ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Прокуратурата с присъда заради шесторното убийство в Нови Искър през 2017 година
©
Върховният касационен съд осъди прокуратурата за това, че шесторният убиец от Нови Искър през 2017 година е бил на свобода вместо в затвора за друго престъпление.

Преди шест години, на Нова година, осъжданият за различни престъпления Росен Ангелов извърши шест убийства - на бившата си приятелка и нейното семейство, припомня обществената телевизия.

Сега съдът с решението си казва, че ако Ангелов е бил в затвора тези убийства можеха да не са факт.

Обезщетението, което прокуратурата е осъдена да плати, е 75 000 лева на Иво Кюхов, който е брат на убитата приятелка на Росен Ангелов - Кати Кюхова и син на друга убита жена Еленка Бурджиева.

Съдът приема, че според чл. 7 на Конституцията държавата отговаря пряко за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица.

И прокуратурата, както и други органи, не са изпълнили задълженията си, след като в края на 2009 година Ангелов е осъден на осем години затвор за блудство с малолетна, да издирят Ангелов и той да влезе в затвора.

Според съда вината на прокуратурата е 1/3 от общата вина, тъй като няма дадени указания към МВР освен стандартните начини за издирване да бъдат приложени и допълнителни, като проследяване на банкови операции, проверка дали е абонат на някой от мобилните оператори и съответно проследяване на телефона му.

Няма персонално посочен прокурор. Тук има и особености. Разследването на блудството е било в Софийската окръжна прокуратура и тя е внесла обвинителния акт, по който Ангелов е осъден.

Но адресната му регистрация е на територията на София-град и по тази причина надзорът по изпълнение на присъдата от Софийската окръжна прокуратура през 2010 година е прехвърлен на Софийската градска прокуратура.

Освен това тук става въпрос за отговорността на държавата и институцията и законът не търси персонално кой е отговарял за тези действия. Не трябва да забравяме и друго - магистратите имат функционален имунитет.

Според информация на "По света и у нас" обезщетението вече е платено. Решението на ВКС е от 12 юни. От 2010 до края на 2017 най-вероятно не е един прокурорът, през когото е преминавала преписката за издирването на осъдения.

Административният ръководител на съответната прокуратура е този, който трябва да следи как работят прокурорите и ако има причина да предлага налагането на наказания. Освен това в случая прокуратурата осъществява надзор, а органите, които трябва да издирват осъдените, са други.

"Данните по делото подкрепят извода, че след влизане на присъдата в сила и изпращането ѝ за изпълнение по делегация от Окръжна прокуратура – София на Софийска градска прокуратура в продължение на 8 години са извършвани еднотипни и безрезултатни действия при отсъствие на давани конкретни указания от прокурора като орган по надзор на изпълнение на наказанието за предприемане на издирвателни мероприятия, възможни да доведат до ефективното привеждане на присъдата в изпълнение. В този смисъл е налице неизпълнение на задължението на прокуратурата да изпълни влязлата в сила присъда", заявиха от Върховния касационен съд.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Такситата в Пловдив с нови цени
Предложиха паметникът на Альоша да бъде махнат
Ремонтът на ул. "Опълченска" в София
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията