ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Столичната библиотека отбелязва рождения си ден: Всеки желаещ може да получи едногодишна безплатна читателска карта, ето кога
Автор: Цвети Христова 17:03 / 22.10.2024Коментари (0)208
©
Столичната библиотека отбелязва рождения си ден с редица активности и в очакване на своя 100 хиляден читател. Нови фотодокументални изложби, eкспозиции с непоказвани оригинални картини и ценни издания от фонда, литературни четения и арт прояви ще имат възможност да видят столичани. 

На 24 октомври 2024 г. Столична библиотека, отбелязва 96 години от създаването си. Днес една от най-старите култови културни институции в София може да се похвали с близо 100 хиляди читатели, фонд от 1 милион книги, 4 модерни филиала и библиобус, Детски център, дигитална Тийн лаборатория, литературен музеен комплекс "Бележити българи“. Само за една година Библиотеката на София има над 22.500 нови читатели, близо 700 хил. заети книги, 21 хил. нови заглавия на издания и 500 хил. посещения.

За читатели и потребители са достъпни: най-богатият документално-информационен архив за историята на София, електронен каталог с 390 хил. заглавия, български и чужди цифрови ресурси, образователни и информационни услуги, собствени дигитални платформи. 

За читателите стартира нова цифрова услуга с безплатен персонален достъп до виртуалната библиотека eLibraryUSA с електронни книги, документални филми, вестници и списания, вкл. от популярната база данни Press Reader, академични издания от EBSCO, JSTOR, както и заемане на електронни книги и списания чрез приложението Libby на OverDrive.

В тазгодишната празнична програма арт акцентите са:

Най новата фотодокументална изложба на библиотеката "Създателят на Столична библиотека - генерал Владимир Вазов" представя драма-тичният житейски път и бляскава военна кариера на ген. Владимир Вазов, акцентирайки на дейността му като кмет на София от 1926 до 1932 г. Посетителите могат да разгледат уникални архивни документи от фонда на Библиотеката - "Столичен общински вестник", чийто цифров формат е достъпен в платформа “Сердика", доклади от Владимир Вазов по проекто бюджети на общината за финансовите 1929/1930, 1930/1931, 1931/1932 г., "Юбилейна книга на град София (1878-1928)", "Кратък исторически преглед върху Столична община" (1932) на Ал. Тацов и Н. Тричков. 

Представени са успешните политики на управлението на Владимир Вазов - строежа на Рилския водопровод, развитието на транспортната мрежа в столицата, възстановяването на разрушената след атентата църква "Св. Неделя", стрoeжа на нови училища и читалища. Именно ген. Владимир Вазов създава общински музей с 3 отдела: музей, библиотека и архив, приемат се Правилник и Наредба за Столичната общинска библиотека и музей ,а по време на кметуването му е построена сградата на Министерство на обществените сгради, пътищата и благоустройството на пл Славейков, където днес се намира Столична библиотека.

- Пл. "Славейков“, 12 часа. Известни творци-- писатели, поети, духовни съмишленици, членове на Общественият съвет на библиотеката и постоянни участници в кампаниите на Столична библиотека ще се присъединят към празника със слово, музика и стихове. Това са Захари Карабашлиев, Георги Константинов, Теодора Димова, Бойко Ламбовски, Катя Зографова, Калин Терзийски, ИВан Ланджев, Жени Лечева, Амелия Личева, Деян Енев и други.

- Фотодокументалната изложба "Библиотеката на София - в/и Града“ представя в снимки и факсимилета на документи историята на Библиотеката, местата, където тя се e намирала, улиците и площад "Славейков“ като част от емблематичното архитектурно и културно богатство на стария градски център.

- Експозицията с редки и ценни издания от Фондовете на библиотеката открива новото дарение на книги от личната библиотека на д-р Константин Стоилов – Библия от 1867 г., подписано от д-р Константин Стоилов по време на следването му в Роберт колеж, Богослужебни издания, издание от Адам Смит от 1801 г. и др.

В изложбата са включени старопечатни издания като “Кириакодромион сиреч Неделник" (1806) на Софроний Врачански, първото издания на "Веда словена“ (1881) от Стефан Веркович. От колекцията с оцелели книги от бомбардировките над София през 1944 г. са представени единственото останало издание от библиотеката на Денкоглу - "Справочний енциклопедический словар“ (1847). От колекцията с инкриминирани издания са произведенията на Яна Язова "Капитан“ (1940), Димитър Талев "На завой“ (1940), Георги Марков "Мъже“ (1962), А. Солженицин "Един ден на Иван Денисович“ (1963). 

От уникалната колекция с автографи представяме издания от български държавници, министри, дипломати, сред които са княз Александър Батенберг, Тодор Бурмов (първият мин.-председател на България), Иван Евстатиев Гешов (мин.-председател в 32-то правителство на България), Петър Пешев (министър на правосъдието в правителството на д-р Константин Стоилов), Богдан Филов (мин.-председател в 58-то и 59-то правителство), Симеон Радев, Стоян Омарчевски (министър на народното просвещение в правителството на Ал. Стамболийски) и др. Интерес провокират и изданията от колецията с Ex libris, сред които са екслибриси от личните библиотеки на княз Фердинанд I и граф Ищван Сечени (унгарски политик, дипломат, предприемач).

Експозицията "Из арт колекциите на Столична библиотека“ в галерия "София“ представя оригинални графики, живопис, илюстрации на едни от най емблематичните имена на българското изобразително изкуство. Сред тях са и непоказвани творби от фонда на Библиотеката на Златю Бояджиев, Илия Бешков, Анастасия Панайотова, Георги Трифонов, Златка Дъбова, Румен Скорчев, Иван Димов, Лахоут, Христо Кърджилов и др.

Всички изложби ще могат да се разгледат и през следващата седмица, посветена на празника на Будителите в Столична библиотека.

- Прожекция на филма "Непобеденият генерал - Владимир Вазов", 18 часа, Американски център.

Документален разказ за подвига на големия български патриот, признат в международната военна история и изучаван във военните академии по света, за сложната политическа ситуация в България през войните в началото на ХХ век, описани в дневника на Владимир Вазов "Животописни бележки".Филмът ще бъде представен от режисьора на творбата Татяна Пандурска.

Известната българска писателка, носителка на престижни литературни награди Елена Алексиева ще гостува в новата рубрика на Литературния клуб "По следите на изгубената поезия“, 18.30 часа.

В стартиращата поредица ще бъдат представени изтъкнати наши автори, които са започнали творческия си път като поети, но след това са преминали към други жанрове, в които са се утвърдили и получили популярност.

На 24 октомври всички филиали и Детският център на Столична библиотека ще предложат свои арт инициативи, образователни занима-ния, прожекции на филми за деца и ученици. В Деня на отворените врати посетителите могат да разгледат хранилищата на библиотеката, музейните колекции с личните библиотеки на Кирил Христов, Симеон Радев, д-р Константин Стоилов. Всеки желаещ може да получи едногодишна безплатна читателска карта.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Зима 2024/2025 г.
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията