ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Виктор Топалов: С проекта "Тихият град" нашите истории за културното наследство на София ще достигнат до повече хора
Автор: Живко Кръстев 14:01 / 17.10.2023Коментари (0)315
©
Благодарение на проекта "Тихият град“ нашите истории за културното наследство на София ще достигнат и до хора, с които преди това не сме имали възможност да се срещнем. Ще предоставим първите по рода си пешеходни обиколки с жестов превод. Това каза един от създателите на проекта "Тихият град“ Виктор Топалов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус. 

Проектът се финансира по Столична програма "Социални инициативи“ с подкрепата на Форум за устойчиво развитие "Фокус“. Разходките са безплатни и ще се проведат на 18 октомври – Празникът на художниците, и 25 октомври - Международният ден на твореца, от 17.30 до 19.30 ч. 

Виктор Топалов разказва за културната история на столицата, а Борис Бъндев ще осигури жестов превод в реално време. "Историите ще бъдат същите, които разказвам и на нашите гости в обичайните обиколки на "Бохемска София“ – любопитни факти, непознати истории за някои от най-емблематичните софийски сгради. По този начин за два часа ще можем да покажем нашия град и на глухите хора. Учащите по жестов превод също ще могат да се включат. Така те ще могат да общуват с глухите хора и да научат някои нови думи от Борис Бъндев. По този начин ще ги поставим в една страна извън учебната стая“, обясни Виктор Топалов.  

Преди две години заедно с Борис Бъндев той прави първата виртуална обиколка с жестов превод. "Избрахме темата "Нямото кино в София“ и разказахме за първите български филми. По-късно решихме да направим възстановка на "Писателското кафене“ в едно кратко видео с 3D визуализация на сладкарница "Цар Освободител“ и отново включихме Борис Бъндев с жестов превод. Сега вече е следващата стъпка – пешеходната обиколка.  

Маршрутът на обиколките ще минава през най-известните забележителности на столицата, а групите ще научават малко известни истории и любопитни факти за тях. "Нашите обиколки ще започнат от храм-паметник "Свети Александър Невски“. Сметнахме, че е най-добре да започнем от сградата, която може би е най-известната, но много малко неща се знаят със сигурност. Ще се разходим покрай Галерия "Квадрат 500“, базилика "Света София“. Ще поговорим за кафе-сладкарница "Цар Освободител“. Ще минем през Софийския дворец, през Националния археологически музей, ротондата "Свети Георги“, площад "Независимост“ и храма "Света Неделя“. Този маршрут ще отнеме около 2 часа. Групите ще имат лимит от 20 души и всеки ще има пряк визуален достъп до Борис Бъндев“, обясни Виктор Топалов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията