ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Отслужват нов Молебен, ето за какво ще бъде той
Автор: Петър Дучев 09:00 / 13.05.2024Коментари (0)773
©
От 11:00 часа днес в храм-паметник "Св. Александър Невски" за първи път ще бъде отслужен Молебен за православния здравен служител. В свое заседание Светият синод на БПЦ прие това решение по предложение на ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военно медицинска академия.

Отслужването на молебен за здравните служители ще бъде включено в църковния календар и ще се извършва всяка година, във всички епархии.

Денят е избран в памет на рождението на Флоурънс Найтингейл, която се приема за основател на милосърдното сестринско служение. Английската медицинска сестра е вярвала, че Бог й е дал това призвание. По време на Кримската война се грижи за ранени войници заедно с други помощници, между които монахини и милосърдни сестри. В резултат на това смъртността в лазаретите спада драстично. През 1860 г. тя поставя основите на първото светско училище за медицински сестри в света - Болница "Сейнт Томас“ в Лондон, сега част от Кингс Колидж. Международният ден на медицинската сестра – 12 май, който се празнува по целия свят, е на датата на нейния рожден ден.

В България видната софийска възрожденка и общественичка Йорданка Филаретова организира медицинска сестринска помощ в Освободителната и в Сръбско-българската войни. По време на Сръбско-българската война през 1885 г. става милосърдна сестра и е първата жена в България, наградена с почетния знак на Българския червен кръст – "Голям червен кръст“, учреден от княз Александър I Батенберг. Медицинският колеж в София, който носи нейното име, е най-старото по рода си гражданско училище в България.

Духовенството в България за пореден път проявява грижа към медиците, оказвайки молитвена подкрепа за преодоляване задълбочаващата се криза за кадри при медицинските сестри. По време на пандемията от коронавирус в отделенията и реанимациите бяха отслужени маслосвети, през двете години на пандемия на 25 март на Благовещение – денят на християнската жена и майка, всички жени на първа линия в двете болници с най-големи ковид отделения - Военно медицинска академия и Пирогов получиха цветя от свещеници. На 1 юни децата на медиците от Спешната помощ, Александровска болница, Пирогов и Военно медицинска академия получиха подаръци.

Духовенството в България изразява загриженост, че все по-малко млади хора избират професията на медицинската сестра. В същото време средната възраст на кадрите непрекъснато се увеличава.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията