ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Становище на Столична община относно Доклад на Сметната палата за управление на общинската собственост за 2006 г.
Автор: Екип на Sofia24.bg 16:57 / 05.03.2008Коментари (0)149
© SofiaDnes.com
Отдаването под наем на клубни помещения за политическите партии става по реда и при условията на Закона за политическите партии. В чл. 32, ал. 1 от закона се предвижда от 1 април 2005г. наемните цени да са в размер на амортизационните отчисления, плюс експлоатационните разходи, ако има такива. Наемите са определени по закон, но са различни за различните помещения, тъй като амортизационните отчисления зависят от балансовата стойност на съответния обект и годината на построяване на сградата. С новоприетата от Столичен общински съвет Наредба за цените при сделки с недвижими имоти на Столична община, предвидихме амортизационните норми да се определят по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.
   Съгласно Закона за лечебните заведения, помещенията за здравни нужди, общинска собственост, се отдават под наем на личните лекари при цена, рана на 10% от наемната цена, определена в наредбата на общинския съвет. Направихме опит да увеличим тази цена и решението на общинския съвет бе оспорено пред съда. С новата Наредба за цените, предвидихме наемната цена да е 10% от пазарната.
   По отношение на наемите за жилища, наемните цени са определени на база 60 ст. За кв.м. като тази база съществува от месец юли 2005г. върху тази база, с коефициенти за местоположение, се формира окончателния наем. Законът за общинската собственост предвижда наемните цени на общинските жилища, предназначени по същество за групи социално слаби граждани, да бъде определена с Наредба от общинския съвет и е преференциална по своя характер. С новата Наредба за цените, базата е определена на 80 ст., каквато е и базата за наемна цена на ведомствено държавно жилище ( за настаняване на държавни служители, а не за социално слаби граждани).
   През одитирания период за съжаление, поради висящи съдебни процедури по отношение на Наредбата за разполагане на преместваеми съоръжения, която третира и рекламната дейност, не разполагахме с действаща нормативна база със съвременни наемни цени, по които да отдаваме рекламни площи под наем. Едва сега, от месец януари тази година имаме действаща Наредба, която регламентира нови наемни цени и тръжни процедури за отдаването под наем на рекламни площи и съоръжения.
   Относно управлението на сградите общинска собственост в Москва - сградата на „Кузнецкий мост" (Туристически център) - сградата е отдадена под наем на три фирми, които плащат по 1 000 евро наем на кв.м. Сградата на „Ленински проспект", която беше в лошо състояние, е отдадена на фирма след конкурс. За първите три години фирмата ще плаща 160 000 долара наем годишно, а след третата година - 360 000 долара наем и ще ремонтира сградата за своя сметка.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
Катастрофи в България
ЦСКА-София в Първа Лига сезон 2024/25
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията