ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Рекорден брой участници ще стартират в Софийския маратон
©
Ново трасе ще предложи 41-вото издание на едно от най-мащабните, чакани и популярни у нас спортни събития. На 13 октомври Wizz Air София маратон ще предостави на рекордните като бройка над 6000 участници възможност за едно различно преживяване, като за първи път в историята маршрутът ще обхване и западната част на града. Старт-финалът остава на традиционното място – площад "Александър Бетенберг“, подробната карта с отбелязване на всички забележителности на София, покрай които ще бягат маратонците е в сайта на събитието: https://www.marathonsofia.com/. Наред с това, детайлна информация ще бъде предоставена своевременно и на хората по места, в районите откъдето ще преминат атлетите. Промените се налагат както от усиленото строителство на разширението на метрото, така и от желанието на участниците да преминат през повече символични за града дестинации. Новото трасе вече бе хомологизирано и

одобрено от експерти на Световната атлетическа асоциация (World Athletics). То се състои от една 21-километрова обиколка, която ще бъде пробягана два пъти от класическите маратонци и един път от участниците в полумаратона. Отделно е маршрутът на 10-километровото бягане. Старт-финалът отново на е площад "Александър Батенберг", откъдето на 13 октомври първи точно в 9.30 ч. ще потеглят "класическите“ маратонци на 42.195 км, в 9.45 ч. е стартът на полумаратона на 21 км, в 10.00 ч. тръгват бегачите на 10 км Garmin RUN. "Столична община надгражда надпреварата като все по-колоритно и туристически насочено събитие. Желанието е да приобщим не само участниците, но и много хора като публика покрай трасето, които да подкрепят атлетите. По трасето ще бъдат изградени осем сцени, на които ще има забавни програми, музика, настроение… Всеки престижен европейски град има своя маратон, за София той е емблематично събитие и целта ни е да надграждаме от година на година. Апелираме за разбиране от жителите на града, нека поне в един ден от годината да дадем път на бегачите и столицата ни да стане още по-спортна,“ каза на пресконференция днес Димитър Шалъфов – председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община и председател на Фондация "София – европейска столица на спорта“.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов изтъкна значението на Софийският маратон и информира за дейността на олимпийската централа по популяризира на събитието в чужбина.

"Софийският маратон е повече от състезание, той е значимо събитие не само за столицата. В атлетическите среди виждаме как той се разраства и надгражда от година на година. Повишава се и нивото с участието на все по-класни бегачи. Тази есен маратонът е част от събитията, с които отбелязваме 100-годишнината на Българската федерация по лека атлетика,“ обяви Диян Драшков, спортен директор на БФЛА.

На срещата с медиите изтъкнатата ни атлетка Милица Мирчева апелира повече хора да намират време за спорт и движение. 

"Софийският маратон е добра възможност да бъдем активни и да се раздвижим, спортът дарява със  самочувствие и здраве,“ каза още Милица, която е национална рекордьорка в тази дисциплина с постижението си от 2.29:23 ч. от Копенхаген през 2022 година.

Традиционно Wizz Air София маратон ще бъде и с много благородни каузи. Отново на старт ще застанат участниците в бойкия отбор на "Паракидс“. Специално за събитието в София пристигат 8 параатлети от Иран с колички и асистенти, които традиционно участват в много Европейски маратони. През 2024 година маратонът се присъединява към световното движениe Runner 321 (Бегач 321), коeто обръща специално внимание върху спортните възможности и шанса за равностойна изява в масовите спортове на състезатели със Синдром на Даун наравно с останалите. 

Очаква се и традиционното участие на хората с трансплантации. Бройката на регистрираните от чужбина вече набъбна до 1020 атлети, повечето от тях на 21 км и на 10 км, като всички пристигат специално за маратона и за да видят на живо забележителностите на българската столица. Най-нетърпеливи и многобройни са бегачите от Англия с 88 инидивидуални заявки. Германците засега са 38, белгийците 34. Две седмици преди маратона регистрираните участници са от 63 държави, някои от тях с екзотично звучене за нас: Австралия (5) Китай, Египет (за първи път), Гибралтар (2), Хонконг, Япония (10), Нова Зеландия (4), Филипините(2), Саудитска Арабия (2), Южна Африка (6), Уругвай (2), САЩ и други.

Досега са записани и 870 бегачи от 40 корпоративни заявки, които стават все по-популярни в подобни инициативи.

"Никога досега не имало толкова силен интерес към маратона. До момента имаме записани над 2100 атлети на 10 км, близо 2000 на 21 км и повече от 850 в маратонската дистанция, което е без прецедент. Само през последната седмица се регистрираха над 1800 бегачи… Отделно очакваме и над 800 по най-кратката дистанция на 5 км. За първи път Софийският маратон ще бъде с подобен подгряващ старт в деня преди самото състезание. 

По този начин откликваме на хилядите желаещи да се впуснат в състезателна обстановка, с чипове в стартовите номера и времеизмерване в масовата надпревара, съпътстваща основното изпитание на 42.195 км,“информира Анатоли Илиев, оргсекретар на "София – европейска столица на спорта“, преди да връчи специален позлатен паметен медал "София – световна столица на спорта 2024“ на Димитър Шалъфов.

Стартът на 5-километровото бягане ще бъде на 12 октомври, събота, в 18.00 ч. пред Двореца от площад "Александър Батенберг“, мястото, откъдето на другия ден, в неделя ще потеглят елитните атлети на дистанциите 42.195 км, 21 км и 10 км. След това участниците в кратката дистанция се насочват на Запад към бул. Мария Луиза, по който стигат до Лъвов мост и обратно до Съдебната палата, после по улиците Алабин, Гурко, Раковски, бул. Цар Освободител до Софийски университет, бул. "Левски", покрай Народно събрание и храм-паметник Александър Невски и пак обратно по Цар Освободител до финала пред Двореца. Така стартиращите на 5 км ще могат да преминат покрай едни от най-емблематичните за София символи и забележителности. 

Като на истинско състезание най-бързите на 5 км ще получат материални награди, предвидени за класираните на първите

10 места. Участник в масовия старт на най-кратката дистанция може да се включи на следващата сутрин в изпитанията на по-дългите маршрути на 10 км, 21 км и в маратона на 42.195 км.

"И тази година сред участниците ще има много класни атлети, у нас пристигат елитни маратонци от Кения, Мароко и др., все още се уточняват имената и подробности за визовия режим. Наред с това новото трасе предполага силни резултати, очакваме постижения около 2.10 ч. при мъжете и под 2.30 ч. при жените, Заявките на българските маратонци ще станат известни след седмица, всички те отново ще атакуват държавните рекорди.

Тазгодишният Wizz Air София маратон получи ново авторитетно признание, като прие домакинството на Европейско железничарско първенство по маратон на Асоциацията на европейските железници (USIC). Това означава, че на 13 октомври в българската столица ще бъдат коронясани континенталните индивидуални и отборни шампиони на милионите служители в жп-транспорта. 

Интересът към първенството е огромен, приети са заявки за участие с пълни отбори от Австрия, Чехия, Дания, Германия, Англия, Италия, Люксембург, Полша, Словакия, Швейцария и България,“ съобщи Даниел Дуков, спортен директор на маратона. С приближаването на събитието все по-активни са посланиците на маратона, сред които олимпийската шампионка Ивет Горанова, Ренета Камберова и Християн Стоянов. Личните им видео послания, както и много интересни инициативи и съвети можете да следите на https://www.facebook.com/SofiaMarathon

Всички участници в Wizz Air София маратон 2024 на дистанция 21 км и 42.195 км ще получат карта за безплатно пътуване в градския транспорт в дните на маратона. Нещо повече - разписанията за уикенда ще бъдат променени и линиите ще се движат като в делничен ден. Наред с това в периода 11, 12 и 13 октомври всички участници могат да посетят безплатно Регионалния исторически музей - София, като представят стартовия си номер от маратона. Общият награден фонд е над 65 000 лв., победителите при мъжете и при жените в големия маратон ще получат по 3000 евро, с премии ще бъдат отличени най-бързите в трите състезателни дистанции в неделя и при ветераните в класическия маратон. Ще има и специални бонуси от по 500 лв. за най-предно класиралите се на 42.195 км родни атлети при мъжете и при жените. 

Преди три години единствено дъждът и студеният вятър попречиха на Милица Мирчева да счупи националния рекорд, като само куриозната една секунда я лиши от върховото постижение. Миналата есен шампиони в класическия маратон в столицата станаха представителите на Кения Матю Киплагат с 2.12:12 ч при мъжете и Беатрис Торойтич с 2.38:27 ч при дамите. Рекордите на маратона се държат от Христо Стефанов с 2.11,26 ч. от 1997 г. и от Джабет Наом (Кен) с 2.28:38 ч. от 2020 г. Рейс офисът на състезанието тази година ще е в специално изграден и много по-модерен като визия МАРАТОН ЕКСПО 2024 в градинката пред Народния театър Иван Вазов, непосредствено до старта на Wizz Air София Маратон. 

За поредна година Wizz Air София маратон е номиниран с "Road Race Label“ (Бронзов етикет), като е включен в календара на World Athletics – Световната атлетика и в календара на AIMS - Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2024 г. Проявата получи 5 звезди за качество на надпреварата от престижната "Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking - Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Шампионата на планетата по маратон за ветерани. 

По тази причина в българската столица сега ще бъдат определени част от участниците със специални покани и безплатен старт на Световното първенство за ветерани през следващата година, което ще се състои в Ню Йорк. Миналата есен от българската столица се квалифицираха две жени и 4 мъже за тазгодишният шампионат на синьорите в бяганията в Сидни. Всеки регистриран участник ще получи стартов пакет - раничка с лимитирана тениска с уникално красив дизайн , а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с изящен паметен медал като спомен от участието в събитието – тази година той е със стилизирано изображение на новата сграда на Народното събрание. Вече шеста година медалите на маратона изобразяват емблематични за града сгради, с което промотират символите на българската столица и стават още по-ценни за колекционерите. 

С огромен интерес се очаква и специалната "Арка на победителя“, която ще бъде изградена в зоната на старт/финала на Wizz Air София маратон. По

традиция през целия ден пред нея участници и зрители се фотографират за спомен, правят се селфита и се събират автографи от героите на маратона. Организатори на събитието са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация "Спорт в свободното време“. Тази година маратонът е част от инициатива "София – световна столица на спорта“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в София
Стреляха по Доналд Тръмп на митинг!
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Подхвърлиха бебе пред къща в Айтос
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията