ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Столичната община подписа меморандум за сърдечносъдовото здраве в България
Автор: Екип Sofia24.bg 19:01 / 29.09.2024Коментари (0)110
© БНТ
В Световния ден на сърцето – 29 септември кметът на Столичната община Васил Терзиев подписа меморандум за сътрудничество с Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ), с председател доц. д-р Васил Трайков. С меморандума двете страни се обединяват да работят съвместно в борбата за човешкото здраве и превенцията на сърдечносъдовите заболявания.

Меморандумът бе подписан в присъствието на общинските съветници Борис Бонев, председател на групата ПП-ДБ-СС, Ваня Тагарева и Антон Хекимян - ГЕРБ-СДС и Севдалина Петрова, независим.

Благодаря на доц. д-р Васил Трайков и Дружеството на кардиолозите за професионализма и отговорността към този национален проблем. Сътрудничество с Дружеството на кардиолозите и Столичната община е изключително важно. Човешкото здраве е приоритет и цел, която ни обединява независимо от политически цвят. София може да бъде добър пример в това отношение - да покаже кой е правилният път в превенцията на сърдечните заболявания и постигането на здравословен начин на живот. Това каза кметът Васил Терзиев пред БНТ.  По думите му наша дългосрочна цел е здравето на децата, затова искаме да възпитаме у тях добри навици за здравословно хранене и начин на живот, а чрез младите хора да достигнем до възрастните и да видим промяна на обществото ни, посочи също кметът Васил Терзиев.

Доц.д-р Васил Трайков, председател на Дружеството на кардиолозите в България, заяви, че са разработени основите на Национален план за сърдечно-съдово здраве.

"Неговите приоритети са заложени в настоящия меморандум. Подписването му от Столична община за нас е знак, че вниманието на институциите е фокусирано и следващата стъпка е инициирането на междуведомствена работна група в Министерство на здравеопазването", подчерта той.

"Широката подкрепа е изключително важна и подписването на меморандума днес е важна крачка напред", посочи проф. д-р Кирил Карамфилов - бъдещият председател на дружеството. 

Предвижда се в следващата седмица да се проведе образователна кампания "Седмицата на сърцето". В над 40 училища в София ще бъдат проведени обучения от кардиолози за превенция. Мото на кампанията е "Действай със сърце".

Столичната община и Дружеството на кардиолозите ще работят съвместно в областта на превенцията, навременно лечение, рехабилитацията. Ще бъдат въвеждани и изпълнявани пилотни и стратегически проекти в сферата на сърдечно съдовите заболявания, скрининг и ранна диагностика. Развитие на иновативни решения и модерна инфраструктура, осигуряваща качествената диагностика и лечение, както и чрез дигитални решения са също част от планираните съвместни действия.

Меморандумът е в подкрепа на Националния план за сърдечно-съдово здраве. Приоритети на този документ са намаляване на предотвратимата смъртност от сърдечносъдови заболявания с 30% до 2030 г.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (577) 53%
Не (397) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията