ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Младежи и деца в риск се състезаваха в различни спортове в Природен парк "Витоша"
Автор: Екип Sofia24.bg 15:50 / 06.07.2024Коментари (0)1288
За шеста поредна година "Споделените игри" събраха младежи и деца в риск за да покажат, че планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специални нужди и техните проблеми в съвременното общество. Днес на Игликина поляна "София – световна столица на спорта", Национална спортна академия "Васил Левски“, Сдружение "Паракидс“ и Дирекцията на Природен парк "Витоша“ организираха за пореден път уникален спортен празник. В него предимно деца в неравностойно положение получаваха напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници ученици.

"Това събитие цели социализация и интеграция на младежи със специални нужди чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активния начин на живот чрез спорт. Вече близо две десетилетия тече процес по утвърждаване и популяризиране на Специализиран център "Игликина поляна“ в ПП "Витоша“ за спорт в планината и на благоприятните фактори за въздействие на околната среда върху организма. Изградената през 2004 година от Дирекция на Природен парк "Витоша“ спортно-информационна алея за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат в местността Игликина поляна се превърна в много посещавано и предпочитано място за отдих,“ каза при откриването на игрите инж. Севдалина Димитрова, директор на Природен парк "Витоша“.

Участниците бяха поздравени и от представителя на "Паракидс“ Христо Ждраков, както и от оргсекретаря на "София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев, който напомни за все по-нарастващата социална роля на Фондацията като един от приоритетите в дейността на Столична община.

Шестите поред "Споделени игри“ дадоха възможност младите хора да практикуват сред планината в 13 вида спорт и активности, в които споделено участие имаха хора със специални потребности. В организацията отново активно се включиха Спортен клуб "Вертикален свят“ и Сдружение "Паракидс“. Целта бе по естествен път, чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и младежи в неравностойно положение. Наред с това - да се запознаят децата с възможностите и спецификите във видовете спорт при занимания на хора, които се нуждаят от помощ и съдействие. За четвърта поредна година към участниците с демонстрации се включиха 40 таекуондисти от Централния полицейски клуб с цел да приобщят към спорта хората в неравностойно положение.

"Споделените игри“ са продължение на проведения през 2018 г. щафетен супермаратон "Един ден на Витоша“ с основното участие на алпиниста Дойчин Боянов в компанията на известни спортисти и хора с увреждания. Огромен интерес предизвика и филмът, отразяващ спортното събитие.

От отделните издания на "Споделени игри“ се заснема кратък документален филм, който ще бъде презентиран в училищата. Творбата цели да формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в неравностойно положение и техните проблеми в съвременното общество.

Днес на Игликина поляна бяха подготвени 13 сета за различни дисциплини, в които хора със специални нужди получаваха напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници. Всеки можеше да се пробва в изградените "станции“ за тенис на маса, бадминтон, волейбол, футбол, гимнастически и фитнес уреди, дисккечър, подвижни игри с голяма топка, таекуондо. Най-голям интерес отново предизвика безплатният алпийски тролей, изграден от партньорите от "Вертикален свят“. Продължено бе сътрудничеството със Столична библиотека, която отново пренесе с "библиобусчето“ книгите в планината, изложени бяха няколко платна от специализирана изложба. При голям интерес преминаха и организираните от Дирекцията на ПП "Витоша“ лесовъдни игри, които по традиция освен състезателния си характер имат много силен възпитателен ефект.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в София
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Метро 2021
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията