ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Само на час от София: Курорти с минерална вода, а около тях манастири, водопади и язовири
©
Преминаването на зимно часово време през този уикенд може да означава само едно - макар времето да е слънчево и приятно за края на октомври, зимата съвсем не е далеч.

И докато за някои това означава, че ски ваканциите също наближават, други от нас не са толкова спортно настроени. Нашата представа за хубава зимна почивка е в курорт с минерални води и възможности за спа процедури.

За щастие на около от час от София разполагаме с много възможности за кратка спа ваканция, която може да вместим във всеки предстоящ зимен уикенд.

Вършец

Разстояние от София: 1.40 мин.

Минералната вода: хидрокарбонатно-сулфатнонатриева с температура от 32°C до 37°C в зависимост от извора. Използва се за лечение на ревматични, сърдечно-съдови, стомашно-чревни и нервни заболявания.

Най-популярният балнео курорт в северозападна България е познат още от римско време с топлите си минерални си води. Чак след Освобождението обаче те стават популярни и сред местните - първата баня е построена през 1910 г.

В момента във Вършец има две обществени минерални бани, които са към Специализираната болница за рехабилитация "Св. Мина". В града обаче има и няколко хотела с басейни и спа центрове с минералната вода. Близкото село Спанчевци от няколко години също има изграден каптаж, чешма с минерална вода в центъра, както и няколко аткрактивни хотела със спа удобства.

Още в района: връх Тодорини кукли и връх Ком, Клисурски манастир, няколко еко пътеки.

Сапарева баня

Разстояние от София: 1.30 мин.

Минералната вода: гореща - 103°C, рН 9.3 с мирис на серовородород и хидрокарбонатни, хидросулфидни, натриеви и флуорни йони. Използва се за лечение на хронични заболявания на опорно-двигателния апарат, захарен диабет, подагра, кожни проблеми, заболявания на половата система.

В Сапарева баня извира най-горещата минерална вода в цяла Европа - 103°C. Освен това тук се намира и единственият по рода си на Балканския полуостров гейзер, който е атракцията в центъра на градчето. Сондажите са многобройни, като почти всички места за настаняване тук предлагат и минерална вода.

Градската баня е открита през 2010 г., като разполага с къпалня с минерална вода, 22 кабинки с вани за индивидуални процедури, три басейна с различна температура на водата и спа център на втория етаж. Спа удобства има и в редица хотели в Сапарева баня.

Още в района: Ресиловски манастир, манастир "Свети Стефан", курорт Паничище, който е изходна точка за Седемте рилски езера.

Белчински минерални бани

Разстояние от София: 1.50 мин.

Минералната вода: гореща - 72°C, рН 9.2, съдържаща сулфатни, хидрокарбонатни, натриеви и флуорни йони. Използва се за лечение на заболявания на гръбначния стълб, опорно-двигателния апарат, нервната система, кожни проблеми, метаболитни заболявания, заболявания на половата система. Повишеното съдържание на флуор я прави подходяща за профилактични програми срещу зъбен кариес и остеопроза.

Селцето Белчин се намира на наистина живописно място - сгушено между планините Рила, Верила, Витоша и Плана. То се гордее с най-високо разположения термален извор в България - 900 м надморска височина. Относително малко, в него има няколко комплекса с минерални басейни и спа центрове, в които да отседнем.

Още в района: реставрираната крепост Цари Мали Град, която включва средновековната църква "Света Петка", етнографския комплекс в село Белчин и късноантичната крепост Цари Мали Град.

Долна баня

Разстояние от София: 1.50 мин.

Минералната вода: гореща - 64°C, рН 8.8 с обща минерализация, съдържаща сулфатни, хидрокарбонатни, натриеви и флуорни йони. Използва се за лечение на опорно-двигателния апарат и посттравматични състояния, дихателната и нервната системи, гинекологични и кожни заболявания, вторични анемии, проблеми с обмяната на веществата.

Китното градче се намира на десния бряг на река Марица в подножието на Рила и на Средна гора. Подобно на повечето находища на минерална вода в Софийско, и Долна баня е познато с водите си още от римско време. Разполага с една обществена баня, която работи без почивен ден, но на топлата минерална вода можем да се насладим и в някои от хотелите на градчето.

Още в района: близостта на ски курорта Боровец прави Долна баня подходяща за зимно посещение, летище "Долна баня" за любителите пилоти на едномоторни самолети.

Костенец

Разстояние от София: 1.50 мин.

Минералната вода: гореща - 46°C, рН 9.2, съдържа сулфатни, хидрокарбонатни, натриеви и флуорни йони. Използва се за лечение на дископатия, плексит, колит, гастрит, бъбречни заболявания, различни видове дерматити, заболявания на ставите, жлъчно-чернодбробни заболявания.

Костенец се намира едва на 9 км от Долна баня, което означава, че бихме могли да изпробваме водата и на двата курорта. Тази в Костенец е слабо минарилизирана и е открита сравнително скоро - в края на XIX век. Работата по изграждането на каптажи започва чак през 30-те години на миналия век. Затова пък днес градът е популярен балнео курорт с три минерални извора - в Момин проход, Вили Костенец и Пчелински бани.

Още в района: проход Траянови врата, водопад Скаловитец, язорив Белмекен, хижа "Гургулица", пише lifestyle.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Национална баскетболна лига сезон 2024/2025
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията