ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Злоупотреби с озеленяването в София разкри общински съветник от БСП
Автор: Екип Sofia24.bg 16:08 / 15.02.2023Коментари (0)302
©
Общински съветник от БСП разкрива поредните злоупотреби с озеленяването в София, информира пресцентърът на социалистите. Общинският съветник от ПГ на БСП в СОС Михаил Ставрев подаде сигнал до кмета на Столична Община Йорданка Фандъкова във връзка с нередност и злоупотреба с обществени средства на столичани, които Ставрев е установил.

В сигнала си общинският съветник от левицата посочва, че на 18 април 2022 г., е сключен договор №СОА22-ДГ55-195 с предмет поддържане на дървесните насаждения в няколко района на София, сред които: "Сердика", "Подуяне", "Слатина", "Оборище", "Кремиковци" и "Нови Искър". Едно от задълженията по този договор е пролетно и есенно засаждане на дървета.

В договора е декларирано, че засаждат средноразмерни широколистни дървесни видове с размер Н350/16-18. Това означава, че всяко едно новозасадено широколистно дърво трябва да е с височина минимум 350 см (три метра и половина), и обиколката на стъблото, на един метър височина, трябва да бъде минимум 16-18 сантиметра.

Проверката на Ставрев обаче установява, че засадените там чинари не отговарят на условията, декларирани в "Техническата спецификация" на договора и дебелината на височина един метър е 10 сантиметра, на някои дървета - 12 сантиметра.

Социалистът се обръща към кмета на Столична община Йорданка Фандъкова със следните въпроси: "Защо аз, неспециалист лесовъд, забелязах тази нередност, а отговорната, подчинена на Вас администрация, в лицето на дирекция "Зелена система" и заместник кметът г-жа Билева, в чийто ресор е дирекцията, не са забелязали това несъответствие? Тази наглед, минимална разлика, от 4-8

сантиметра в парично изражение е около 150 лева на дръвче. Колко дръвчета са засадени до този момент? Кой осъществява контрол дали засадените дръвчета, по описания по-горе договор, отговарят на "Техническата спецификация"? Колко пари-обществени средства на софиянци са загубени?“

Ставрев поставя още въпросите вярно ли е, че договорът е подписан април, а голяма част от дейностите по неговото изпълнение стартират месеци по-късно, както и дали причината за това е, че фирмата изпълнител не е разполагала с техника, с която да го изпълнява?

Социалистът посочва още, че под договора не стои подписът на ресорния заместник кмет - г-жа Билева. "Това не е еднократен случай, това е практика.“, допълва той в сигнала си към Фандъкова.

Това не е първото питане, което Ставрев подава към кмета на Столична община. На 15 ноември 2022 г. той праща запитване до Фандъкова относно редица нередности, свързани с поддръжката на природен парк "Витоша", което говори за хроничен, задълбочаващ се проблем в работата на дирекция "Зелена система", както и в работата на ресорния заместник кмет. Обратен отговор Ставрев все още не е получил.

"Уважаема госпожо Фандъкова, призовавам Ви да направите проверка на изнесените от мен данни, както и по други договори за поддържане на парковете и дървесните насаждения на територията на Столична община! Ако при проверката установите нередности, както да информирате мен и Столичния общински съвет, така и да предприемете предвидените в закона действия!“, призовава Ставрев в сигнала си.

Припомняме, че на 26 ноември 2021 г. общинските съветници от левицата Михаил Ставрев, Иван Виделов, Диана Тонева и народните представители на БСП Георги Свиленски и Христо Проданов подадоха сигнал до прокуратурата за драстични нарушения и злоупотреби при провеждане на обществена поръчка за озеленяване за над 50 млн. лв.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията