ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Румънската гимназия в София остава без сграда: Къде ще отидат над 200 ученици?
Автор: Екип Sofia24.bg 21:11 / 18.10.2024Коментари (0)341
© БНТ
Държавната гимназия с изучаване на румънски език "Михай Еминеску" остава без сграда. В момента училището се помещава в сградата на общинското 29-то средно училище "Кузман Шапкарев".

Договорът за използване на имота от Румънската гимназия изтича през пролетта догодина, а ръководството на общинското училище, както и районният кмет, не искат да го продължат. Големият въпрос е - къде ще отидат над 200 ученици?

Александър е в 12. клас и от две години знае, че договорът за използване на сградата изтича догодина.

"Ние, учениците, сме изключително притеснени. Имаме огромни опасения от смяната на локацията на училището, поради простата причина, че това ще навреди на развитието му. Считам че би могло да се намери общо решение с другото училище, с което сме в една сграда", коментира той в ефира на БНТ. 

Родителите на осмокласниците също са много притеснени, разбрали за проблема на първата родителска среща преди началото на учебната година.

"Наясно съм, че София се увеличава, че има много хора с деца и училищата са пълни, но ние се надяваме на най-доброто за нашите деца, тоест, те да си останат тук или поне някъде около широкия център", каза Павлинка Попова, майка на ученик.

От Министерството на образованието отговориха, че в последните години много пъти са искали от ръководството на 29-то училище "Кузман Шапкарев" да продължи договора за ползване на имота от гимнзия "Михай Еминеску", но са получени категорични отговори от кмета на района, педагогическия съвет и от обществения съвет на училището, в които се казва, че помещенията трябва да бъдат освободени. Причината - големият прием на нови ученици.

В становището се казва още, че заради знаковото значение на училището МОН ще продължи да настоява учениците на Румънската гимназия да останат в сградата и че паралелно ще се търсят и всички други възможности. И уточняват, че досега не са обсъждани други конкретни сгради.

На родителите и учениците обаче вече няколко пъти е казано, че идея за ново място има. Намерението е учениците от Румънската гимназия да бъдат преместени в бившия техникум по полимерни технологии, в момента тук временно се помещават учениците от гимназията по туризъм. Те обаче разказват, че условията в сградата в ж.к. "Свобода" са неприемливи.

"Отоплението, тоалетните и като цяло цялата сграда е в много лошо състояние. Счупени прозорци и боклуци, като завали тука, става една кална пътека и се цапаме целите".

Родителите на децата от Румънската гимназия също не харесват сградата. Утре ще протестират пред посолството на Румъния. Гимназия "Михай Еминеску" е създадена с двустранна спогодба между България и Румъния, тогава е открита и гимназия "Христо Ботев" в Букурещ.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията