ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Започна изграждането на втория надлез над Бакърена фабрика в София
© Столична община
Столичната община започна изграждане на втори надлез над Бакърена фабрика, предаде Sofia24.bg.

"С "първа копка“ днес стартира изграждането на втори надлез над Бакърена фабрика в София. Започваме работа по изпълнението на надлез, който се очаква да бъде реализиран повече от 30 години. Той важен за свързаността на северните и северозападните територии на града и е част от третия градски ринг на София" каза кметът Васил Терзиев, който направи "първата копка“ на обекта.

На събитието присъстваха и заместник-кметовете по финанси и строителство Иван Василев, по "Правен и административен контрол“ Никола Лютов, инж. Георги Кичуков – изп. директор на "ГБС – Инфраструктурно строителство“, кметът на район "Връбница“ Румен Костадинов и общинският съветник Борис Бонев, председател на групата "ПП-ДБ-Спаси София“.

"Втората естакада над Бакърена фабрика е много важен инфраструктурен обект за свързаността на нашия град. Надлезът ще бъде с три ленти за движение. Осигурява пряка транспортна връзка между районите "Люлин", "Илинден", "Връбница" и "Надежда", посочи и заместник-кметът на София по направление финанси и строителство Иван Василев

По време на строителството няма да се затваря за движение съществуващият мост. След завършването му цялото съоръжение ще бъде с две естакади с еднопосочно движение, подобно на моста "Чавдар“ в София.

Новото мостово съоръжение е успоредно на съществуващия мост над жп линията при Бакърена фабрика. Част е от трасето на ул. "Адам Мицкевич“ и третия градски ринг. Надлезът е бил предвиден и разработен още от 1990 г. като проект с две отделни естакади. В периода до 1992 г. е изграден само първият мост, части от устоите от втория, но обектът не е завършен. По първия мост и в момента преминава интензивен трафик, включително линии на градския транспорт."

Какво ще бъде изпълнено

Обектът се изпълнява от "ГБС – Инфраструктурно строителство“ АД. Дължината на надлеза е 720 м. Ще се извърши ремонт и усилване на носимоспособността на устоите, изградени в миналото. Новата конструкция на съоръжението ще е от стоманобетон. Ще се изгради нова предпазна ограда и пешеходен парапет. Ще бъде изпълнена канализация, ще се премести магистрален водопровод, ще се осигури ново улично осветление с енергоефективни осветителни тела.

Предвижда се строителството на надлеза да приключи в средата на 2025 г., като дейностите зависят от метеорологичните условия и предстоящия зимен сезон.

След завършване на съоръжението пропускателната му способност ще се увеличи двойно, което ще спомогне за по-добрата връзка между големите северозападни квартали на столицата. Това ще доведе до намаляването на задръстванията и подобряване на качеството на въздуха в града.

Стойността на съоръжението е близо 19 млн. лв., като финансирането се осигурява от държавен бюджет по Програмата на МРРБ за подкрепа на общините.

Проектът за "Адам Мицкевич“

По възлагане на Столична община е изготвен проект за основен ремонт на ул. "Адам Мицкевич“ от бул. "Сливница“ до надлез при Бакърена фабрика по съществуващо положение. Ул. "Адам Мицкевич“ е включена в приоритетите в плана за устойчива градска мобилност (ПУГМ) на Столична община, като целта е цялостното изграждане на третия градски ринг. За реализацията на проекта предстои провеждането на обществена поръчка за избор на строител и финансиране по Програма Приоритет 1 "Интегрирано градско развитие“ на Програмата за развитие на регионите 2021 – 2027 г. (ПРР).


Още по темата: общо новини по темата: 529
02.10.2024 Терзиев: Няма да бъдат необходими винетки за Околовръстния път, започна ремонтът на моста на бул. "България"
02.10.2024 ЕЦТП сезира главния прокурор по случая с пътната връзка между Околовръстния път и бул. "България"
02.10.2024 Главчев: Няма да се въвеждат винетки за Околовръстното на София
01.10.2024 Столичната община започва изграждане на втори надлез над Бакърена фабрика
01.10.2024 Общински съветник в София: Стърчат парчета желязо по велоалеята! Пак ще трябват писма и сигнали, за да се оправи
30.09.2024 Кметът на район "Лозенец": Продължават ремонтните дейности на ул. "Бунтовник" и ул. Голо бърдо"
предишна страница [ 1/89 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Пребиха жестоко легенда на популярен български клуб
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията