ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Ретро мотриса ще пътува всяка събота през август между София и Банкя
Автор: Екип Sofia24.bg 12:05 / 25.07.2024Коментари (0)983
©
БДЖ ще организира пътувания със специална ретро мотриса всяка събота през август по маршрута от София до Банкя и от Банкя до София. Влакът ще се движи по повод отбелязването на годишнината от основаването на Българските държавни железници през август 1888 г. и честването на празника на железничаря, информират от Българските държавни железници. 

Мотрисата е част от музейното наследство на железопътния превозвач. Произведена е през 1960 г. в Австрия с изключително модерно техническо оборудване и обзавеждане за времето си. До 1994 г. е използвана за пътувания на представители на правителството. В момента се използва за наемане от клиенти за частни пътувания, както и за заснемане на филмови продукции и клипове.

Любителите на железопътния транспорт ще имат възможност да се докоснат до използваната от държавни лидери мотриса и да се насладят на комфорта на пътуването с нея с организирани по две пътувания на ден всяка събота през август от Централна гара София до Банкя и в обратното направление. Първото пътуване ще бъде с час на заминаване в 08:30 ч. от София и пристигане в Банкя в 08:55 ч. В обратното направление влакът ще отпътува от Банкя в 16:20 и ще пристига в София в 16:45 ч. Второто пътуване ще бъде с час на тръгване от Централна гара София в 09:40 ч. и пристигане в Банкя в 10:05 ч. и обратно от Банкя в 18:15 ч. с пристигане в София в 18:39 ч.

За пътуващите с мотрисата е предвиден целодневен престой в курортния град с възможност за повече време за разнообразни занимания. Освен обновената Централна минерална баня в града с красивата ѝ архитектура и прекрасния градски парк, посетителите на Банкя с ретро влака ще имат достатъчно време за организиране на пикник, прохладна разходка в Люлин планина по "Пътека на здравето“, която започва своето начало от центъра на града или да се насладят на слънчевите летни дни в някой от градските минерални басейни. За пътуващите с влака са предвидени преференциални условия при посещение на базара на производителите в града.

Цената на билет за пътуване на възрастни и в двете посоки с уникалното влакче е 30 лв. с включено запазено седящо място. За децата до 10-годишна възраст билетът е на половин цена, т.е. 15 лв. Местата в мотрисата са ограничени!

Билетите и запазени места за пътуване с атракционната мотриса могат да бъдат закупени онлайн на следния линк https://bileti.bdz.bg/ и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната.

Дизелова мотриса №19 001.7 е произведена през 1960 година в SGP – Wien, Австрия. Тя се състои от едно първокласно и едно второкласно отделение. Отделението за първа класа разполага с 9 луксозни комфортни подглавници и допълнително индивидуално осветление за четене с насочваща се по желание на пътуващия светлина. Отделението за втора класа е съставено от 28 меки  кресла, разпределени по схемата 2+2. Креслата и в двете пътнически отделения могат да се завъртат в зависимост от посоката на движение и да се накланят до полулегнало положение.

Мотрисата разполага с един луксозен и прецизно обзаведен бар с кафе-машина, хладилник и всички удобства за приготвяне на студена и топла храна.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Зоологическа градина в София
Строежът на АМ "Хемус"
Влизането на България в Шенген
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията