ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Промениха ли се потресаващите условия на живот в приютите в София?
© bTV
Преди 10 месеца по сигнал на доброволци ви показахме кадри на кучета, които живеят в мизерни условия в приют в столичния район "Връбница“. В момента 12 лекари и 24 гледачи се грижат за 1500 бездомни животни в общинските приюти край София.

Алабай, немска овчарка и питбул са само част от общо 1260 кучета, живеещи в общинския приют в Горни Богров.

"8 човека са в момента гледачите, има трима лекари, да – това е крайно недостатъчен брой. Не знам как е предвидено по щат, че 53 човека включително и администрацията, и залавянето на кучетата. По щатно разписание са недостатъчно, а пък и заплащането не е достатъчно, което не я прави привлекателна работата“, казва Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие“.

Алек Топалов е доброволец от 2 години. Идва в приюта три пъти седмично, за да обърне възможно най-много внимание на кучетата.

"В клиниката във "Връбница“ се промениха някои работи, като това че към нова година бяха започнали да допускат доброволци. В резултат на много записи и безумия, които извеждахме, клетките започнаха да се чистят. Към момента не мога да знам, понеже г-н Димитров извади заповед за забрана на доброволците да имат достъп до там“, разказва той.

"Тези в общите клетки се разхождат веднъж на месец. Аз работя с единичните клетки, там са проблемните кучета, като под проблемни се разбира кучета, които не са социални“, казва още той.

Кучетата се хранят веднъж дневно, а порциите се съобразяват спрямо килограмите на животното.

"440 хиляди лева, има си проведена обществена поръчка с минимални изисквания за съдържание на протеини, мазнини и витамини. Толкова е годишният бюджет, консумираме по 15 тона храна месечно“, казва Димитър Димитров от "Екоравновесие".

"Столична община разполага с бюджет от 3,5 млн. лева. От тях 2,8 са за директна издръжка на кучетата. В това число храна, медикаменти и обслужване. Внесен е доклад за увеличение на броя на служителите, но не поясняват кога ще бъдат назначени. Заради недостатъчния брой служители в приюта, доброволците имат ключова роля в отглеждането на кучетата“, заявиха в своя позиция от общината.

"Коства много да си доброволец, защото всеки момент когато не си тук, в някоя клетка лежи куче, което има нужда от помощ. А в "Екоравновесие“ нямат необходимия персонал и ние като набелязваме тези кучета им даваме шанс да живеят“, споделя още Алек Топалов.

Доброволците провеждат и интервютата при осиновяване на кучетата, като си имат изготвен протокол и условия за осиновителите.

"Не са предписани критерии от "Екоравновесие“ и не е предписано да се посети кучето след осиновяване, те нямат персонал, но ние бихме ги наглеждали, защото познаваме кучетата“, казва Алек.

Административно осиновяването отнема около 20 минути. Миналата година са осиновени 644 кучета, а тази година до 1 септември са осиновени 352 кучета от приюта в Горни Богров, предава bTV.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лоша инфраструктура в София
Градският транспорт в София
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (577) 53%
Не (397) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията