ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Столичните абитуриенти предпочитат английски език за матура
Автор: Екип на Sofia24.bg 21:24 / 06.03.2008Коментари (0)483
Цял клас отказа да се яви на зрелостен изпит

Софийските абитуриенти предпочитат да държат матура по английски език - 2331 са го посочили като втори предмет, след задължителния български език, съобщи пред "За града" Ваня Кастрева, началник на столичния инспекторат по образование. На второ място - 2318, са избрали география. Третият по ред предпочитан предмет за втора матура е математиката, на нея ще се явят 2089 зрелостници от София. 1429 са подали заявление за матура по история. Според Кастрева през май ще се дипломират 12 589 дванайсетокласници в столицата.
Миналата седмица изтече срокът, в който те трябваше  да подадат заявление за матурите през юни. Първият зрелостен изпит по български език, който е задължителен за всички, е на 1 юни. А вторият, по предмет по избор, е на 3 юни. Има две сесии, на които завършващите средно образование могат да се явят на зрелостни изпити - юнска и септемврийска.
До един зрелостниците от последния випуск на 75-о училище в "Красна поляна" пък са декларирали, че  няма да се явят на матури през юни, научи "За града". Всъщност това е една паралелка, за която постъпи официално при нас заявление за отказ от матурите през юни, вероятно ще има и други, които няма да се явят на тях сега, данните все още се обработват, каза Кастрева. Това е последният випуск на професионалната гимназия, училището става основно.
Всички, които не се явят на зрелостни изпити ще останат без диплома за средно образование. Ще получат само удостоверение за завършен "гимназиален етап". С него не може обаче да подадат документи за  който и да е университет. Никой от нашите абитуриенти не иска да следва засега и за това се отказват от матурите  през юни, потвърди и директорът на училището Антон Фифков. Това не означава, че някой от тях няма да реши да положи зрелостни изпити септември или след време. Училището е с профилирани паралелки и абитуриентите са  пожелали да се явят на професионален изпит на 20 май  по специалността оператор шевно производство.
Проведохме на два пъти срещи и с учениците и с техните родители, но те подписаха декларации, че не желаят да полагат матури сега, в декларациите тях не фигурира думата "отказ", поясни Мариана Тенева, заместник-директор на училището. Нашите зрелостници искат да работят, допълни тя.

Източник: За града







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Замърсяване на река Струма
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията