ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Общински съветник от София: Топлофикация-София трябва да стане държавна паралелно с радикална реформа в Закона за енергетиката
©
Нов отоплителен сезон, стари неволи и нови сметки. Това е резултатът от хаоса в енергетиката и липсата на системна държавна политика към енергийно бедните домакинства, коментира във Facebook страницата си общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Sofia24.bg публикува поцията на Контрера:

Топлофикация-София трябва да стане държавна паралелно с радикална реформа в Закона за енергетиката. Сегашното състояние на нещата абсурдно. Гордиевият възел трябва да бъде разсечен, защото в момента нито Топлофикация - София може да се изправи сама на крака, нито клиентите й са доволни.

Първо и ключово за цялата държава е в Закона за енергетиката да се въведе понятието "енергийна бедност“, да се предвид пакет за подпомагане на енергийно бедни граждани, включително ползващи централно отопление. Това ще позволи държавата да подпомага по-бедните граждани да си плащат сметките за отопление, а топлофикациите да излязат от омагьосания кръг да работят на планирана загуба.

Да, има такова животно - държавата през КЕВР да те кара да работиш на планирана загуба. Как се получава - карам те да плащаш скъп природен газ, налагам ти скъпи въглеродни квоти, налагам ти квоти за произведената електроенергия, а за топлоенергията те принуждавам да продаваш под себестойност, но не те компенсирам за това... Резултатът е това, което е - всички са недоволни, а една ключова енергийна мощност за националната енергийна система е на командно дишане.

Следваща стъпка е да се пресече порочният кръг Булгаргаз да източва Топлофикация-София чрез фактурите за газ. Трябва да се плаща потребеното, а не прогнозното количество природен газ. В момента Булгаргаз фактурира обем газ на месечна база, започва да ви начислява лихва за нещо, което дори не сте потребили още, камо ли да сте произвели електроенергия или топлоенергия, да сте я предоставили на клиентите.

Парадокс, но не се намери сила, която да промени този порочен модел.

Всички обясняват как искат да намаляват праховите частици, как да стане по-чсит въздуха и да се ползва чиста енергия за отопление, а в същото време точно държавата създава проблеми за централното топлоснабдяване...

За самата Топлофикация-София - държавата може да придобие собствеността (или мажоритарния пакет акции) чрез правилото "дълг срещу собственост". По този начин много по-лесно чрез БЕХ и НЕК държавата ще реши въпросите и с дълга, и с доставките на природен газ от Булгаргаз.

Да припомня, че след Тройната коалиция държавата тропоса на общината Топлофикация-София с 500 млн. лв. дългове? Заради цените на природния газ, работата на планирана загуба дългът мина 1 милиард за 15 години...Нека се направи оценка на дълговете към държавата – към БЕХ, към Булгаргаз, срещу тях държавата да получи акции и да вземе да управлява Топлофикация- София. Това е вариант за генерално и окончателно решение.

Нещо повече - държавата като собственик може да гарантира и обезпечи близо двата милиарда лева, нужни за инвестиции и пълна реконструкция на топлопреносните мрежи, котли, когенерации. Нещо, което Столична община няма и не може да осигури в мащаб и разумни срокове. Така че най-верният път в момента е държавата да придобие столичното топлофикационно дружество.


Още по темата: общо новини по темата: 118
08.10.2024 »
07.10.2024 »
03.10.2024 »
30.09.2024 »
11.08.2024 »
25.07.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Зима 2024/2025 г.
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията