ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
По-високи данъци за коли и имоти от понеделник
Автор: Екип на Sofia24.bg 03:06 / 07.03.2008Коментари (0)694
© SofiaDnes.com
И утре сделките с имущества в столицата ще се сключват при сегашния по-нисък данък от 2%. Столичният общински съвет поправи данъка за колите и прие бюджета като заседава и днес с дата 28 февруари. Ако коригираната наредба за местните данъци бъде атакувана и отменена от съда, общината ще загуби около 40 млн. лв.

И днес Столичният общински съвет (СОС) "живя" с дата 28 февруари. Той продължи заседанието си от миналия четвъртък при спрял часовник, за да може, спазвайки формалните законови срокове, да поправи приетата тогава наредба за местните данъци в частта за леките коли и да гласува бюджета на София за 2008 г.

В крайна сметка, както се очакваше, мнозинството в СОС реши данъкът за леките коли в София тази година да се повиши за всички с 25% (точно как ще се смята по новата наредба - виж карето). Такова беше и първоначалното предложение на кметската администрация, според която се завишават само сумите,  по които се умножава мощността на автомобилите в киловати, без да се променят коефициентите за възраст. По предложение на Димитър Бъчваров от ДСБ обаче миналия четвъртък мнозинството от ГЕРБ реши да промени и тези коефициенти, като смени принципа им - те да са най-високи за най-старите коли, вместо обратното, както е сега. Промяната бе приета с аргумента, че по този начин облагането ще отчита това, че новите коли замърсяват по-малко околната среда от старите. Впоследствие обаче съветниците откриха, че това тяхно решение противоречи на закона. Така се стигна до нуждата новата наредба за местните данъци да бъде поправена в частта на данъка за колите.

Предложението за поправка днес бе внесено от председателя на стопанската комисия и общински съветник от ГЕРБ Данаил Кирилов. Той го направи с уговорката, че промяната ще се гласува в рамките на продълженото заседание на СОС от миналия четвъртък и при положение, че наредбата все още не е публикувана. Мнозинството в СОС с гласовете на ГЕРБ, СДС, НДСВ и Атака прие повишаването на  данъка. ДСБ се обявиха против поправката, а БСП не участва в гласуването.

Преди новият данък да бъде приет, в залата се разрази спор доколко поправката е юридически издържана. Шефът на общинските съветници от БСП Жельо Бойчев постави въпроса каква ще е законосъобразността на решението за поправка, след като СОС е в хипотеза на спрял часовник и се твърди, че е 28 февруари, а всички знаят, че е 6 март. "Дори и вие г-н кмете, нямате тези библейски способности да спирате времето. Кой е виновен и кой ще поеме отговорността за хаоса с тази наредба и за това в момента да не са ясни местните данъци", запита Бойчев. Колегата му Георги Кадиев пък изрази опасения, че по-голяма грешка от гласуването на незаконосъобразен данък за колите може да се окаже прегласуването на текста в наредбата, защото по този начин би могло цялата наредба да бъде отменена при атака в съда, а не само конкретният текст и така данъците в София да се върнат на нивата от 2007 г., а от това общината ще загуби приходи. Съветници от БСП изразиха и опасения, че заради хаоса с приетата наредба и въпроса кога тя влиза в сила може да възникнат проблеми за сключените от 28 февруари досега сделки с имущества.

На тези опасения от ГЕРБ отговориха, че няма политическа сила, която да не е подкрепила идеята на Бъчваров за данъка за колите, затова грешката в облагането е  приета от всички в СОС. Мнозинството категорично заяви, че хаос с местните данъци и няма да се получи, защото новата наредба все още не е обнародвана и не е влязла в сила - по тази причина и сделките с имущества продължават да се извършват при досегашните нива на местни данъци. От ГЕРБ смятат,  че щом общинският съвет е гласувал цялата наредба до 29 февруари - в законовия срок, съдът не би трябвало да отмени документа, ако някой го атакува. Ако това все пак се случи и местните данъци в София бъдат върнати на нивата им от 2007 г., по оценки на зам.-кмета по финансите Минко Герджиков общината ще загуби около  40 млн. лв. приходи. Според него това няма да създаде сериозни проблеми. По въпроса как в подобен случай ще се връщат надплатени данъци на граждани, съветници от ГЕРБ обясниха, че това ще зависи от това дали евентуално решение на съда за отмяна на наредбата ще влезе в сила със задна дата или занапред. От ГЕРБ оцениха този сценарий като най-тежък, но и най-малко вероятен. Според съветника от мнозинството Орлин Иванов в най-лошия случай съдът може да отмени само текста за леките коли, въпреки че СОС е взел легално своето решение и би трябвало наредбата да е в действие включително и с днешната поправка. При подобно развитие общината ще загуби около 7 млн. лв. приходи от този данък.

След заседанието на СОС председателят му Андрей Иванов обясни, че новата наредба ще бъде публикувана утре на сайта на Столична община, а ще влезе в сила от понеделник. Следователно според съветници от ГЕРБ и утре включително сделките по прехвърляне на имущества ще се правят при сегашния данък от 2% от стойността на имуществото, а от понеделник вече данъкът ще е 2.5%. По закон плащането на данък сгради и данъка за колите започва на 31 март, така че то би следвало да се случи при новите им по-високи нива.

Прекроеният бюджет на София
След като мнозинството в СОС прие предложенията на БСП тази година в София данък сгради да бъде повишен само с 25%, а не с 33%, а данъкът при възмездни сделки с имущества да се вдигне с 25%, вместо да остане непроменен, се наложи приходите и разходите в бюджета на София за тази година да бъдат актуализирани. По предложение на кметската администрация, подкрепено от бюджетната комисия, СОС завиши първоначално планираните приходи за тази година с 23.8 млн. лв., основно  заради повишения данък при възмедни сделки и заради очакването да се съберат повече глоби, ако КАТ предостави на общината данни за регистрираните на територията й моторни превозни средства, за да може да санкционира собствениците на тези, които не са ги обявили пред общината и не са си платили данъка. За сметка на новите приходи СОС гласува допълнителни разходи. В това число по 500 000 лв. за създаване на програми за нови социални услуги, за развитие на северните райони и за съфинансиране на спортни проекти, по 3 млн. лв. - за ремонт на гробищни паркове, за ремонт и подмяна на оборудването във всички 27 детски ясли и  за изграждане на мобилни екипи на столичния инспекторат с участието на МВР. И още - допълнителни пари за ремонт на социални домове за деца, за откриване на млечни кухни, за развитие на северен и западен парк, за градински и междублокови пространства, за почистване на нерегламентирани сметища и на реки, за изграждане на онлайн връзка между 24-те района,  за извън училищна дейност и център за работа с деца. Освен това първоначално планирани 5.3 млн. лв. разходи за преасфалтиране и текущ ремонт на улици бяха пренасочени за ново улично осветление и за изграждане на тротоари в "Люлин" и "Младост", както и на велоалеи. Съветниците гласуваха още 10 млн. лв. допълнително от средствата от приватизация да бъдат заделени за нови детски градини, а при преизпълнение на приходите през годината, още до 1 млн. лв. да се дадат за кандидатстване по европейски програми и за повишаване на административния капацитет за разработване на програми. Други 1.5 млн. лв. са планирани за провеждане на политика за бездомните кучета според новия закон за защита на животните.
От СДС обявиха, че голяма част от предложенията им по бюджета са приети, затова ще го покрепят. ГЕРБ обявиха, че това е балансиран и изпълним бюджет на инвестициите, които отговаря на нуждите на София и при минимално повишение на данъците ще реши проблеми на града. ДСБ и БСП обаче заявиха, че приходите в него са занижени. В крайна сметка финансите на Столична община за годината бяха приети с подкрепата на ГЕРБ, СДС, НДСВ и Атака. Против гласуваха ДСБ и БСП. След гласуването кметът Бойко Борисов обеща кметската администрация да се старае.

Данък за леките коли в София за 2008 г.:
Данъкът се определя според мощността на двигателя, измерена в киловати и определен коефициент според възрастта на автомобила.

мощност на двигателя    дължима сума
до 37 kW вкл.                 0.43 лв. за 1 kW
над 37 до 55 kW вкл.     0.50 лв. за 1 kW
над 55 до 74 kW вкл.     0.68 лв. за 1 kW
над 74 до 110 kW вкл.   1.38 лв. за 1 kW
над 110 kW                    1.54 лв. за 1 kW

Полученото число се умножава по коефициент според броя на годините от годината на производство на автомобила, включително:

Брой години    коефициент
над 14 години                   1
над 5 до 14 години вкл.    1.5
до 5 години вкл.                2.8

Източник: zagrada.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Зоологическа градина в София
Строежът на АМ "Хемус"
Влизането на България в Шенген
Специализирани полицейски операции в страната
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията