ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Весела Велин, треньор: Айкидо не е спорт, а изкуство
Автор: Харитина Агопян 11:23 / 28.09.2023Коментари (0)185
©
Когато при мен дойде родител, който казва "Научи детето ми да се бие“, аз съм откровена – това не е вашето място“, споделя треньорът по айкидо Весела Велин в предаването "Денят на Фокус“ на Радио "Фокус“. Велин има своя школа, в която обучава желаещите да опознаят този вид изкуство – не спорт, както самата тя пояснява.

"Когато говорим за спорт, търсим ясно измерими резултати – има ли победа или не. Целтга е да победиш другия. Айкидо помага да побеждаваш себе си. Да преобразуваш негативните черти в добри качества. Щом 4-5-годишните деца могат да разберат тази концепция, всеки възрастен също може да вникне в нея“, обяснява Весела Велин..

Айкидо е система за личностно развитие и изкуство, каза тя. Смята се, че айкидо започва от жиу -житцу, преминава към айки-джутцо и еволюира до айкидо. Всички бойни изкуства са били обединени от думичката "джутцо“, която означава "техники, умения“. Този термин преминава в "“до – така айки-джутцо става айкидо, разяснява терминологията треньорът.

Тя е специализирала архитектура, но решава да се отдаде на дългогодишната си страст – айкидо. "Айдикото носи вътрешен баланс. Имаше период, в който не тренирах и усещах колко по-агресивна и раздразнителна ставам, как този баланс се губи. Повърхностна цел е човек да тренира, просто за да не е дебел. Тялото е част от нас и е добре да се погрижим за него. Трябва да поддържаме всичко в себе си“, категорична е Велин.

Ай означава съразмерност, ки – енергия, а до - път. Това е "айкидо“, разбито на срички.

"Има голяма разлика между боен спорт и бойно изкуство. Под боен спорт разбираме бокс, кик бокс, ММА – това, което съдържа състезателен елемент. В айдико няма състезания и затова някои експерти твърдят, че то не може да бъде окачествено само като спорт. То е по-скоро философия, начин на живот, средство за самоусъвършенстване“, каза Весела Велин.

В айкидо няма спаринги, няма точна измеримост на ефективността. "Личното ми разбиране е, че не е важно колко айкидо е приложимо в реална бойна ситуация, а е средство за усъвършенстване на себе си“.

"Децата в нашата школа се обучават, след като навършат 4 години. Някои идват още на 3 години. Преди това не е подходящо, защото преди 3-годишна възраст децата имат нужда от друг вид възпитание, не от строгост и дисциплина“, казва Велин, която е и майка.Нейният син също е въведен в айкидо на 3-годишна възраст.

Велин признава, че има колеги, които се фокусират върху практическото приложение на айкидо. "Моята школа обаче е избрала да развива другата част от айкидо. Ако човек иска да придобие умения за самозащита, нека отиде на бокс или ММА“, съветва треньорът.

Тя е защитила трети дан в Япония, а четвърти – в Румъния. В айкидо има 8 дана. "Уважавам Стивън Сегал заради пътя, който е извървял в айкидо, но се дистанцирам от това, което той прави. Неговите филми са популяризирали айкидо страшно много, но този вид, който той демонстрира, е изцяло практично насочен. Лентите, в които участва, оставят усещането, че айкидо е един кръчмарски бой“, казва Велин.

Факт е че по-малко са жените, които тренират айкидо, отколкото мъжете. Това не е въпрос на преценка или настроение, а е статистически факт, кязва Весела Велин. "Качествата, които ти

трябват и които развиваш с айкидо, са чист мъжки – дисциплина, самоконтрол, воля, упоритост. Трудное за една жена да ги придобие, но и да остане женствена. В един от периодите, в които тренирах, ми казваха "батко Веси“, поясни през смях събеседничката.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията