ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Зам.-кметът по транспорта на Столична община и общински съветници казаха какво е направено в последните 6 месеца
© Facebook
Зам.-кметът по транспорт на Столична община инж. Илиян Павлов, председателят на групата на ПП-ДБ-СС в СОС Борис Бонев, както и общинските съветници Димитър Петров и Симеон Ставрев представиха напредъка на работата по редица проекти в направление "Транспорт и градска мобилност". 

Публикуваме текста без редакторска намеса:

Безопасна среда, пешеходни зони, качествена транспортна инфраструктура – това е малка част от постигнатото за транспорта на София в рамките само на 6 месеца.

Транспортът и пешеходците винаги са били едни от най-важните ни приоритети, но и за първи път те са приоритет и на Столична община. 

Водени сме от убеждението, че независимо от избора и начина на придвижване, безопасността на съгражданите ни трябва да е гарантирана, а инфраструктурата – достъпна, подобрена и модернизирана. За тази цел изработихме рекорден бюджет за над 500 млн. лв., и защитихме програма за 500 нови превозни средства на градския транспорт за близо 1 млрд. лв.

В рамките на програмата са предвидени 150 нови трамвая, 75 нови тролейбуса, 280 нови автобуса. Вече е обявена и първата обществена поръчка за 38 нови модерни, нископодови и климатизирани трамваи. За първи път кварталите в Северна София се обслужват с нови, модерни и комфортни трамваи. Благодарение на новите трамвайни линии и намалени интервали по редица други, броят на трамваите в движение е на рекордни нива за последните 10 години.

Водени от убеждението, че нито една структура не може да бъде успешна и ефективна без най-важния си компонент – хората, увеличихме с 15% заплатите на 10 000 работещи в градския транспорт, чрез допълнително финансиране от над 25 млн. лв. Заедно с работещите в сферата и синдикатите, разработване бонусна система за стимулиране и справедливо нарастване на доходите на водачите. Ремонтират се и две общински сгради за жилищните нужди на работещите в системата.

Бус лентите, които изградихме в "Дружба" и "Лозенец" ускоряват и облекчават преминаването на линиите на градски транспорт през едни от най-натоварените кръстовища и ускоряват пътуването на хиляди пътници ежедневно.

Изградената бус лента на бул. "Патриарх Евтимий" позволява ускоряване с 20% на шест от ключовите тролейбусни линии. Поставените 4 специални спиркови перона гарантират достъпна и безопасна среда за всички ползватели.

Осигурихме повече надежден обществен транспорт през уикенда и нощните часове, както и по-добър и бърз транспорт до Витоша.

В резултат последователната ни работа върху основните ни цели, за първи път от няколко години градският транспорт на София работи с осигурено финансиране и без допълнителни дългове. Продължаваме още по-ангажирано да работим върху основния ни приоритет – безопасността.

Въвеждаме първи по рода си мерки за безопасни маршрути за деца, които включват: стесняване на пътните ленти, изграждане на защитни острови, полагане на нова маркировка и знаци и подобряване на осветлението. Ще бъдат изградени и първите площадки по безопасност на движението в одобрените детски градини и училища. Поставени са и нови 12 камери за скорост и е на места е въведена нова организация на движението, включваща защитени пешеходни пътеки. 

Интензивно работим по анализ на работата на светофарите в целия град, за да подобрим движението по основните градски артерии. Подменихме над 500 осветителни тела, работим за комплексно подобряване на осветлението, като заменим всички стари и недостатъчно силни лампи в целия град с LED осветителни тела.

Както обещахме, още в първите дни премахнахме колите от пл. "Св. Неделя" и отворихме площада за пешеходците. Продължаваме да работим стартиране на дългоочаквания цялостен ремонт на площада. Изработихме нова организация на движението около Централна гара, работим и за обособяване на пешеходно пресичане на Ларгото, и за облагородяване на пространството при Дома на киното.

Идентифицирахме 15 терена за паркинги в кварталите и осигурихме средства за 3 буферни паркинга. Чрез монтажните паркинги целим да утроим местата за паркиране на най-критичните места в софийските квартали и осезаемо да подобрим околната инфраструктура.

След години отлагане, за пръв път София има изцяло свързана и безопасна мрежа за велосипедистите, изградена по най-високите стандарти за безопасност и удобство на всички участници в движението. Освен изградената 2-километрова велоалея по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и "Ген. Скобелев", са проектирани нова велоалея между центъра и кв. "Хаджи Димитър", както и свързване на велоалеята по бул. "Македония" с тази по бул. "Цар Борис III".

Продължава и изграждането на велоалеи и по новостроящите се булеварди като "Тодор Каблешков" и "Филип Кутев", с което се осигуряват велосипедни връзки в периферията на града. Въпреки опитите за саботажи, трудното наследство и огромната нужда от инвестиции и подобрения, нашият екип продължава да работи успоредно по десетки проекти.

И това е само началото – предстои ни още много работа, за да можем да кажем, че София е станала по-добър град за живот и придвижване. Но искаме да уверим Вас, нашите съграждани, че транспортът на столицата е в добри ръце и подобренията ще стават все повече, по-чести и по-осезаеми.


Още по темата: общо новини по темата: 442
20.09.2024 Контрера внесе доклад за връщане на стария маршрут на трамвайна линия 3
19.09.2024 Софиянец попита: Това нормално ли е? Претъпкани автобуси и тълпи от хора, чакащи по спирките
19.09.2024 ЦГМ с полезно съобщение до жителите и гостите на София
18.09.2024 "Спаси София": Изменението на споделената между столицата и Костинброд транспортна схема навлиза в заключителната си фаза
18.09.2024 Разкриха извършителя на вандалския акт върху тролейбус в София
17.09.2024 Столична община осигурява допълнителен транспорт за мача на Гришо срещу Джокович
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в София
Градският транспорт в София
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията