ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Ваня Григорова отговори на кмета на "Оборище": Когато се промъкваш покрай закона и шикалкавиш, извинения не чакай!
Автор: Екип Sofia24.bg 12:36 / 27.08.2024Коментари (0)1120
© Фокус
Едно не мога да отрека на въжеиграчите от "Продължаваме промяната“: Умеят по безподобен начин да се разхождат по ръба на закона, едновременно жонглирайки с понятия като "съдебна реформа“ за пред публиката. И очевидно не се притесняват, че рано или късно подобни номера свършват с падане от високо, особено когато не си професионален цирков артист. Това заяви Ваня Григорова, общински съветник в Столичния общински съвет.

Публикуваме останалата част от позицията на г-жа Григорова, към която се обърна нашата редакция, с въпрос дали има намерение да се извини на Георги Кузмов, кмет на район "Оборище" в София по повод публикации в социалните мрежи.

Редакцията на Sofia24.bg се обърна към мен по повод изявление на районния кмет на "Оборище“ Георги Кузмов от партия "Продължаваме промяната“, публикувано в социалните мрежи, в което той ме обвинява в лъжи и настоява да получи извинение за тях, в противен случай ме заплашва със съд. Благодаря на редакцията за сигнала и за възможността да отговоря на Кузмов публично!

На 18 юли реагирах в социалните мрежи на изказване на общински съветник в СОС от ПП-ДБ-СС, който на сесия заяви, че в случай, че Васил Терзиев загуби заведеното от мен дело за законността на избора за кмет на София, те ще организират многохилядни протести. Свикнали са, не за първи път не зачитат закона и решенията на съда и организират цветни "революции“. Когато обаче на първа инстанция решението беше в мой ущърб, се успокоиха. Съдията по делото вече не е близък на Пеевски - както внушаваха медийните органи на ПП-ДБ месеци наред, решенията му вече са правилни. На втора инстанция обаче остава да се изяснят логични въпроси като:

-  Защо съдия не взема предвид многобройни експертизи, които доказват манипулация на флашките от машинното гласуване;

-  Защо допуска делото да излезе извън законоустановените срокове, за да се завършат въпросните експертизи, които струват хиляди левове? А накрая заключава, че взимайки предвид извършените манипулации, "би навлязъл в т.н. "теории на конспирациите“.

Г-н Терзиев все още не може да бъде спокоен за поста си и поради факта, че притежава фирмени дялове. Не само притежава дялове, но и като действащ кмет той все още е едноличен собственик на капитала на "ВТ Инвестмънтс“ ЕАД. Четири дни след като полага клетва, Терзиев преобразува дружеството в АД и продължава да бъде едноличен собственик на капитала, като от 18 януари вече държи "само“ 49% от акциите с право на глас. Останалите 51% са на Милена Терзиева. Съвпадението в малкото име на госпожата и съпругата на г-н Терзиев вероятно е случайно.

Това е контекстът, в който споменах и други казуси с районни кметове от ПП-ДБ-СС, които се разглеждат от ОИК за несъвместимост със заеманата длъжност поради участие във фирми. Един от тях е и Георги Кузмов, на когото буквално седмица по-рано ОИК прекрати пълномощията поради несъвместимост. Малко по-рано същото се случи с районния кмет на "Илинден“. Нормално е бизнес партия да черпи кадри от бизнеса, не е нормално след като вече си избран на обществен пост да продължиш да се занимаваш с бизнес. Това е потенциален конфликт на интереси и възможност за пренасочване на публичен ресурс към частни сметки.

В оплакването си, препечатано и от Sofia24.bg, г-н Кузмов цитира буквално написаното от мен (самата аз изрично се позовах на публикация на в. "Капитал“). Кузмов не отрича, че и в момента е съдружник в две търговски дружества. Ама предметът им на дейност бил "реклама и организация на събития и фестивали“. Предметът им на дейност може да е и доставка на кафе машини, което не пречи да осъществяват каквато и да е друга търговска дейност, незабранена от закона.

В цитираната от мен статия на "Капитал“ пише още: "Той си обяснява сигнала срещу него като политическа атака и изброява различни проекти, по които е работил в последно време. Те включват осветление в парка "Заимов", реконструкция на тротоари, дигитализация чрез "виртуални служители", лампи-зарядни станции за електромобили, паркинги със соларни покриви и др.“ Не аз, медията цитира г-н Кузманов, който разказва по какви проекти е работил, и всичко това в контекста на неговата несъвместимост с поста районен кмет. В пледоарията си срещу мен той обяснява, че това не са изпълнени от фирмите му проекти, а са планове, които искал да осъществи. За невъзможността му да се изкаже внятно обаче едва ли аз съм човекът, който трябва да носи отговорност. От 10 юли досега г-н Кузманов можеше да помоли журналиста от "Капитал“, на когото е давал интервю, за корекция на текста. Очевидно не го е направил и вместо това размахва заплахи за съд срещу политически опонент, който цитира собствените му думи, казани пред медия. Ялово начинание.

За финал трябва да напомня, че лидерът на "Продължаваме промяната“ г-н Кирил Петков стана служебен министър, като излъга в декларация, че няма двойно гражданство. Впоследствие назначението му беше обявено за противоконституционно от Конституционния съд, но това вече нямаше значение и Петков не понесе никакви последствия. Напротив, измениха конституцията така, че хора с двойно гражданство вече да имат право да бъдат депутати. За "Продължаваме промяната“ законът е врата в полето – може през нея, а може и покрай нея. И ако някой не е съгласен – прибягват до заплахи.

За разлика от тях, аз не съм расла в саксия, битките не ме плашат. Да, когато имаш участие във фирми и едновременно с това заемаш обществена позиция, то имаш възможност да насочваш парите на хората към собствените си компании. И на такива врътки трябва да бъде сложен край. На политическото двуличие и подкопаването на основни правови принципи – също.


Още по темата: общо новини по темата: 568
12.09.2024 »
12.09.2024 »
12.09.2024 »
12.09.2024 »
12.09.2024 »
12.09.2024 »
предишна страница [ 1/95 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори 2024
Отношенията София-Скопие
Катастрофи в Кюстендилско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията