ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Младите ни надежди откриха новата учебна година! Софийският университет посрещна над 20 хиляди студенти и докторанти
Софийският университет "Св. Климент Охридски" откри новата учебна година, предаде репортер на "Фокус". Най-старото висше учебно заведение отвори врати за над 20 хиляди студенти и докторанти от различни специалности. Празникът започна с поднасяне на цветя пред паметниците на дарителите Евлоги и Христо Георгиеви и на паметните плочи на загиналите за родината преподаватели и студенти от Софийския университет по време на Балканските войни. По-рано през деня в Богословския факултет Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Архиерейска света литургия.

Сред гостите на академичната общност бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова и служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Церемонията започна с тържествено слово на ректора на Софийския университет проф. Георги Вълчев, който подчерта, че висшето учебно заведение излиза от период на криза. По думите му студентите, които избират да продължат пътя си в България, трябва да са сигурни, че са част от голямото европейско университетско пространство.

"Винаги ги съветвам да не се затварят в тясната си специалност, в собствения си факултет, да поглеждат и на другите места, да намират хората, които могат да им отварят врати", каза още той.

Ректорът посочи, че тази година са постигнати по-добри заплати за преподавателите, но за да се задържат те в системата, трябва да има развитие и на науката.

На тържеството ректорът проф. Георги Вълчев представи деканите на факултетите на Софийския университет.

Тържествено слово за откриването на академичната учебна 2024/2025 година произнесе и служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков. Основен акцент беше поставен осигурените 230 милиона лева за повишаване на заплатите на университетските преподаватели.

Образователният министър бе категоричен, че Софийският университет "Св. Климент Охридски" е еталон по отношение на традициите във висшето образование.

"СУ заема 22 първи места в класацията на рейтинговата система на българските висши училища за 2023 г. - 22 от 27 акредитирани професионални направления. Многократно повече първи места от всички останали български висши училища. Международният пример е свързан с една от най-престижните международни, световни университетски рейтингови класации - QS, там СУ заема местата между 661 и 670, с близо сто места по-нагоре от предходната година. Той е сред първите 12 процента от всички университети, които участват в тази класация", изтъкна министърът на образованието.

И добави: "Един университет не може да бъде качествен без хората в него. Аз благодаря на моите колеги преподаватели за тяхната устойчивост за това че мотивират младите хора в България. От тази гледна точка всяка една власт в държавата има дълг към нас, университетските преподаватели".

Вицепрезидентът Илияна Йотова не скри вълнението си отново да присъства на откриването на новата учебна година на най-старото висше учебно заведение на Балканите.

"Университетът с главно У! Когато говорите за университет в България, има само един ВУЗ. Всички знаят, че става дума за Софийският университет "Св. Климент Охридски" - университетът, който е на световно ниво, който дава световно образование и който ви прави конкурентноспособни. Станете ли веднъж част от СУ, това е завинаги. С когото и да работите или да срещнете, когато чуете, че е завършил Софийския университет, вече го чувствате като семейство", изтъкна тя.

Йотова бе категорична, че е важно човек да мисли критично, да иска да чуе и да уважава различното мнение, защото само онзи, който твърдо стои на земята, може да участва в спорове и дискусии. "Само свободните хора могат да бъдат независими, а само независимите хора могат да чертаят и да определят своето бъдеще", каза тя.

Вицепрезидентът се обърна към образователния министър "с общи усилия да направим така, че действително да бъдем достойни за паметта на дарителите". По думите й са недопустими грозните следи на времето, които остават на достолепната сграда на университета, символ на културния възход на България.

"За всички поколения преди нас, които дадоха съдбата си, професионализма и живота си да преуспява този университет, нека той да бъде реконструиран, да бъде така, че младите хора да влизат с удоволствие, защото университетът, освен учебно заведение, е еманация на нашата култура, самочувствие и идентичност като българи", коментира още Илияна Йотова.

На тържеството ректорът проф. Георги Вълчев представи деканите на факултетите на Софийския университет.

Първокурсниците, първенци на национални олимпиади и състезания, и носители на национални дипломи за отличен успех, получиха студентските си книжки от ректора на Софийския университет, вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на образованието и науката Галин Цоков.

По-късно отделните факултети отпразнуваха откриването на учебната година. Деканът на най-стария факултет, юридическият, посрещна студентите по право и международни отношения в зала 272 на Софийския университет.

Основен акцент деканът на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев постави върху отговорността на факултета и академичната общност в него.

"Борбата за правото и неговите морални основания изисква постоянни усилия, тя има нужда отново и отново да бъде разгледана от всяко следващо поколение. Макар и не всеки от нас да има сили към такава борба, всеки един е длъжен да осъзнава големите обществени очаквания към хората, завършващи този факултет", заяви той.

Лора ДИМИТРОВА



Още по темата: общо новини по темата: 141
30.09.2024 »
30.09.2024 »
27.09.2024 »
18.09.2024 »
17.09.2024 »
16.09.2024 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Катастрофи в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Поскъпване на хранителните продукти
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (577) 53%
Не (397) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията