ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Над 6200 ученици са преминали обучение на полигона на Столична община за реакция при извънредни ситуации
Автор: Екип Sofia24.bg 15:55 / 07.09.2023Коментари (0)422
© Столична община
Досега над 6200 ученици от столичните училища са преминали обучение на полигона за реакция при извънредни ситуации на дирекция "Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община. На него децата участват в практически игри и демонстрираха своите умения. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичната община, дирекция "Аварийна помощ и превенция“, с директор Красимир Димитров, съвместно с фондация "Конрад Аденауер“, обмениха опит и добри практики на тема "Предизвикателства пред общинската превенция на сигурността“. Инициативата се осъществява и със съдействието на Федералната агенция за техническа помощ на Германия (THW - German Federal Agency for Technical Relief), която оперира в областта на гражданската защита и представлява интегрална част от Министерството на вътрешните работи на Германия. Гост лектор е президентът на THW Мариан Вент.

В София, общината е създала много добра организация за подготовка на аварийни екипи и доброволци и подобни полигони трябва да има и други такива места в страната. Това каза Мариан Вент, президент на Федералната агенция за техническа помощ на Германия.

На събитието присъстваха и главен комисар Николай Николов, гл.комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН, Норберт Бекман-Диркес, директор на фондация "Конрад Аденауер“.

"Основната ни задача е да гарантираме сигурността и безопасността на гражданите", подчерта Вент.

Столичният кметът посочи, че за съжаление опитът от последните дни, но не само, ни показва колко е важна превенцията по отношение на промените в климата. Точно толкова важна е и реакцията при кризи и природни бедствия. 

"Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община е професионално и добре оборудвано звено за реакция при кризи", каза кметът Фандъкова. 

Кметът на София изрази съпричастност към случилото се в община Царево във връзка с ужасяващите наводнения. 

"Видяхме една добра координация между местната власт и пожарната и полицията, както и доброволците", допълни също столичният кмет.

В общинския полигон на открит терен са изградени модулни площадки за реакции при земетресения, наводнения, химични и радиационни аварии, пожари и пътно-транспортни произшествия, на тях се провеждат практическите обучения и се демонстрират и действия по издирване и спасяване от аварийните екипи.

"Дирекция "Аварийна помощ и превенция“ е създадена по наша идея, за да имаме гъвкаво професионално звено, което да реагира при кризисни ситуации. Заедно с него създадохме и доброволно формирование към общината. Това е цялостен управленски модел, които утвърдихме. Разчитаме и на партньорствата, изключително важна е координацията с различните служби", каза Йорданка Фандъкова.

Аварийните екипи, под ръководството на Красимир Димитров реагират на сигнали. Дирекцията разполага с Оперативен дежурен център, който приема, предава и обработва постъпилите по Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 сигнали в денонощен режим, както и сигнали от Контактен център на Столична община. За да бъдат максимално ефективни всички служители са минали класифицирани курсове за гасене на пожари, действия при земетресение, наводнени в лицензиран център. Участвали са в международно учение за реакция при земетресение в Черна Гора, както и други партньорски проекти.

Аварийните екипи на общината участваха в отстраняване на последствията при наводненията в град Скопие, Северна Македония, Мизия, село Каравелово и село Слатина, пожарите в "Бистришко бранище“, град Кресна, село Хвойна и други.

След опустошителното земетресение от 6 февруари 2023 г., в сътрудничество с ВВС беше изпратен модула за търсене и спасяване на Столична община в Турция и това бе първият пристигнал в Адана от страните членки на Европейския съюз екип.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията