ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Офталмолози ще провеждат безплатни изследвания в столичната УМБАЛ "Александровска"
©
От 21 октомври в "Александровска болница стартира проектът "Обичай очите си! Изследвай се днес!“, в рамките на който в продължение на два месеца ще се провеждат безплатни изследвания

Очното здраве е ключов фактор за постигане на целите на устойчиво развитие. Необходимо е тази област да бъде приоритизирана и адекватно финансирана. Около този извод се обединиха офталмолози от УМБАЛ "Александровска“ на пресконференция в лечебното заведение по повод днешния Световен ден на зрението. На пресконференцията бяха представени данни за най-честата патология в офталмологията в детска и зряла възраст у нас, както и последните иновации в диагностиката и лечението на очните заболявания.

В световен мащаб повече от 2 млрд. души живеят със зрителни проблеми, като над 1 млрд. от тях имат увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени или все още не са адресирани. Проблемите със зрението представляват третата по честота причина за инвалидизация, оказвайки значително влияние върху качеството на живот и икономическата продуктивност на засегнатите лица.

"България е сред страните, чиито непосрещнати нужди в очното и зрително здраве са средно над 4 пъти спрямо тези, в държавите с висок доход, като потребностите сред необлагодетелстваните групи от населението надвишават многократно това число“, заяви проф. Александър Оскар, началник на Клиника по очни болести в УМБАЛ "Александровска“, ръководител на катедра "Офталмология“ към Медицинския факултет на МУ, София и председател на Българското дружество по детска oфталмология, невроофталмология и офталмогенетика (БДДНО).

Тази година фокусът на Световния ден на зрението е насочен към детското очно здраве. В света над 450 млн. деца имат очни състояния, които изискват лечение, като много от тях нямат достъпна и качествена грижа за зрението. От 2 до 5 пъти по-малко вероятно е  децата в страни с ниски и средни доходи, които имат зрителни увреждания да посещават училище.

"Сред децата у нас най-честите очни проблеми включват рефракционни грешки (като късогледство и далекогледство), амблиопия (мързеливо око), страбизъм (кривогледство) и вродени аномалии“, посочи доц. Невяна Велева, началник на сектор "Офталмогенетика" в Детско очно отделение. Тя се спря на най-честите очни аномалии при децата.

Миопията (късогледството) е рефракционна аномалия, една от най-честите причини за увредено зрение и рисков фактор за редица патологични очни състояния, водещи до загуба на зрение. По данни на Световната здравна организация през 2050г., всеки втори човек ще бъде засегнат от миопия (късогледство). Тя се среща при 10% от децата в прогимназиална възраст, при гимназистите достига до 16%. Близо 20% от децата са с прояви на астигматизъм. Това може да бъде предотвратено чрез правилна хигиена на очите и ограничаване на времето пред екраните. Успешното лечение често зависи от ранната диагностика и активното участие на пациента и неговите родители в процеса.

Амблиопията (мързеливо око) е сред основните причини за предотвратимa слепота в детска възраст. Засегнати са между 2-5% от децата. Тя е социално-значимо заболяване, което е напълно лечимо при своевременно диагностициране и подходящо лечение. Касае се за смущение в развитието на невросензорната система в ранна детска възраст.

Ретинопатията на недоносенoто дете (ROP) е многофакторно, вазопролиферативно заболяване, което засяга недоносени и незрели деца, родени с ниско и екстремно ниско тегло, и е резултат от абнормна васкуларизация на незрялата ретина. Най-висок е рискът при децата, родени до 31 гестационна седмица и под 1500 грама. Всички недоносени деца подлежат на скрининг за това заболяване, тъй като ранното му откриване е критично за избягване на слепота.

Децата са силно уязвима група по отношение на очния травматизъм. 10-15% от очните заболявания в детска възраст са свързани с травма. Очните травми в детска възраст представляват 7% от всички физически наранявания.

Навременната диагностика и лечение са от ключово значение за предотвратяване на сериозни усложнения и за осигуряване на нормално развитие и обучение на децата. Относно превенцията специалистите препоръчаха първият офталмологичен преглед да се направи на 6-месечна възраст на детето, вторият - между 3г. - 3г. 6мес. и веднъж годишно до 12- годишна възраст, когато завършва съзряването на зрителната система.

За най-често срещаните зрителни нарушения при възрастните говори друг водещ офталмолог от болницата – доц. Станислава Костова, ръководител на Глаукомно отделение в Клиниката по очни болести.

Осемнадесет милиона граждани на страните в Централна Европа страдат от умерени и тежки зрителни нарушения, посочи тя. По думите ѝ броят им бележи ръст, като челно място по честота заемат некоригираните рефракционни аномалии, следвани от катарактата, макулната дегенерация, глаукомата, нарушената прозрачност на роговицата и диабетната ретинопатия. Доц. Костова се спря на особеностите на тези заболявания.

Катарактата е състояние, при което лещата се уплътнява и води до намаляване на зрителната острота. Около 50% от хората между 65 г.в. и 74 г.в. и повече от 70% от хората над 75 г.в. имат катаракта. Тя е водеща причина за лечима слепота в света според СЗО. Лечението на катарактата е само оперативно и пряко зависи от достъпността на медицинските грижи и организацията на здравната система.

МДСВ или макулната дегенерация свързана с възрастта е честа причина за тежко намаление на зрението с нарастване на възрастта на пациентите (от 55 години нагоре). Засяга се централното зрение първо на едното, а по-късно и на двете очи. Случаите на зрителни нарушения при хора над 50-годишна възраст с макулна дегенерация се увеличават в периода 1990–2020 г. и се очаква да продължават да растат до 2050 г.

Глаукомата е хронично прогресивно заболяване, което е втората водеща причина за необратима двуочна слепота. В света глаукомните пациенти са над 70 млн. души, 7 млн. от които са слепи. Заболеваемостта от глаукома се равнява на 2,4 млн. души годишно. У нас към декември 2016г. диспансеризираните болни с глаукома са над 80 000. Най-честият вид глаукома е първичната откритоъгълна глаукома, която засяга около 2% от населението над 45 г.в, от които над 60% са жени. Повечето пациенти (63%) са с повече от 10 г. давност на заболяването, но има и около 50% недиагностицирани, а около 50% от лекуваните нямат глаукома. При над 10% от болните се наблюдава влошаване на зрението, въпреки адекватна терапия и редовното проследяване.

На проблема "диабетна ретинопатия“ се спря проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ "Александровска“.

Епидемията захарен диабет продължава своя ръст, както и диабетната ретинопатия. Тя е една от най-честите причини за необратима загуба на зрение в световен мащаб и единствената водеща причина за слепота, която показва глобално увеличение на стандартизираното за възрастта разпространение между 1990 и 2020г., посочи специалистът. Диабетната ретинопатия се дължи на прогресиращо увреждане на капилярите на очното дъно, а впоследствие и на ретината, в резултат на високите нива на глюкоза в кръвта. Първоначално промените в зрението не винаги са забележими, но след определен период от време се нарушава зрителната острота. 25% от диабетиците страдат от диабетна ретинопатия, при тях е налице 76% по-нисък риск от развитие на диабетна ретинопатия при лечение, а 60% от хората с диабет не преминават ежегодния профилактичен преглед при офталмолог. Ранната диагностика, контролът на заболяването и адекватното лечение предотвратяват загубата на зрение в 95% от случаите, обясни проф. Каменов.

От 21 октомври клиниките по ендокринология и офталмология на УМБАЛ "Александровска“ в партньорство с Института за здравно образование стартират безплатен скрининг за превенция на най-честите усложнения, причинени от захарен диабет, засягащи сърдечносъдовата система, бъбреците и очите.

Проектът "Обичай очите си! Изследвай се днес!“ ще се изпълнява за период от два месеца в Центъра за превенция на захарния диабет тип 2 на Александровска болница и ще включва серия от кръвни и инструментални изследвания за ранна оценка на типичните за диабета усложнения от страна на очите, бъбреците, кръвоносните съдове и сърцето. Информация относно записване за скрининга, пакета от изследвания и достъпа до тях, ще бъде официално анонсирана в съобщение до медиите.

В заключение офталмолозите от "Александровска“ посочиха, че заболяванията, водещи до загуба на зрение в България, са свързани с голяма социално-икономическа тежест както заради преките, така и заради непреките икономически разходи. Честотата на заболяванията, причиняващи загуба на зрението при възрастни, се увеличава, посочиха те.

Въпреки обезпокоителната статистика, лекарите бяха категорични, че офталмологията се развива много бързо и в нея навлизат иновативни технологии за диагностика и лечение, които пестят много време на пациентите и подпомагат бързото им и пълноценно възстановяване. В близко бъдеще се очаква значителен напредък в областта на генната терапия и регенеративната медицина. Също така нови техники за лазерна хирургия и усъвършенствани импланти за глаукома ще променят лечението на много очни заболявания. Оптичните биометрии, изкуственият интелект и 3D технологиите ще се интегрират още повече в ежедневната клинична практика, което ще позволи по-точни и индивидуализирани планове за лечение на пациентите, подчертаха специалистите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Световна черна хроника
Катастрофи в София
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията