ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Общинар от ДБ в София: В "Младост" 4 има отчайваща нужда от ново училище, но общината не предприема нищо
Автор: Екип Sofia24.bg 12:30 / 25.05.2023Коментари (0)532
© БНТ
"Младост" 4 е огромен квартал само с едно действащо училище, чийто капацитет е почти запълнен и е крайно време Столична община да използва лостовете си, за да промени ситуацията. Това заяви в ефира на БНТ общинският съветник от "Демократична България" Бойко Димитров по повод на възникнал казус с недовършена сграда, предвиждана за училище през 80-те години.

По-рано през седмицата стана ясно, че управляващото мнозинство на ГЕРБ в Столичния общински съвет се опитва да продаде 10 дка общински имот на частна фирма.

“Проблемът не е само в ниската цена. През всички тези години общината никога не е преговаряла със собствениците, за да изкупи сградата и земите около нея. В района има отчайваща нужда от нова училищна сграда и ако приоритетът ни е да я подсигурим, то средствата ги има. Най-важното е да се чуе мнението на жителите на квартала", подчерта Димитров.

Представителят на изпълнителното ръководство на “Да, България" обвини опонента си Стефан Марков от ГЕРБ, че управляващото мнозинство в общината изобщо не е проучило необходимостта от повече места за ученици в квартала. Той уточни, че общината притежава земята под недостроената сграда и има всички лостове да действа. Според изнесените данни настоящият собственик на недовършеното училище е закупил имота за 330 000 лева, а според Димитров общината спокойно може да я придобие за същата или за по-голяма сума. Той подчерта, че работата на всички общински съветници е да защитят обществения, а не частния интерес.

“Това е страхотна сграда, наистина хубав за времето си проект, който за съжаление все още не е осъществен. Хубавото е, че общината все още е собственик на земята под сградата и може да гарантира, че там няма да изникне мол или огромна кооперация", каза още Димитров и попита представителите на ГЕРБ какво ги е принудило точно сега да настояват за продажбата на земята, след като преди години са прекъснали процедурата.

Дебатът между общинарите се фокусира и върху проблема със строежите в софийските паркове. Димитров подчерта, че през годините управата на града не е отделяла достатъчно пари за изкупуването на частни терени в парковете.

“Откакто ГЕРБ са на власт, всяка година парите от продажба на имоти са в пъти повече от парите, които се дават за отчуждаване - и то на нови улици, а не на паркове. Нито един обект в парковете не е отчужден, макар от “Демократична България" непрекъснато да поставяме този въпрос", заключи Димитров.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура в София
Катастрофи в София
Почина Лиъм Пейн
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
Боклуците в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията