ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Терзиев за филма "Зависим": Той е част от кампанията ни срещу наркотиците, трябва да говорим открито с децата
Автор: Цвети Христова 20:59 / 26.10.2024Коментари (0)355
© Facebook
Днес е премиерата на документалния филм "Зависим“. Филмът е част от кампанията ни срещу наркотиците, с която искаме да започнем честен разговор с децата и младите хора, техните родители и учители. Това написа кметът на София Васил Терзиев в личния си профил във Facebook, предаде Sofia24.bg.

Ето какво още каза столичният кмет:

"Зависим“ разказва лични истории на хора, които са се изправили пред сериозни проблеми с наркотиците, за да покажем колко лесно е да попаднеш в този капан и колко (не)възможно е да се измъкнеш от него.

За мен е важно да подкрепяме такива проекти, които не просто информират, а провокират истински диалог. Благодаря на Надежда Бачева - заместник-кмет за тази нейна инициатива и за усилията да доведе докрай този проект.

Ние, възрастните, трябва да слушаме децата си с разбиране и уважение. 

Трябва да говорим открито с тях, дори и за трудните теми, преди да стане късно.

Тъжната статистика е, че 30% от децата под 16 години са опитвали наркотични вещества - ясен сигнал, че не можем да си позволим да пренебрегваме този проблем. Нека не чакаме, нека говорим с децата си навреме. Заедно можем да ги подкрепим и да им помогнем в техните избори в живота.

На 26-ти октомври  в Аулата на НАТФИЗ се състоя премиерата на филма "Зависим“ – документална лента, която поставя на дневен ред един от най-големите проблеми на нашето общество: наркотичната зависимост и нейните последствия. Филмът е част от мащабната кампания на Столична община, под патронажа на кмета на София – Васил Терзиев, ръководена от зам.-кмета с ресор "Социална дейност“ Надежда Бачева, която има за цел да стартира диалог за превенцията и подкрепата на младите хора.

"Зависим“ е съвместна инициатива на Столична община и списание "L`Europeo“. Лентата разказва личните истории на хора, които са се борили с наркотичната зависимост, като подчертава колко бързо и неусетно може да се попадне в капана ѝ.

Филмът показва колко е важно този разговор да започне – с децата, с техните родители, с учителите – всички, които имат роля в създаването на общество, което се бори с проблема, а не го замита под килима. 

"Стряскащите статистики, като например тази, че 30% от децата под 16 години са опитвали наркотично вещество, ни задължават да действаме. Проблемът е голям и засяга всички нас – родители, деца, зависими и независими. Не можем да го игнорираме повече“, заяви Надежда Бачева.

Тя подчерта, че премиерата на "Зависим“ е само началото на дългосрочна кампания, която цели да свали стигмата от разговорите за наркотиците и да предложи на младите хора реални стратегии за превенция.

Филмът е създаден с идеята да бъде мост между поколенията, да провокира диалог на равни начала, без осъждане и назидание.

"Целта ни е да говорим открито и с разбиране. Да помогнем на децата да разберат, че дори един опит с наркотик може да промени живота им завинаги“, сподели Бачева и призова всеки, който се чувства загрижен за бъдещето на нашите деца, да се включи в кампанията.

От началото на следващата година Столична община планира да въведе уникална програма, насочена към борба с първопричините за употреба на наркотични вещества.

Програмата ще се фокусира върху мотивацията на децата и младежите, предоставяйки им умения за справяне с личностните предизвикателства и стресови ситуации, които често ги тласкат към употребата на наркотични вещества.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Ла Лига сезон 2024/25
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Национална баскетболна лига сезон 2024/2025
Градският транспорт в София
Зоологическа градина в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията