ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
СОС на поправителен - няма да има по-висок данък за по-старите коли
Автор: Екип на Sofia24.bg 09:30 / 05.03.2008Коментари (0)287
© SofiaDnes.com
Общинарите най-сетне разбраха, че са приели промени в облагането, противоречащи на закона. Съветниците искаха налогът за по-старите коли да е по-висок, защото замърсяват повече. Логиката в Закона за местните данъци и такси обаче е обратната - за по-нови коли се плаща повече. Остава първоначалното предложение - увеличение на данъка с 25% за всички автомобили.

Най-вероятно все пак тази година данъкът за леките коли в София ще се повиши за всички с 25% и няма да има по-неблагоприятна промяна в размера му за старите коли, които замърсяват повече околната среда. Това стана ясно днес на заседанието на комисията по бюджет и финанси на Столичния общински съвет (СОС).

От миналия четвъртък, когато СОС гласува новата и първа по рода си наредба за местните данъци, а с нея и този данък, цари пълен хаос по въпроса как точно ще се облагат леките коли и как ще се промени данъчната тежест за тях през тази година. Досега размерът на данъка бе зададен от Закона за местните данъци и такси. Тази година обаче за първи път парламентът даде право на общинските съвети, в това число и столичния, да определят сами размера на местните данъци в рамките на зададени по закон граници.

Първоначалното предложение на кметството бе тази година данъкът за леките коли в София да се повиши с 25% за всички независимо от мощността и възрастта им. По принцип данъкът за колите се определя като мощността на автомобила в киловати се умножи по определена сума и след това по коефициент за възраст, който е толкова по-висок, колкото по-нова е колата. Предложението на кметството бе с 25% да се завишат сумите, по които се умножава мощността, и да се запазят непроменени коефициентите за възраст. При обсъждането на наредбата в СОС обаче първо кметът Бойко Борисов, а след това и мнозинството от ГЕРБ възприеха предложението на Димитър Бъчваров от ДСБ завишението на данъка за леките коли да зависи от тяхната възраст и влиянието, което оказват върху околната среда с аргумента, че по този начин ще се намали драстичната разлика в облагането на новите коли спрямо старите, при условие, че първите замърсяват три пъти по-малко от тези на възраст над 10 години. Мнозинството в СОС гласува новата наредба, подкрепяйки идеята на Бъчваров, като остана до края на заседанието му да се изясни как точно тя ще бъде разписана в схемата за облагане на леките коли и в наредбата. Това обаче не бе изяснено нито същия, нито на следващия ден.

Днес пред комисията по бюджет и финанси председателят й Орлин Алексиев обясни, че СОС е приел предложението на кметството за 25% ръст на данъка за всички коли и това повишение остава. Думите му видимо изненадаха редица общински съветници, останали с впечатление, че това общо повишение на налога е отпаднало от наредбата. Алексиев допълни, че като е подкрепил идеята на Бъчваров, СОС е приел и нови коефициенти за възраст на автомобилите, но това негово решение влизало в противоречие с възможностите за промени на данъка, които му позволява законът. За да убеди колегите си, той им припомни какво са гласували в крайна сметка в зала и какво предвижда законът. "СОС си държи на мнението, че новите автомобили трябва да плащат по-малко, но законът не дава възможност за това и СОС не може да определя коефициентите за възраст", обобщи ситуацията Алексиев. Заради объркването как точно ще се облагат колите тази година общински съветници предложиха кметската администрация да предложи окончателен текст в наредбата, който да се прегласува в четвъртък, когато заседанието на СОС от миналия четвъртък ще продължи при спрял часовник, за да е с дата 28 февруари. Спирането на часовника се наложи, за да може формално СОС да приеме бюджета до края на февруари и да спази законовите срокове за това. По закон наредбата за местните данъци също трябва да бъде приета и да влезе в сила до 29 февруари, ако общинският съвет иска да въведе нови размери на местните данъци. В противен случай трябва да се събират действащите през 2007 г. нива.

Според Орлин Алексиев в крайна сметка данъкът за леките коли в София за тази година се повишава с 25% за всички, каквото бе първоначалното предложение на кметската администрация, а предложението на Димитър Бъчваров отпада, като предстои да се уточни  как това ще стане автоматично, защото е гласувано в противоречие на закона или ще е нужно прегласуване на наредбата в четвъртък.

Междувременно днес пресцентърът на СОС призна, че гласуваното от СОС предложение на Димитър Бъчваров по данъка за колите противоречи на закона и ще се внесе предложение приетите текстове да се коригират. Според пресцентъра, наредбата е приета и подписана от председателя на СОС Андрей Иванов в определения от закона срок - до 29 февруари, а ще бъде публикувана едновременно като влезе в сила решението на СОС за приемане на бюджета за 2008 г., което се очаква да стане на 6 март като дотогава ще е в сила действащата в момента нормативна уредба.

Приходи

Тъй като при гласуването на местните данъци, мнозинството в СОС прие редица предложения на опозицията и в движение реши данък сгради да скочи с 25%, а не с 33%, а данъкът при възмездни сделки с имущества да се повиши с 25%, вместо да остане непроменен, се наложи днес бюджетната комисия да обсъди актуализация на приходите, а оттам и разходите на бюджета на София за 2008 г. Зам. кметът по финансите Минко Герджиков предложи приходите да бъдат завишени само с 12 млн. лв. - с аргумента, че от повишения данък при възмездните сделки не може да се очаква по-голям ръст предвид по-ниските приходи през януари и февруари. Председателят на бюджетната комисия Орлин Алексиев пък заложи на по-голямо завишение - от 22 млн. лв., които да дойдат от този данък, въпреки че според него имало начини да се избягва плащането му. БСП пък контрира, че е реалистично приходите да бъдат завишени с над 100 млн. лв., ако се събере дължимият данък за близо 200 000 автомобила, които се движат в София, без да са регистрирани от собствениците им в общинските данъчни служби. Червените отбелязаха, че за тези коли дължимият данък може да бъде събран за пет години назад, каквато е давността на задълженията, плюс собствениците да бъдат глобени за това, че не са спазили задължението си да обявят покупката пред данъчната администрация. От кметството обаче обясниха, че глобата за физически лица е от 20 до 200 лв., размерът й е определен по закон и може да се събира само за две години назад и че не може да се очаква повишена събираемост на данъка, защото все още не са получени данни от КАТ за това колко и на кого са регистрираните моторни превозни средства в столицата. Орлин Алексиев лансира идеята да се повишат глобите или да се въведе стикер, по подобие на този за застраховката "Гражданска отговорност", чрез който да става ясно дали е платен данъкът за колите, които се движат по софийските улици. Общински съветници обаче контрираха, че подобен стикер ще има смисъл, само ако се изисква по закона за движение по пътищата и е основание за спиране на колата на пътя и санкциониране.

 

Източник: zagrada.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бури и градушки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
Катастрофи в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията