ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Защо детски градини в столицата отказват прием на 5-годишно момче с аутизъм?
Автор: Екип Sofia24.bg 09:36 / 03.10.2024Коментари (0)218
© NOVA
Има ли такова нещо като "неподходящо за нашата детска градина дете". Оказва се, че има. Майка на дете с аутизъм е в ситуация, в която ходи от градина на градина, за да се моли детето ѝ да бъде прието. По думите на жената, в момента, в който видят сина ѝ, педагозите или казват, че няма места при тях, или твърдят, че не могат да приемат точно такова дете. Предпочитали дете с "умствена изостаналост" например, но не и такова като нейното.

Има масови детски градини, в които ходят ресурсни учители, за да се грижат за децата със специални образователни потребности. Но има и други детски градини, в които има специални групи само за деца със СОП. Към такава се е насочила и Сибила. Детето ѝ е било прието в масова детска градина, но тя го е отписала.

"Моят син е на 5 години е с аутизъм. Записах го в масова детска градина, за да се социализира с другите деца, но това не се случи. Два пъти седмично по 30 минути ресурсен учител посещаваше въпросната детска градина. Психологът почти винаги отсъстваше. Когато попитах учителите от масовата детска градина защо има обявени места за прием за деца със СОП, щом не знаят как да се справят с тях, те ми отговориха, че държавата ги принуждава да обявяват такива места. Затова потърсих в социалните мрежи в група за други детски градини", разказа пред NOVA майката на 5-годишното момче с аутизъм - Сибила Колева.

"От 117 ДГ "Надежда" директорът сам се свърза с мен за прием на детето ми. Подадох документи с огромна надежда, че там ще се случат нещата. След месец отидохме на комисия от детската градина, за да видят сина ми, но получихме отказ под претекст, че няма места", казва още тя.

"Отидох в 59 ДГ "Елхица", отново отидохме на комисия. Накараха ме да попълня няколко формуляра, след края на разговора учителката на въпросната група за деца със СОП, че места има, но че има записани седем деца с аутизъм, но от детската градина търсят да запишат дете с ДЦП или умствена изостаналост. Това е абсолютна дискриминация. Моят син има право да бъде в тази детска градина, защото отговаря на всички изисквания", споделя Сибила.

По нейни думи в район "Младост" има единствено две детски градини за деца със специални потребности. "Мисля да си търся правата, защото след моята публикация в социалните мрежи, много майки се свързаха с мен и ми споделиха, че не се посмели да се изправят пред цяла България и да говорят за този проблем. Не можем повече да търпим нашите деца да бъдат отхвърляни като някакви ненужни вещи. По закон трябва да водим децата си на детска градина и училище, но държавата не осигурява такива специализирани учебни заведения"

Двете детски градини за специализирани нужди, в които Сибила Колева е искала да запише сина си, запазват мълчание по темата.


Още по темата: общо новини по темата: 84
01.10.2024 На вниманието на родителите: Очаква се голяма промяна по отношение на допускането на малчуганите в детските градини
13.09.2024 Родители в паника, търсят баби и гледачки: Ремонтът в столична детска градина все още не е приключил
23.08.2024 Има още свободни места в СУ "Св. Климент Охридски"
21.08.2024 Район "Овча Купел" с важна информация за родителите на деца, които не са приети в общински или държавни детски ясли и градини
12.06.2024 Детска ясла в София ще се разшири с места за още 40 деца
05.06.2024 Държавата изплаща компенсации на семействата, чиито деца са останали без място в детските градини в София
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Избори в САЩ
Мигрантски натиск към България
Зима 2024/2025 г.
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията