ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Паметник на Кольо Фичето бе открит в София
Автор: Екип Sofia24.bg 14:31 / 04.12.2023Коментари (0)361
© КСБ
В присъствието на десетки представители на строителния бранш, ученици, политици пред сградата на Камарата на строителите в България бе открит паметник на Кольо Фичето, съобщиха на сайта си от КСБ, видя Sofia24.bg. Инициативата за поставянето му е на председателя на Националния клуб на строителите ветерани инж. Виктор Шарков и е реализирана изцяло с дарения на членове на КСБ. Моделът на паметника е изработен от скулптора Петко Арнаудов, фигурата е изваяна от младия талантлив каменоделец Иван Симеонов, а колоната е изработена от неговия баща Иво Симеонов.

На откриването присъстваха председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изпълнителният директор арх. Иван Несторов, представители на ръководството и членове на браншовата организация, ветерани, ученици от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев“, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов, председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Николай Нанков и депутатите от комисията Александър Ненков, Коста Стоянов, Искра Михайлова и Константина Петрова, кметът на столицата от 2009 до 2023 г. Йорданка Фандъкова. Поздравителен адрес изпрати кметът на София Васил Терзиев.

"Кольо Фичето е прозрял истината, че строителството учи човека на  любов към красивото, че му внушава идеята за дълг и необходимостта от труд като нравствена сила и изисква непрекъснато учене и усъвършенстване“, каза в словото си акад. Ячко Иванов, зам.-председател на строителите ветерани. 

И напомни посланията на Фичето, които са актуални и днес: "Можете да сте господари на всичко или роби на всички – от вас зависи. Ала помежду си не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове, за да събират".

"Чест и гордост е да открием паметник на един от най-големите съзидатели, преклонение пред професионалзма, морала, скромността и огромното сърце на уста Кольо Фичето. Няма по-подходящо място паметникът да е тук, пред сградата на КСБ", каза инж. Илиян Терзиев.  

Според зам.-министър Николай Найденов Кольо Фичето е показал колко е важно строителството за една нация и култура, а именно – че остава за поколенията. Председателят на регионалната комисия на парламента Николай Нанков отбеляза, че паметникът на една от най-ярките фигури на Възраждането е на най-подходящото място – пред сградата на КСБ, която символзира силата на българските строители днес, горди негови наследници.

 В поздравителния си адрес кметът на София Васил Терзиев пожела паметникът да е символ на почитта към строителния занаят и вдъхновение за бъдещи постижения.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията