ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Председателят на СОС посети детска градина, която се нуждае от ремонт, но отказа да коментира темата с глобата на Терзиев от ДАНС
Автор: Цвети Христова 11:33 / 23.07.2024Коментари (0)1079
Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров заедно с кмета на район "Лозенец" Константин Павлов инспектираха ДГ № 141 "Славейкова поляна“, която се намира на ул. "Св.Наум" 22, предава репортер на Sofia24.bg. Двамата на място провериха какво е състоянието на детското заведение, което се нуждае от ремонт. Директорът на 141 детска градина Бойка Стефанова изложи пред журналисти проблемите, които са я накарали да търси помощ. 

"Ръководя градината от 2007 година .С тази сграда съм я поела от 2017 година, като обединена с другата ни сграда, която е на друг адрес. И оттук възникнаха проблеми за които аз веднага се обърнах неколкократно към кмета и към Столична община, защото искам съдействие", започна Бойка Стефанова. 

Тя сподели и какви са основните проблеми: "В тази сграда имаме две групи с деца със специални образователни потребности, които нямат осигурена достъпна среда. Налага се децата, които са със затруднени двигателни дейности, да се качват от родителите на ръце. Това е основното ни желание, да може да направим достъпна средата за тези деца, за да се чувстват комфортно и да им осигурим едно нормално пребиваване в градината.

Другият проблем ни е със самата сграда. Сградата е строена през 1963 година. Тя вече е на 61 години и до момента не са се правили някакви подобрения по нея. Писала съм докладни, направили сме конструктивно решение за укрепване на сградата, тъй като има доста пукнатини, обшивките на покрива са отлепени и оттам влиза влага, което руши и самите основи на сградата. Ако се вземат по-ранни мерки, тогава проблемите няма да станат по-сериозни. От 2013 година е направено конструктивно решение за енергийна ефективност, но до момента няма никакви действия. 

Следващият проблем са площадките. Виждате, че няма тревна площ, която е необходима за децата. Тази земна маса се свлича при едни дъждове, които пък оттам пренасят към канализациите, които са на двора - получава се запушване и трябва да се направи едно отводняване, за да може тези водни маси заедно със земните, да се отвеждат на съответното място, за да може след това площадката да се ползва от децата. 

Винаги сме минавали за исканията си през районния кмет, тъй като такава е процедурата и трябва да се спази. И оттам вече пишем докладни и отправяме исканията към Столична община. С районния кмет (бел.ред. Константин Павлов, кмет на район "Лозенец") работим много добре, имали сме и други проблеми, които сме отстранили, така че той винаги се отзовава. 

Другият ни проблем е свързан с асансьора за храна, който се качва до кухнята - това са два етажа нагоре. Той е страшно амортизиран, в момента не работи, така че жените трябва да качват на ръце тежки съдове, който са пълни с горещи ястия и е опасно за тях. Плочките също така се рушат, тъй като влиза вода. Ние непрекъснато правим наши текущи ремонти, но те не са достатъчни. Желаем да направим една приятна и достъпна среда за децата.  

Районният кмет Константин Павлов благодари на Общинския съвет за съдействието. Той спомена, че още от предишния мандат тази градина са я давали многократно за ремонт, но сега най-накрая са дочакали момента, в който ще получат средства. 

"Готови сме в първия възможен момент да обявим обществена поръчка за тези необходими дейности - за енергийната ефективност, за достъпността, за кухненския асансьор, както и за детските площадки. Надявам се на позитивно решение на сесията на СОС на 25 юли и вярвам, че всичко ще бъде наред. Чакаме само парите, за да обявим обществената поръчка". 

Председателят на СОС Цветомир Петров също говори пред журналистите. Ето какво каза той: "Както виждате намираме се в една детска градина, която е една от най-старите в центъра на София с недопустими, множество проблеми, които много години са неглижирани. Не искам да си мисля, че старото ръководство на Столична община ги е неглижирало, защото районният кмет не е бил от управляващата тогава партия. 

Надявам се да не е била това причината. Но пътя на логиката следва да е такъв. Докладът, който е включен в тази сесия е за финансиране на всички тези нужди, а именно за укрепване на сградата, за оправяне на двора на детската градина, за изграждане на рампа, която да бъде за децата със специализирани нужди и за асансьор, който е нужен за храната на децата. 

Проектът и докладът, които сме пуснали са, за да се финансира от бюджета на специализирания общински приватизационен фонд и е на стойност 227 151 лева. Надявам се, че всички колеги ще подкрепят това нещо на сесията в четвъртък, за да може да се укрепи сградата, а на следващ ., за да може децата да играят.

Нямам съмнение, че всички колеги в СОС ще постъпят отговорно и ще подкрепят в четвъртък това предложение. Детските градини и яслите са изключителен приоритет за нас. От началото на годината имаме въведени в експлоатация 6 нови детски градини. Ремонтните дейности на още три са на привършване и очакваме да бъдат пуснати в експлоатация. А в момента се строят още 16 нови градини и ясли, като очаквам до края на годината или в началото на 2025 г. да бъдат финализирани строително-ремонтните дейности". 

Припомняме, че от началото на годината са въведени в експлоатация 6 нови градини в районите "Студентски", "Сердика", "Овча купел", Изгрев" и "Средец". Към настоящия момент са завършени строителните – ремонтни дейности на три сгради и предстоят да бъдат въведени в експлоатация. Става дума за: разширение на 41 детска ясла в "Люлин", в която ще бъдат разкрити още 4 нови групи; разширение на детска градина 30 "Радецки" в "Дианабад", където също ще има още 4 нови групи, готова е и нова сграда в "Бояна" за 3 групи. Сега се строят още 16 сгради за яслени и градински групи в районите "Триадица", "Овча купел", "Нови Искър", "Изгрев", "Младост", "Лозенец", "Искър", "Подуяне", "Витоша" и "Връбница".

Ето как председателят на СОС Цветомир Петров отговори на въпроса за Васил Терзиев, който няколко месеца вече изпълнява функциите си на кмет на София, но няма достъп до класифицирана информация: "Това е информация, която не ми е потвърдена. Питайте господин Терзиев за това нещо. Аз не съм човекът със спрян достъп до класифицирана информация, нито съм глобен. Нека господин Терзиев да каже. Не искам да коментирам преди да знам истината и от двете страни".


Още по темата: общо новини по темата: 11
13.05.2024 »
18.03.2024 »
23.02.2024 »
21.12.2023 »
20.12.2023 »
17.08.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията