ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Плащането на данъците за коли и имоти започва на 31 март
Автор: Екип на Sofia24.bg 11:50 / 02.03.2008Коментари (0)438
©
Столична община ще прати съобщения на гражданите за дължимите суми за сгради и смет. Все още не е ясно как точно ще се смята данък автомобил

Столична община окончателно определи какви ще бъдат местните данъци в София през тази година. На последното си заседание общинският съвет прие специалната и първа по рода си наредба, в която са посочени техните размери. Изненадващо мнозинството одобри редица предложения на лявата и дясна опозиция.

Данък сгради и такса смет

По предложение на БСП мнозинството в СОС реши тази година данък сгради да се повиши с 25%, вместо с предложените от кметството 33%. Така ставката му се вдига от досегашните 1.5 на 1.875 промила от данъчната оценка на имотите на граждани, вместо да стане 2 промила, както бе предвидено първоначално. С цел справедливост, пак по идея на червените общински съветници, СОС реши с 25% да се повиши и данъкът при възмездни сделки с имущества - от 2% на 2.5% от оценката на прехвърленото имущество, т.е. от стойността на сделката, която обаче не може да е по-малка от данъчната оценка на имота. Първоначалните планове на кметството бяха той да не се променя. Такса смет остава непроменена спрямо миналата година - 2 промила от данъчната оценка на имотите за гражданите и 12 промила от балансовата стойност на имотите за фирмите.
Към края на март софиянци ще получат съобщения от Столична община за размера на данък сгради и такса смет, които ще трябва да платят през тази година за имотите си на територията на София. По закон тази година плащането на данък сгради стартира на 31 март. До 30 юни собствениците на недвижими имоти трябва да платят първите две вноски от данъка, а другите две да внесат до 30 септември и 30 ноември. Ако платят целия данък за годината до края на юни, ще ползват 5% отстъпка.
Шефът на общинската данъчна администрация Иван Генчев обясни, че в същите срокове ще се плаща и такса смет. Единствената разлика е, че по предложение на Вили Лилков от ДСБ мнозинството в СОС реши по такса смет да се ползва 5% отстъпка, ако бъде платена изцяло до 30 април. По данък сгради отстъпката е определена по закон, докато при такса смет общинският съвет решава дали да има такава, в какъв размер и до какъв срок. Миналата година например в София нямаше отстъпка, въпреки че редица общини в страната въведоха. Не стана ясно защо мнозинството в СОС реши отстъпката за такса смет тази година да се ползва до 30 април, след като за данък сгради ще важи до 30 юни.

Данъкът за превозните средства

Първоначалното предложение на кметството бе тази година данъкът за леките коли да скочи за всички с 25%. За целта то предложи с този процент да се завишат сумите, по които се умножава мощността на автомобила, и да се запазят непроменени коефициентите за възраст, по които полученото се умножава. При обсъждането на наредбата в СОС обаче първо кметът Бойко Борисов, а след това и мнозинството от ГЕРБ възприеха предложението на Димитър Бъчваров от ДСБ завишението на данъка за леките коли да зависи от тяхната възраст и влиянието, което оказват върху околната среда. Предложението на Бъчваров е за коли до 5 г. от първата им регистрация коефициентът на данъка за възраст да се запази какъвто е бил миналата година, за автомобилите над 5 до 10 г. да скочи с 30%, а за над 10-годишните - с 60%. Според него по този начин ще се намали драстичната разлика в облагането на новите коли спрямо старите, при условие, че първите замърсяват три пъти по-малко от тези на възраст над 10 години. Втори ден обаче не става ясно как точно ще бъде разписана идеята на  Бъчваров в схемата за облагане на леките коли и какъв ще е окончателният вид на наредбата в тази част.
Иначе СОС прие данъкът за мотопеди тази година да е 13 лв., за мотоциклети - между 15 и 125 лв. според обема на двигателя, а за автобуси - 63 лв. , ако са с до 22 места и 125 лв., ако са с над 22 места.
По закон тази година плащането на данъка за превозните средства започва на 31 март. Първата вноска трябва да се плати до 30 юни, а втората - до 30 септември. Когато дължимата сума се внесе изцяло до края на юни, се ползва 5% отстъпка.

Патентният данък

От тази година патентните данъци вече са местни и се събират от общините. За София тази година те остават непроменени спрямо 2007 г., като размерите им ще са максимално допустимите по закон. При гласуването на наредбата мнозинството в СОС прие предложението на Вили Лилков от ДСБ всички села към Столична община да преминат в най-евтината, 4-а зона за патентния данък, тъй като сега някои от тях са третирани неравнопоставено спрямо други.
По изключение тази година кампанията по приемане на патентните декларации ще започне на 1 април, а крайният срок за подаването им е 30 април, обясни шефът на общинската данъчна администрация в София Иван Генчев. По закон до същата крайна дата занаятчиите и търговците на патентен данък трябва да платят и първите две вноски от него за тази година. Останалите две плащания трябва да извършат до 31 юли и 31 октомври. Ако до края на април се издължат за цялата година, ще ползват 5% отстъпка върху данъка.
Новата патентна данъчна декларация е вече одобрена като формуляр и може да се види на сайта на Националната агенция за приходите (НАП) - http://www.nap.bg/ Скоро тя ще може да се вземе и на харти от общинските данъчни служби. Тъй като патентният данък вече е местен налог, тази година декларациите за него се подават в общината, в която се намира обектът с патентна дейност, а не както досега - в териториалните дирекции на НАП. Ако патентната дейност не се извършва на постоянно място, формулярът се представя в общината по постоянен адрес на предприемача. От НАП обясняват, че ако например едно лице има три обекта за патентна дейност в различни общини - например по един в София, Пловдив и Варна, досега за всички тях то е подавало една патентна декларация в териториалната дирекция на НАП по регистрация на дружеството му или по постоянен адрес, а сега трябва да подаде три декларации в съответните общини, където извършва дейността.
Глоба до 500 лв. чака тези, които не подадат патентна декларация или я представят със закъснение. За деклариране на неверни данни или обстоятелства, които неправомерно водят до плащане на по-малък патентен данък или до освобождаване от него, санкцията е до 1000 лева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
ПТП с участието на Анелия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията