ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Отбелязаха 90 години природен парк "Витоша" с откриване на нова чешма край "Бели брези"
©
Нова чешма бе открита днес в местността "Бели брези“ като част от събитията, отбелязващи 90-годишнината на природен парк "Витоша“. Кратката церемония събра пред Детския екостационар стотици приятели на планината, излезли сред чистия въздух  и природата в слънчевия есенен ден. Природен парк "Витоша“ е първият на Балканския полуостров и тази година с поредица от активности отбелязва своята 90-годишнина.

Чешмата, която бе открита днес е изградена с помощта на Фондация "София – европейска столица на спорта“, чрез която Столична община осигури 11 500 лв. за каптирането и градежа. По Споразумението за сътрудничество между Парка и Фондацията вече четвърта година се извършват дейности по рехабилитация и поддръжка на туристическата и спортна инфраструктура в планината.

В краткото си приветствие към присъстващите инж. Севдалина Димитрова – директор на ПП "Витоша“, изтъкна значението на планината за софиянци и гостите на града, като отличи основните направления и приоритети в дейността на екипа на Дирекцията. Тодор Шабански от "София – европейска столица на спорта“ поздрави служителите на парка с юбилея и подчерта активностите, с които Столична община чрез Фондацията осигурява финансирането и подпомага рехабилитацията и поддържката на туристическата инфраструктура в планината. След това двамата направиха символичното откриване с пускането на двата крана на чешмата. Преди това по случай юбилея днес бе организиран кратък поход от местността "Златни мостове“ до Детския екостационар "Бели брези“.

С финансиране от "София – европейска столица на спорта“ досега бяха възстановени други 11 чешми в Природен парк "Витоша“. Седем от тях са в местност "Златните мостове“, другите са при "Дендрариума“, "Планинишки ливади“ и музей "Мечката“. Те са обновени по Програматата за рехабилитация на туристическата инфраструктура, финансирана от "София - европейска столица на спорта". Целта е да се осигурят възможности за достъп до питейна вода и прохлада в летните дни и приятна разходка за всички обичащи планината.

Ето кои чешми вече са обновени:

  1. Чешма "Дендрариума“ (при спирка на градския транспорт)

  2. Чешма местност "Златни мостове“ - алея за хижа Кумата

  3. Чешма местност "Златни мостове“ - над голямата поляна

  4. Чешма местност "Златни мостове“ – (при паркинга)

  5. Чешма местност "Златни мостове“ (спирка на градския транспорт)

  6. Чешма местност "Златни мостове“ - за хижа Кукер

  7. Чешма местност "Златни мостове“ – "65 години ПП "Витоша“

  8. Чешма местност "Златни мостове“ - до ресторант "Дървеното“

  9. Чешма местност "Мечката“

10. Чешма местност "Планинишки ливади“

11. Чешма музей "Мечката"

Обновяването на чешмите и туристическата инфраструктура се извършва след подписано Споразумение между "София – Европейска столица на спорта“ и Природен парк "Витоша" и изготвяне на програма, която се финансира от Столична община. По програмата са възстановени както чешми, така и заслони, рехабилитирани бяха туристически алеи. Наред с това започна (и вече е завършено в долната и средна част на планината) цялостно премаркиране на туристически пътеки и вело трасета. “София – европейска столица на спорта“ обособи и пусна в действие първите две "шейни зони на Витоша – край х. Алеко и в местността Офелиите. Осигурено бе заснемането на придобилия в последствие огромна популярност документален филм "Един ден на Витоша" - той спомогна за набиране на средства за изграждане на площадки със сетове за спорт за хора в неравностойно положение на Игликина поляна, където бе позиционирана нова специализирана люлка за хора в риск. Съвместно с БФ колоездене бе изготвен проект и бе обособена "Маутинбайк зона“ край Меча поляна.

Фондация "София – европейска столица на спорта“ финансира издаването на Справочник, който обедини и представи всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината Витоша. Автор на изданието е изтъкнатият български алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов, който е посветил години в изследване и разработване на темата, част от дейността е с благотворителна и социална ангажираност. 

Книгата се радва на огромен успех и е уникална с информацията, която предоставя на туристи, спортисти, клубове и посетители. За първи път на едно място са събрани всички необходими данни, маршрути, техники, алгоритми, пътеки – цялата богата палитра от знания, помагащи ни да опознаем и опазим планината. По Споразумението бяха почистени и част от витошките езера от наноси и затлачвания.


Още по темата: общо новини по темата: 1
22.10.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
Зима 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бедствено положение по Южното Черноморие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията