ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Пациенти с писмо в подкрепа на директора на "Майчин Дом" в София
Автор: Екип Sofia24.bg 09:39 / 12.09.2023Коментари (0)483
©
През последните седмици Пациентски организации "Заедно с теб" са получили редица сигнали и обаждания от жени, преминали през СБАЛАГ "Майчин Дом" с неодобрение на публичните атаки срещу директора на болницата, проф. Иван Костов, и екипите, които ежедневно и отдадено се грижат за българските майки, съобщиха от организацията за "Фокус".

Ето каква позиция разпространиха от там:

Майките, пациентки на "Майчин дом", настояват да споделим писмото, което получихме. Подписано е от над 30 жени, пациентки на болницата.

В интерес на обществото ни е да задържим най-добрите лекари в страната ни и по възможност те да работят именно в държавните университетски болници, с цел да предават знание и да помагат на най-уязвимата част от обществото.

Поради тази причина Пациентски организации "Заедно с теб“ апелираме за съхраняване на имиджа на доказаните експерти в българското здравеопазване, които всеотдайно спасяват неизброим брой от нашите животи и тези на близките ни, успокояване на медийния натиск към тях и тяхната работа и преустановяване на несъстоятелните атаки докато няма доказателства за нарушения.

Към настоящия момент по информация от Министъра на здравеопазването данни за нарушения липсват.

Ето какво гласи и писмото на майките, благодарни на лекарите в "Майчин дом":

Писмо от пациентки в подкрепа на "Майчин Дом" и проф. Д-р Иван Костов

Зад настоящото писмо стоят не просто жени. Стоят майки, които са останали на този свят и имат възможност да се радват на децата си, благодарение на институцията "Майчин Дом“ и професионализма на докторите там. Можете ли да си представите какво означава за една майка да прегърне за първи път детето си? А да може да го направи и всеки следващ път? Всички ние сме изпитали това чувство само защото съдбата ни е поставила именно в ръцете на проф. Костов. Защото точно този човек е приел професията си като призвание, продължава да го прави със същата мотивация вече 30 години, дал е всичко от себе си в името да ни има и се е борил за нашите животи. И ги е спасил.

Днес този човек е хулен и нападан в публичното пространство. По негов адрес се пишат негативни статии заради това, че той си върши работата и получава възнаграждение за това. Та това не е ли най-нормалното нещо в една правова държава? Именно спасяването на човешки живот, сам по себе си безценен и особено в една смаляваща се демографски страна, да бъде заплатено по начин достатъчно добър, за да не бъде подтикнат да търси достойно препитание в частни организации, които много българи не могат да си позволят, или в чужбина, което поставя под риск изобщо възможността за оцеляване на обикновените хора в тази страна?

Уважаеми дами и господа, знаете ли колко са случаите на починали родилки в страната за последната една година извън София? Повече, отколкото би ви било комфортно да осъзнаете! Това не означава ли, че трябва да ценим и да пазим лекарите с абсолютни професионални качества и проследими кариерни успехи като тези на проф. Костов? Не трябва ли този човек да бъде почитан като светило в българската медицина и да се отнасяме към него като такъв? По света такива хора са дълбоко уважавани и им се засвидетелства признание. Ние тук се опитваме да ги изгоним и да ги "омаскарим“. Като народ се проявяваме като социални канибали – очерняме тези, които ни дават живот тогава, когато цялата среда прави така, че да ни го вземе.

Една голяма част от нашите случаи са станали обществено достояние, защото някъде са казали или са си помислили, че нямаме шанс и са ни изпратили в "Майчин дом“. Известното нарицателно в медицинските и родителските среди " Това е само за Костов.“. И точно там, проф. Костов и екипът му не са приели израза "няма шанс“, именно защото разполагат с професионалните умения на малцина.

Ако се срещнете на живо с всички нас ще чуете: "Благодаря на проф. Костов, за това, че направи така и ние да се порадваме на живота и на споделянето“, "За мен той е лекар спасител, защото той спаси живота ми и ми подари живот с детето ми“, "Той за мен е ангел, всички в "Майчин дом“ са моите ангели, защото те ме върнаха към живота“, "Нямаше да говоря днес с вас, ако не беше проф. Костов“. За мнозина тези думи може да звучат пресилено и под афект от случващото се, но те са искрени. Зад тях стоят признанието и радостта ни, че виждаме усмивките на децата си всеки ден. Тези неизброими истории, които рядко ще видите по медиите и още по-рядко – да запомните. А те са стотици и "безименни“ – защото хората се оттеглят тихо в собственото и на децата си щастие, че са живи заради проф. Костов.

Няма да приемем, че човекът, на който дължим живота си, може да бъде така оскверняван и обиждан, че след всичко, което прави за българските жени, името му ще бъде спрягано по подобен негативен начин. Ако можехме, щяхме лично да го позлатим. Не можем лично, затова и тук идва ролята на държавата да се "отплати“ от името на всички "безименни“ майки, които заплащат своите данъци, за привилегията да има тази сигурност в негово лице. Сигурност, че ако се наложи един ден, има човек, който да спаси още една жена. Във времена, в които все по-публични стават случаите на отнемане и поругаване на женските животи, не трябва да си позволяваме като общество да хулим един от малкото, който ги спасява. Всеки ден,. Няма да стоим безучастни – нито като жени, нито като граждани, нито като данъкоплатци. И особено много като майки.

Някой иска да съсипе единствената болница в страната, в която такива като нас получават шанс да чуят "мамо“. Не позволявайте тези гласове и чуващите ги да започват да заглъхват, защото стават все по-малко. Развитието на едно общество си проличава от това как се отнася то към жените си. И към тези, които спасяват техния живот.

С уважение!

Александра Вукашинович,

Галина Христова,

Наталия Живкова,

Радостина Нешева,

Мария Чапаканова,

Валя Крумова,

Галина Николова,

Весела Хадживасилева

Кремона Павлова,

Люба Севова,

Мария Кръстева,

Емилия Цанкова,

Вяра Блашева,

Емилия Куркутияди,

Катерина Калоянова,

Валя Радева,

Ирена Пинджурова,

Таня Кръстева,

Стефка Пенкова,

Грета Петкова,

Ирина Барханская,

Венера Свиленова,

Надежда Мадова







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията