ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
От СОП, СПОРТ, САМБО за развитие и БГ и спорт за всички – София организираха летен лагер за адаптирани спортове 
Автор: Екип Sofia24.bg 12:10 / 09.09.2024Коментари (0)905
©
Родители от Сдружение "Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе“ бяха част от голямото семейство на хората, които полагат грижи и са специалисти в сферата на аутизма и в работата за деца със специални потребности. Това споделиха от сдружението. 

СОП, СПОРТ, САМБО за развитие и БГ и спорт за всички – София организираха летен лагер за адаптирани спортове от 1 до 8 септември в спортната база на Национална спортна академия – НСА, гр. Равда. Участие взеха родители от София, Смолян и Русе, общо 146 души, от които 53 деца.

Основната идея на спортното събитие е родители и деца да тренират заедно, да бъдат един отбор заедно с останалите и по този начин да бъде създадена и съхранена общност, която да отговаря на нуждите на хората и по-специално на децата с образователни потребности.

Треньори и доброволци имаха нелеката задача да организират ежедневието на присъстващите в летния морски лагер, като денят започваше с физзарядка от 8 часа сутринта, закуска, а веднага след това имаше занимания на плажа – тренировки на плажа и във водата. След кратка почивка за обяд занятията продължаваха със следобедните тренировки в рамките на два часа, а всяка вечер беше тематична и обединяваше целият екип от треньори, родители и деца.

Основните правила по време на престоя в спортната база на НСА бяха да не се използват мобилни телефони, главно от децата, но и за родителите това беше препоръчително, да не се употребяват енергийни напитки, да няма хранения извън лагера, да не се използват лоши думи и да се има доверие на треньорите. В много от случите се препоръчваше децата да са отделени от родителите по време на занятия, като по този начин може да се наблюдава поведението на всяко дете и да се дадат насоки и съвети за в бъдеще.

Цел на всеки един от организаторите на летния лагер беше да покаже предимствата на спорта и спорните дейности като основен метод за терапия на хората с физически и интелектуални затруднения. Спазването на точен график и режим, съчетани с правилно изградена структура на ежедневието, изпълнени по пълноценен начин, показват изключително високи резултати при всяко дете. От голямо значение е наученото по време на лагера да бъде приложено и след това, да се спазва режим всеки ден, доколкото ангажиментите през работната седмица позволяват това.

През седмицата имаше и специални гости, които посетиха лагера и се запознаха с децата. Сливенски митрополит Арсений стана част от празника и отправи благопожелания към всички деца и техните родители, след което беше на терена, където се провеждаха спортните занимания. Друга вдъхновяваща среща беше с изпълнителния директор на Спешъл Олимпикс Христо Христозов и програмния координатор Диана Банчева. С г-н Христозов бяха обсъдени възможности за повече действия в Русе по отношение на спорта за деца и младежи със специални потребности. Друга спортна икона в лицето на Силвия Кьосева също се присъедини към спортното събитие на лагера в НСА и успя да усмихне много от децата.

От Сдружението за деца с аутизъм в Русе изказват благодарност към спортните клубове от София, които дадоха възможност за участие в това неповторимо преживяване. Продължават спортните тренировки в Русе, като целият натрупан опит ще бъде приложен и в крайдунавския град. От СОП, СПОРТ, САМБО за развитие и БГ и спорт за всички – София засвидетелстваха желанието да помогнат за развитието и продължаването на тяхната идея и в други градове в България, между които е и гр. Смолян с тяхното Сдружение "Бъдеще за специалните“.

Председателят на русенското сдружение Кристина Борисова апелира към обществеността, ако някой има желание и е съпричастен с начина на живот и проблемите, пред които са изправени децата/хората с аутизъм и техните семейства, и може да помогне чрез спортни дейности, тренировки и идеи, да се свърже със Сдружение "Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе“ на официалната Фейсбук страница, на имейл: srdvautizam@gmail.com или с председателя на Сдружението Кристина Борисова на тел: 0885 365 932.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Градският транспорт в София
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
17 септември – Денят на София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията