ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Ваня Григорова: Това, което виждаме в момента, е едно политическо лицемерие и продължаващи действия по фалиране на IV градска болница
Автор: Цвети Христова 11:31 / 25.07.2024Коментари (0)1075
© Facebook
Искам първо да разсеем всички съмнения, че едва ли не се закрива болница в София в момента. Болница няма да бъде закривана, има доклад за вливане на две болници, които ще станат една болница и ще се оздрават по този начин. Това заяви председателя на групата на МК "БСП за България" в СОС Иван Таков на брифинг, предава репортер на Sofia24.bg.

"Знаете състоянието на IV градска болница, че от години е много тежко. Давам един бърз пример, че щели да се закриват легла и т.н. Това е поредното безотговорно отношение на най-голямата група в Столичния общински съвет. На балансови комисии тази тема беше повдигната от зам.-кмета по здравеопазване. И след като беше повдигната темата и от Дирекция здравеопазване. Разбира се, чухме достатъчно аргументи защо трябва да бъде направено това сливане. Ще чуете много по-подробно от председателя на Комисията по здравеопазване г-жа Ваня Григорова за какво става въпрос. Давам ви един прост пример, стартовата заплата на началник отделение във II градска болница е 2500 лв., докато в IV градска е 1100 лв", добави Таков.  

"Разбрахме от колегите, че имали човек, който за три месеца щял да реши проблемите в болницата, много ми е интересно да  как ще се случи това?", попита Таковчуем.

Ето какво още каза той журналистите: "Но колегите не изключват, впоследствие, разбира се, да се случи и това сливане, което в момента говорят, че е пагубно и ще унищожи болницата. Те нито поемат финансов ангажимент в момента към IV градска болница, за да се случи някакво оздравяване. Това са просто едни пожелателни намерения от тяхна страна и имам чувството, че това е поредния опит за фалиране на болница, което сме гледали през годините и при предходните управления, а знаете какво се случва след това и със сградния фонд. Единственият начин да бъде запазена и сградата, да бъдат запазени отделенията и кадрите на IV градска болница, в момента е този", каза още Иван Таков.

"Другият проблем е, че директорът на IV градска болница вече има право да се отпише от Търговския регистър, като оттук нататък всички работещи, всички плащания ще увиснат. Хората ще останат без заплати и болницата реално ще отиде наистина към фалит. И питам аз - някой дали не си е харесал тази хубава сграда на бул. "Македония"?", завърши Таков и даде думата на Ваня Григорова, която е и председател на Комисията по здравеопазване в СОС.

"В Комисия по здравеопазване на 19 юни разгледахме писмо на доц. Иванов, който е изпълнителен директор все още на IV градска болница. Това е писмо, с което той алармира, че договорът на болницата със Столична община приключва в края на месец юни. И от 1 юли насам заплатите на служителите в болницата не са гарантирани, тъй като половината от средствата, от приходите на болницата идват от Здравната каса, а другата половина идват от Столична община", започна Ваня Григорова

И продължи хронологично да разказва какво се е случило: "На 19 юни помолихме администрацията на Столична община да подготви договора с IV градска болница и да го даде на директора за подпис. Междувременно, именно по време на това заседание ние разбираме, че изпълнителният директор IV градска болница си е подал предизвестие преди три месеца за напускане. Това предизвестие е изпратено на председателя на СОС, но той не го е изпратил към Комисията по здравеопазване. Ние като членове на Комисията разбираме, че болницата остава без изпълнителен директор три дни преди да му изтече предизвестието. 

Пак на 19 юни по настояване на господин Борис Бонев ние свикваме извънредно заседание на Комисията на 24 юни. Но г-н Бонев не успява да дойде на заседанието, което свикваме по негова молба. Заседанието е закрито, защото се коментират данни, които са търговска тайна. Обсъждаме състоянието на болницата. На това заседание господин заместник-председателя на Комисията по здравеопазване Саад Алуани иска разбивка за състоянието на болницата. 

На това заседание възлагаме да се изготви и доклад за вливане, защото вливането ще отнеме 6 месеца. А през това време болницата продължава да се обезкървява, защото професионалистите, каквито все още има в болницата напускат интензивното. 

На 4 юли получавам есемес от господин Иван Василев, в който той ми пише: "Подготвяме доклад за вливане! Бихте ли била съгласна да се присъедините и да бъдете съвносител. При което аз му върнах обаждане и разбира се, потвърждавам, защото такава е практиката в Комисията. 

В обаждането господин Василев ме попита: "Имате ли нещо против в доклада да включим, че сградите няма да бъдат приватизирани?" Моят отговор беше: "Вие чукате на отворена врата. Разбира се, че не искам сградите да бъдат приватизирани". 

И този текст към момента присъства в доклада. Но миналата седмица господин Василев вече отказва да подпише собствения си доклад. При което аз и д-р Койчев го подписахме. И на председателски съвет, когато отивам, за да кажа на господин Цветомир Петров, че този доклад трябва да влезе на сесия, защото това е последната сесия преди почивката на СОС, от ПП-ДБ-СС казват, че те вече имат друга позиция и сега вече ще оздравяват IV градска болница. Тогава и започнаха  обвиненията към мен, че уж съм синдикалист и искам да затварям болницата. 

Няма никакво съмнение какво трябва да се случи с IV градска болница, която има непокрита загуба от 4 млн. лева. Има към момента задължения над 400 000 лв. Началник на отделение в болницата по гастроентерология е с основна заплата 1030 лв. или малко над 100 лв. над минималната работна заплата. А във  II градска колегата му на същата позиция получава основна заплата от 2300 лв. 

Напълно разбирам медицинските служители на болницата. Разбирам защо ги боли за болницата, защото са и посветили толкова години от професионалния си път. Политиката, която е водена до момента не е подпомагала и укрепвала финансирането на общинската болница. 

И да тя има място в здравната система в София, ако не беше изпусната дотук. Но сега трябва да изберем да влееем ли IV градска болница и всички да останат на работа, защото това законово им е гарантирано. А освен това и сградите няма да се продадат. Благодарение на текста, който господин Иван Василев е вкарал в доклада, който аз подкрепих. Това, което виждаме в момента е едно политическо лицемерие и продължаващи действия по фалиране на IV градска болница. До момента Столична община няма подписан договор с  IV градска болница, за да може тя да покрива разходите си, за да може тя да изплаща дори и тези мизерни възнаграждения".


Още по темата: общо новини по темата: 557
05.09.2024 »
04.09.2024 »
04.09.2024 »
03.09.2024 »
03.09.2024 »
29.08.2024 »
предишна страница [ 1/93 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията