ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Връчиха дипломите на випуск 2023 на Факултета по журналистика и масова комуникация
Автор: Екип Sofia24.bg 14:44 / 13.05.2024Коментари (0)1081
©
На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет, Факултетът по журналистика и масова комуникация връчи дипломите на своите студенти. Близо 100 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. получиха дипломи за завършено висше образование.

Тази година церемонията бе под знака на две важни годишнини: 50 години от основаването на ФЖМК като самостоятелно звено в рамките на университета и 135 години от създаването на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Деканът на ФЖМК проф. д-р Веселина Вълканова откри събитието отбелязвайки, че за академичната общност на Факултета по журналистика и масова комуникация годишнините са повод да погледнем с удовлетворение назад, към постиженията на десетките учени и преподаватели, на хилядите випускници на Факултета, които през изминалите вече повече от седем десетилетия допринасяха към авторитета на българското академично образование и държаха високо професионалните стандарти на журналистиката и медиите.

Образованието и отстояването на свободното слово са сред най-важните ценности на съвременното ни общество, на които дължим всекидневни, обединени усилия.

Образованието е свободата,  толерантността, уважението, мъдростта, отвореният ум, характерът, умението да посрещаш изпитанията, увереността, основана на знанието, умението да виждаш общото в частното, да задаваш верните въпроси и да отговаряш на незададени въпроси, да се променяш, да търсиш, да добавяш.

Проф. Вълканова припомни, че само преди дни отбелязахме Световния ден на свободата на печата − основно човешко право и наша отговорност. Не само на този ден гражданското общество и професионалната общност трябва да напомнят на политиците за техния генерален ангажимент – правата на гражданите. Отстояването на свободата на медиите и утвърждаването на независимата, обективната журналистика е наше задължение, наше задължение е хората да живеят не в чужда, в своя информационна среда, която представя техния дневен ред, не различен дневен ред.

Затова като медийни професионалисти правим равносметки за професионалната отговорност и за професионалната етика, за рисковете и предизвикателствата пред професиите, за кризите и съдържанията, за ролята на разследващата и аналитичната журналистика, за медиите като форуми на обществения дебат.

Деканът на ФЖМК изрази надежда, че хибридното бъдеще на медиите да съчетава най-доброто от двата свята − от идеализма на традиционната журналистика с високите стандарти, честността, точността, дебата и медийния разказ, и от дигиталния свят и неговата динамика, прозрачността, ангажираността, диалоговите формати. Участието на гражданите, свързаността им с историите е истинската промяна в журналистиката, която липсваше на традиционната журналистика.

Проф. Вълканова се обърна към абсолвентите с думите:

"С вас имахме дълго и невероятно пътуване, минахме през изпитания, в това число – на изолация и опосредствано обучение и контакти, но се опитахме се да ви дадем най-доброто от достиженията на световната наука и от практиките в областта на медиите, комуникациите, публикационните дейности. Надявам се, че сме ви преподали онова знание, което си струва да бъде научено! Надявам се способностите, с които влязохте при нас, да сме превърнали в умения, защото това е смисълът.

Винаги сме се стремели да преодоляваме пропастта между журналистиката и професионалните практики, от една страна, и медийната академичност, от друга. Винаги сме наблюдавали пропорциите между теория и практика, между научни дисциплини и приложно знание.

В ерата на постистината, дезинформацията и фалшивите новини, в синхрона, в синергията между системите на знанието и системите на опитността и прилагането на създадени умения, е силата − нещо повече - разчитаме на помощта и сътрудничеството на колегията за "съвместно производство на знания“ не само за да разширяваме академичната среда и перспектива, но и в името на обществената полза. В същото време ангажираността на нашите изследвания с практиката се свързват естествено с по-широкия свят и тук императивът е в оповестяването, демонстрирането и убеждаването на общностите в полезността на научните, изследователските резултати и констатации."

Поздравление към абсолвентите отправи и заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Ренета Божанкова, която обяви випуска за завършил.

От името на работодателите към абсолвентите се обърна Милен Митев, генерален директор на Българското национално радио. Общественото радио е партньор на ФЖМК, в медията работят десетки възпитаници, сред които и най-разпознаваемите гласове.

Симона Александрова, бакалавър по "Журналистика" и отличник на випуска, поздрави колегите си, като им честити големия успех - успешното завършване. През нейния поглед 4-годишното образование се оказва не само добър източник на знания, но и място, на което всеки може да се чувства приет и като част от общност. Място, на което се срещат различни хора и успяват да намерят път един към друг и да се подкрепят. Нейното послание към всички студенти е да продължават да любопитстват и към хората наоколо, и към себе си. Да откриват истински стойностни истории, които да споделят, и които да докосват хората.

39 са отличниците на випуска, двама магистри получиха значки за отличници на Софийския университет.

Следващото голямо събитие, което предстои за ФЖМК е среща на завършилите факултета, членовете на Алумни организацията и преподавателите, които са част от неговата история. Срещата ще се състои на 20 май в Университетската ботаническа градина пред ФЖМК в София. Присъстващите ще учредят Клуб на възпитаниците и приятелите на ФЖМК, в който желаещите ще могат да се регистрират и да участват в съвместни инициативи в областта на медиите, журналистиката, връзките с обществеността и рекламата, медия мениджмънта и книгоиздаването.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Боклуците в София
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (578) 53%
Не (399) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията