,предаде репортер на Sofia24.bg.

По време на брифинга бяха представени редица промени, които се предвиждат от Столичния общински съвет, подписани са от всички политически групи, но предстои да бъдат разгледани подробно и гласувани.

"Ако трябва да послушаме и да изпълним препоръката на г-н Кирил Петков, превозните документи в София трябва да се вдигнат на 100%. Това е несериозно и ще доведе до голям отлив. Ние трябва да се опитваме да повишаваме всячаски интереса към него, защото транспортът е екология. Неслучайно Общината всяка година завишава бюджета за градския транспорт, мъчейки се да компенсира дефицитите от ковид пандемията и драстичния ръст на енергоносителите. Към настоящия момент няма обратна реакция от държавата, конкретно правителството. Надяваме се това да се случи в последните дни, тъй като в момента се гледа актуализацията на бюджета.

По време на събитието бяха представени иновативни предложения за тарифи в градския транспорт.

Зарков подчерта, че идеята е дългосрочните превозни документи изцяло да запазват цената си. "Идеята е да насърчаваме хората да ползват градския транспорт".

Ето някои от новите предложения, предвидени в предложена от Столичният общински съвет наредба:

"Предлагаме билет 30+ и 60+. Много е важно да обърнем внимание, че числата не отчитат времето, в което можем да пътуваме. Точно обратното. При хипотезата на билет 30+ в първите 30 минути от пътуването ще имате възможност да използвате цялата мрежа от градския транспорт и неограничено да се прикачвате към всички превозни средства на обществения транспорт в София, като след това ще може да довършите своето пътуване без ограничение на времето до края на съответния маршрут. Аналогична е ситуацията за билета 60+. Той обаче е на стойност 2.20 лв., като идеята е, ако имате по-дълго пътуване, свързано с повече прекачвания, идеята е да не купувате 3 различни билета, ако трябва да се прекачвате на различни превозни средства, да използвате само 1", уточни Зафир Зарков.

Предвиждат се още три нови карти за градския транспорт.

"Правим допълнение и за 24 часова карта на стойност 6 лева. Идеята е тази карта да важи и за градския транспорт, който се надяваме да бъде пуснат скоро. Същата хипотеза имаме и за 72 часова карта, която ще бъде 3-дневна, на стойност от 15 лева. И една карта отново с агрегация, която е на седмична база. При нея, ако последователно използвате градския транспорт 5 дена, на практика събота и неделя ще ви бъдат безплатни.

Още няколко важни акцента от брифинга:

Валидацията се предвижда да стане задължителна и хората, които не го направят ще подлежат на глоба от 3 лева. "Към момента има над 280 000 валидации месечно, което означава, че хората се преорентират към електронния билет и го предпочитат".

Зафир Зарков обяви, че предвиждат хартиеният билет да стане 2.00 лева, но предложението беше контрирано от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който категорично заяви, че решението е необосновано и това решение няма да бъде подкрепено.

Годишната карта остава на стойност 365 лева, като към това се допълва трикратно разсрочване, което дава онази социална поносимост. Към годишната карта се добавя възможността да се използва и нощния транспорт. В буферните паркинги може да се паркира безплатно, ако притежавате годишна карта.

Месечната карта запазва тарифата си от 50 лева. Цената не е променяна от 12 години.



Още по темата: общо новини по темата: 440
19.09.2024 »
19.09.2024 »
18.09.2024 »
18.09.2024 »
17.09.2024 »
15.09.2024 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в София
Отношенията София-Скопие
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лоша инфраструктура в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията