ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Пети март ще бъде ден на национален траур
Автор: Екип на Sofia24.bg 21:30 / 04.03.2008Коментари (0)285
© SofiaDnes.com
София. Пети март ще бъде ден на национален траур заради трагедията във влака София - Кардам. Това съобщи след заседанието на Министерски съвет министърът на транспорта Петър Мутафчиев, предаде репортер на Агенция "Фокус".
От резерви на бюджета на семействата на загиналите ще бъдат изплатени 10 000 лв. Тази сума е различна от застраховките, които ще бъдат изплатени от "Алианц". Още утре министър Мутафчиев ще представи списъка на загиналите на Министерство на труда и социалната политика, за да бъдат изплатени обезщетенията.
Надежда БОЧЕВА

Агенция "Фокус" припомня:
България в черно

За девети път у нас ще бъде обявен национален траур - този път заради трагедията във влака София - Кардам.
Национален траур в България се обявява от Министерски съвет. Според протокола, където има българско знаме на открито, то да бъде свалено наполовина. Ако има планирани тържества предварително, те трябва да се отменят. Ако това е невъзможно, се препоръчва минута мълчание.
Ето и справка на осемте случая, в които е обявен национален траур.


10 декември 2006 г. е обявен за национален траур в памет на жертвите от катастрофата край град Бяла, при която загинаха 18 души.
На 7 декември 2006 година при тежка катастрофа между камион и автобус на моста близо до град Бяла загиват 18 души, а ранени са още 11.
Участъкът, в района на който става инцидентът, е част от магистрален път София - Русе. Там минават много тежкотоварни автомобили. Катастрофата между автобуса и камиона става около 17,15 часа на моста на Кольо Фичето. Автобус от градския транспорт, пътуващ от град Бяла към гара Бяла, е настигнат от камион, превозващ жито, при излизането му на Главен път Русе - София. При катастрофата и двата автомобила падат в река Янтра, като автобусът пада по таван.
Автобусът е пълен с пътници, тъй като това е единствената градска линия. Голяма част от хората, които живеят в района на железопътната гара, работят в Бяла.

8 април 2004 г. е обявен за ден на национален траур в памет на 12-те загинали деца от Свищов при катастрофата в река Лим.
На 6 април 2004 г. в Свищов и в Смолян, а също в Приеполе и Биело поле в Сърбия и Черна гора е обявен траур в памет на загиналите деца в река Лим. Първоначално правителството не обявява национален траур, като обяснява, че такъв се обявява, ако става въпрос за военни, държавни служители, хора, натоварени с мисия от държавата, или когато става въпрос за природно бедствие.

30 декември 2003 г. е обявен за ден за национален траур.
В деня на национален траур в памет на загиналите в Кербала български войни всички национални знамена се спуснат на половин носещо тяло. Решението за обявяване на 30 декември за ден на национален траур е обявено от правителството на 28 декември. Спускането на българския флаг на половин пилон става според чл.22 на Закона за държавния печат и националното знаме на Република България.
На 30 декември се отменят и ограничат масовите и развлекателни прояви. Ако тържеството, юбилеят или церемонията не могат да се прехвърлят за друга дата, трагичният повод се отбелязва в рамките на проявата с едноминутно мълчание или слово в памет на загиналите.
На 27 декември 2003 г. първи базов лагер "Индия" в Кербала е атакуван. Кола-цистерна пробива загражденията и се взривява. В резултат на експлозията загиват петима български военнослужещи - командир на рота сержант Георги Качорин, младши сержант Антон Петров, командир на отделение, старши сержант Иван Инджов, редник Свилен Киров - мерач, старши-лейтенант Николай Саръев. Други 27 души от нашия контингент са ранени и са настанени в болница.

23 декември 2001 г. е обявен за ден на национален траур. Два дни по-рано, на 21 декември 2001 г. при нещастен случай в столичната дискотека "Индиго" загиват 7 деца между 10 и 15 години, смачкани от тълпата.
В 18.30 ч. около 600 деца напират да влязат в дискотеката . След минути вратите внезапно се отварят, под напора на тълпата 24 деца са смачкани, 7 от тях умират. Причината за смъртта е задушаване. Едно от децата умира на място, четири - по-късно в "Пирогов", и две - в Първа градска болница.

13 септември 2001 г. е траурен ден за загиналите жертви на атентатите в САЩ.
Терористичното нападение, извършено срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 година, отнема живота на хиляди невинни хора. Под рухналите небостъргачи загиват над 2800 души. Предполага се, че в сградата на Пентагона във Вашингтон загиват още около 800 души. Терористичният атентат е извършен посредством четири отвлечени самолета. Няма оцелели от 226- имата пътници в отвлечените самолети няма. Предполага се, че под развалините на Световния търговски център са погребани над 300 пожарникари и полицаи. Компанията "Морган Стенли", най-големият наемател в центъра, съобщава, че има "ограничена информация" за съдбата на 3500 от служителите си.

2 септември 1997 г. е обявен национален траур в памет на загиналите 11 миньора при експлозия в Бобов дол.
Рудник "Иван Русев"на мини "Бобов дол" се свързва с една от най-големите трагедии в България през 1997 година. На 1 септември 1997 г. в рудника избухва газ гризу, които убива единадесет миньори и ранява тежко още 18 техни колеги.

15 август 1995 г. е вторият ден на национален траур за 14-те войника от транспортни войски в София.
На 11 август 1995 година при неизяснени и до днес обстоятелства късно вечерта на околовръстното шосе в София катастрофира камион, в който изгарят 14 войници от трудови войски. Впоследствие се установява, че по камиона е стреляно, но така и не се открива от кого и защо.
Войниците са от поделение 58410 на Транспортни войски. Смъртта ги застига на връщане от строителен обект "Манастирски ливади" към базата им в Обеля. Товарният камион ГАЗ 53А, с който се движели, се удари в трактор Т-150, собственост на "Агромеханизация" ЕООД, село Белчин, Софийско, и се запалва.
Впоследствие експертите установяват, че газката с войниците се е движела с около 60 км/ч, а тракторът с около 30 км/ч, като относителната скорост при удара между двете машини е била в границите на 80-90 км/ч. След удара избухва пожар, който овъглява почти на място войничетата, като единствен оцелява изхвърчалият от каросерията редник Кръстьо Дунчев, намерен впоследствие в канавката от пристигналите пожарникари.

25 декември 1990 г. е траурен ден за загиналите 10 военнослужещи в река Върбица. Край Момчилград талазите на придошлата река Върбица поглъщат екипажите на два танка и няколко бойно-транспортни машини. 10 души са удавени и седем полуживи, са настанени в момчилградската болница.

Източник: Агенция "Фокус"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бури и градушки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
Катастрофи в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията