ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
София отново посреща "Алея на книгата"
Автор: Екип Sofia24.bg 15:25 / 10.09.2024Коментари (0)849
©
За поредна година София се превърна в център на културата с откриването на "Алеята на книгата“. Книжното изложение събира над 140 издателства под куполите на 59 шатри по протежението на бул. "Витоша“ и в парка пред Националния дворец на културата. 

Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга“, откри събитието с думите: "Истинското богатство на книгите е обединението. Истинският празник на книгата е да си дадем време за четене, а времето за четене е време за промяна“.

Алексиева представи най-новата инициатива на Асоциацията - фестивалът за нехудожествени книги "Наука, изкуство и култура“, който ще се проведе на 14 и 15 септември, представяйки творби в категориите "История“, "Изкуствознание“, "Културен туризъм“, "Себепознание“ и "Етнология", част от богатата културна програма на Алеята.

На официалното откриване присъства вицепрезидентът на Република България - Илияна Йотова, която подчерта значението на четенето за изграждането на свободни и образовани хора: "Четящият човек е свободен, независим. Четящият човек е възпитан, умее да разбира другия, дори когато не приема позициите му. Той не е безскрупулен. Той е толерантен. Затова трябва да възпитаваме децата си да четат и да бъдат добри хора. Образованите и възпитани хора, които живеят с книгите, за книгите и от книгите, ще преборят всичко, което е грозно, всява омраза, разделение и конфликти“.

Министърът на културата Найден Тодоров приветства четящите хора с думите:"Оказа се, че не информацията ни прави умни, а знанието. Откъде получаваме знанието – от книгите. А книгите, освен знание, ни дават и въображение. За мен въображението е най-ценният от подаръците на книгите“.

Кметът на София Васил Терзиев изрази своята благодарност към всички хора в бранша – автори, преводачи, илюстратори, издатели, които през годините са се грижили за запазването и развитието на отношението към четенето, културата и образованието и създаването на грамотно поколение. 

"Това е голямата наша обща кауза“, каза Васил Терзиев.

Сред официалните гости, открили Алеята, бяха председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, кметът на район "Триадица“ Димитър Божилов и доц. Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Всички те подчертаха значението на четенето като основен източник на знание и въображение, както и приноса на "Алея на книгата“ за културното развитие на София.

Гости на събитието бяха Пламен Славов – съветник по културата на Президента на Република България, Яна Генова – заместник-кмет по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности“, Пенка Иванова от Министерството на образованието и науката, Калина Иванова - председател на Българската библиотечно-информационна асоциация, Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека, общественици и поддръжници на книгите и четенето.

"Алея на книгата“ ще бъде отворена до 15 септември, предоставяйки на всеки възможност да се потопи в света на книгите и да открие нови литературни хоризонти. Събитието се организира от Асоциация "Българска книга“ с подкрепата на Столична община, Министерството на културата и Министерството на образованието и науката, като е част от Културния календар на Столичната община 2024 г. и Програма "София празнува 17 септември“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Енергийна криза
Градският транспорт в София
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията